Τα μυστικά για λήψη καλλιτεχνικών φωτογραφιών

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Εύχεστε να ήσασταν καλύτερος φωτογράφος; Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι λίγο γνώση και εμπειρία. Για τον λόγο αυτό θα αναφέρουμε κάποιες συμβουλές για το πως κανείς μπορεί να “τραβάει” καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αρπάξετε την κάμερά σας και να αρχίζετε να απαθανατίζετε στιγμές.

1. Εστιάστε στα μάτια του υποκειμένου που φωτογραφίζετε

Η άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι τόσο ελκυστική, όσο και στην πραγματική ζωή. Όταν τραβάτε κάποιον φωτογραφία, κρατήστε την κάμερα στο ύψος των ματιών του ώστε να εξαπολύσει τη δύναμη αυτών. Το υποκείμενό σας δεν χρειάζεται πάντα να κοιτάζει την κάμερα. Από μόνη της η γωνία των ματιών θα δημιουργήσει φιλόξενη αίσθηση.

2. Χρησιμοποιείστε ένα απλό φόντο

Ένα απλό φόντο αναδεικνύει το θέμα που φωτογραφίζετε. Όταν κοιτάτε μέσα από την κάμερα, αναγκάστε τον εαυτό σας να μελετήσει την περιοχή τριγύρω από το υποκείμενο. Βεβαιωθείτε πως το τοπίο πίσω δεν περιέχει αντικείμενα που μπορεί να αλλοιώσουν την φωτογραφία.

3. Χρησιμοποιείστε φλας σε εξωτερικούς χώρους

Ο λαμπερός ήλιος μπορεί να δημιουργήσει ανελκυστικές βαθιές σκιές προσώπου. Εξαλείψτε τις σκιές με τη χρήση φλας για να φωτίσει το πρόσωπο. Όταν τραβάτε φωτογραφία τους ανθρώπους τις ηλιόλουστες μέρες, ενεργοποιήστε το φλας.

4. Μετακινηθείτε κοντά

Εάν το υποκείμενό σας είναι μικρότερο από ένα αυτοκίνητο, τότε κάντε ένα ή δύο βήματα πιο κοντά του πριν τραβήξετε την φωτογραφία και κάντε ζουμ πάνω του. Ο στόχος σας είναι να συμπληρώσετε την περιοχή της εικόνας με το αντικείμενο που φωτογραφίζετε. Ωστόσο η φωτογραφία σας δεν πρέπει να είναι τραβηγμένη από πάρα πολύ κοντά γιατί θα είναι θολή.

5. Μετακινήστε το θέμα σας από την μέση

Το μέσο σε μία εικόνα δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να είναι το αντικείμενο που φωτογραφίζετε. Κάντε την εικόνα σας πιο ζωντανή απλά μετακινώντας το θέμα μακριά από το μέσο της εικόνας.

6. Κλειδώστε την εστίαση

Αν το θέαμα που φωτογραφίζετε δεν βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας θα πρέπει να κλειδώσετε την εστίαση για να δημιουργήσετε μία πιο έντονη εικόνα. Εάν δεν θέλετε μία θολή εικόνα θα πρέπει να κλειδώσετε την εστίαση με το υποκείμενο αρχικά στη μέση και στην συνέχεια να ανασυνθέσετε την εικόνα  με το υποκείμενο μακριά από αυτήν.

7. Προσέξτε το φως

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε κάθε φωτογραφία είναι το φως. Αυτό έχει επίδραση στο πώς φαίνεται κάθε τι μέσα στην φωτογραφία. Εάν δεν σας αρέσει το φως πάνω στο αντικείμενο που φωτογραφίζετε τότε μετακινηθείτε ή μετακινήστε το αντικείμενο. Για φωτογραφίες τοπίων προτιμάτε να τις τραβάτε αργά το απόγευμα όταν το φως έχει γίνει πιο πορτοκαλί.

8. Να γίνετε ο σκηνοθέτης της φωτογραφία σας

Πάρτε τον έλεγχο στην λήψη των φωτογραφιών σας και εκείνες θα βελτιωθούν. Γίνετε σκηνοθέτης της εικόνας και όχι ένας παθητικός φωτογράφος. Πάρτε την ευθύνη των φωτογραφιών που απαθανατίζετε και μόνο έτσι θα οδηγηθείτε στην λήψη καλλιτεχνικών εικόνων.

Καλές λήψεις!!!

Επώνυμες φωτογραφικές μηχανές στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

Διάλεξε την φωτογραφική μηχανή που σου ταιριάζει μέσα από την μεγαλύτερη γκάμα!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.