Τι σημαίνει να είσαι χορτοφάγος; Πολύ απλά δεν θα τρως καθόλου κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά ή προϊόντα που προέρχονται από …
Μύθοι και αλήθειες γύρω από την κατανάλωση κρέατος
Το κρέας είναι τελικά καλό ή κακό για την υγεία μας; Πρέπει να το αποφεύγουμε ή να το εντάξουμε με μέτρο στη διατροφή μας;
Η κατανάλωση κρέα]τος είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στη διατροφή. Κάποιοι το θεωρούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης δίαιτας, ενώ άλλοι το αποφεύγουν για λόγους υγείας, ηθικής ή περιβάλλοντος. Ποιοι είναι κοινοί μύθοι και παρανοήσεις, με βάση την επιστήμη και τη σύγχρονη διατροφική γνώση;
Αλήθεια #1: Το κρέας είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης
Το κρέας περιέχει πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη B12, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Μύθος #1: Το κρέας είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία
Αν και το κρέας είναι θρεπτικό, δεν είναι απαραίτητο για όλους. Με σωστό σχεδιασμό, μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω άλλων τροφών ή συμπληρωμάτων (όπως η B12).
Μύθος #2: Το κόκκινο κρέας προκαλεί πάντα καρκίνο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως λουκάνικα, μπέικον) ως «καρκινογόνα» και το κόκκινο κρέας ως «πιθανώς καρκινογόνο». Όμως αυτό αφορά κυρίως υπερκατανάλωση και συγκεκριμένους τρόπους μαγειρέματος. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά άπαχου και ψημένου σωστά, δεν συνδέεται απαραίτητα με καρκίνο.
Αλήθεια #2: Το πολύ κρέας μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ιδιαίτερα το λιπαρό κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα του έχουν συνδεθεί με αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση και καρδιοπάθειες. Γι’ αυτό συνιστάται μέτρο και ισορροπία στη συχνότητα και την ποσότητα.
Μύθος #3: Το κοτόπουλο και το ψάρι είναι πάντα πιο υγιεινά
Αν και είναι γενικά πιο άπαχα, η διατροφική αξία εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Ένα τηγανητό φιλέτο κοτόπουλου μπορεί να είναι λιγότερο υγιεινό από ένα ψητό άπαχο μοσχαρίσιο κομμάτι.
Αλήθεια #3: Ο τρόπος παραγωγής του κρέατος επηρεάζει την ποιότητά του
Κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή βιολογικής εκτροφής περιέχει συχνά καλύτερο λιπαρό προφίλ (π.χ. περισσότερα Ω3), λιγότερα αντιβιοτικά και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την ηθική κατανάλωση.
Δείτε ακόμα: «Το να απαρνηθούμε το κρέας θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές»
Μύθος #4: Οι χορτοφάγοι στερούνται πρωτεΐνης
Πολλά φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, η σόγια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Με κατάλληλους συνδυασμούς, οι χορτοφάγοι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους.
Αλήθεια #4: Η ισορροπία και η ποιότητα είναι το «κλειδί»
Η υπερβολή —είτε προς την κατανάλωση είτε προς την απόλυτη αποχή— δεν ωφελεί πάντα. Μια διατροφή με ποικιλία, όπου το κρέας καταναλώνεται περιστασιακά και σε ποιοτική μορφή, μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινή.
Το κρέας δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε δηλητήριο. Ο τρόπος με τον οποίο το επιλέγουμε, το μαγειρεύουμε και το καταναλώνουμε είναι αυτός που καθορίζει την επίδρασή του στην υγεία μας. Η γνώση, η μέτρο και η καλή κρίση είναι οι καλύτεροι οδηγοί για να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές.