Μύθοι και Αλήθειες για τα κιλά κατά την εγκυμοσύνη

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πόσα κιλά θεωρούνται φυσιολογικό να πάρει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Είναι δύσκολο να πούμε τι είναι ψεύτικο και τι αληθινό. «Ένα κιλό το μήνα», «Δεν χρειάζεται να προσέχετε», «Πρέπει να τρώτε για δύο» και άλλα τόσα, με μόνο αποτέλεσμα να μας μπερδεύουν και να μας πανικοβάλλουν. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, τί είναι αλήθεια και τι όχι.

1. «Από τότε που έμαθα ότι είμαι έγκυος, πεινάω περισσότερο από πριν.»

Ακριβώς! Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες ορμόνες προκαλούνε αύξηση στην όρεξη και θέλουμε να τρώμε περισσότερο. Είναι απολύτως φυσιολογικό να τρώμε περισσότερη ποσότητα φαγητού από ότι πριν.

2. «Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τρώω για δύο.»

Όχι, δεν πρέπει να τρώμε για δύο. Πρέπει να τρώμε πιο υγιεινά. Η όρεξή μας ρυθμίζει σταδιακά την ενεργειακή πρόσληψη που χρειαζόμαστε. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, κυρίως αν δεν είχαμε τις σωστές συνήθειες πριν την εγκυμοσύνη.

3. «Δεν πρέπει να παίρνω περισσότερο από ένα κιλό το μήνα.»

Λάθος! Το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του βάρους είναι χαμηλή και υπάρχουν πολλές γυναίκες που χάνουν βάρος εξαιτίας των εμετών. Κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το νούμερο στην ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει. Δεν χρειάζεται να στερούμε κάτι από τον εαυτό μας, μόνο να είμαστε προσεχτικές. Το ιδανικό είναι να έχουμε πάρει 6 κιλά αλλά αν είναι και κάνα δυο παραπάνω θεωρείται φυσιολογικό. Το τρίτο τρίμηνο και κυρίως οι τελευταίες εβδομάδες είναι οι πιο επικίνδυνες. Κινούμαστε λιγότερο και δυσκολευόμαστε να συγκρατηθούμε. Θεωρείται ιδανικό και υγιές να παίρνουμε 1 με 1,5 κιλό τον μήνα, δηλαδή 9 με 12 κιλά καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4. «Μισό βάρος θα είναι δικό μου και μισό του μωρού.»

Λάθος! Το συνολικό βάρος θα ωφελήσει διαφορετικά την μητέρα και διαφορετικά το μωρό. Για το μωρό θα είναι 3 με 4 κιλά ενώ για την μητέρα περίπου 8 κιλά (πλακούντας, μήτρα, αίμα, κατακράτηση υγρών). Ένα μέρος των κιλών λειτουργεί ως αποθεματικό λίπους που θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του θηλασμού.

5. «Η αύξηση του βάρους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.»

Ακριβώς! Όπως όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές, έτσι και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Υπάρχουν μεταβλητές που μπορούν να υπολογίσουν την επιθυμητή αύξηση του βάρους ανάλογα με τον δείκτη μάζας του σώματός μας.

6. «Πήρα περισσότερα κιλά. Θα κάνω δίαιτα μέχρι να γεννήσω.»

Λάθος! Το μόνο που θα πετύχετε είναι να κάνετε κακό στο μωρό σας, σε εσάς και να απογοητευτείτε. Ενημερώστε τον γιατρό σας και θα συμβουλέψει τι πρέπει να αποφύγετε αλλά κυρίως τι δεν πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Να θυμάστε ότι το μωρό σας τρέφεται από εσάς.

7. «Πρέπει να λέω όχι στις λιγούρες.»

Λάθος! Θέλετε να φάτε σοκολάτα, γλυκά, τούρτες και οτιδήποτε θεωρείται ατασθαλία; Κάντε το! Να επιτρέπετε στον εαυτό σας αυτές τις μικρές απολαύσεις μερικές φορές.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.