Μυστικά για την προστασία του κόλπου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ανησυχούν για την υγεία του κόλπου. Ένας υγιής κόλπος είναι φυσιολογικά όξινος και περιέχει πλούσιες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων για να αποκρούσουν λοιμώξεις και να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό επίπεδο pH. Ένας υγιής κόλπος θα εκκρίνει επίσης μικρές ποσότητες απαλλαγής για να διατηρηθεί καθαρός. Πώς μπορείτε με τη σειρά σας να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή;

Προστατέψτε το pH

Το συχνό ντους μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα pH του κόλπου, μειώνοντας την οξύτητά του και θέτοντας τις βάσεις για βακτηριακές λοιμώξεις. Οι μετρήσεις κυμαίνονται από το 0 έως το 14. Αν το pΗ είναι μικρότερο από 7 είναι όξινο και εάν είναι μεγαλύτερο από 7 θεωρείται αλκαλικό. Οι τιμές ενός υγιούς κολπικού pH κυμαίνονται μεταξύ 3,8 και 4,5. Έτσι, ο κόλπος είναι πιο υγιής, όταν έχει όξινο pH. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή καθαριστικών για το αιδοίο ή για το εσωτερικό του κόλπου, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την υγιή ισορροπία του pH.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή και πίνοντας άφθονα υγρά είναι το κλειδί για την κολπική και την αναπαραγωγική υγεία. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία κολπικών προβλημάτων υγείας. Ο χυμό cranberry και το γιαούρτι συντελούν στην πρόληψη των λοιμώξεων ζύμης. Και αν αντιμετωπίζετε ξηρότητα του κόλπου, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα πρέπει να τρώτε περισσότερα προϊόντα σόγιας, τα οποία περιέχουν μια ήπια μορφή οιστρογόνων βοηθώντας στη φυσική λίπανση.

Ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές προστατεύουν από επιβλαβή βακτηρίδια

Η χρήση των προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως τον HIV, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες, όπως ο HIV και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων δεν έχουν καμία θεραπεία. Θα πρέπει να αλλάζετε προφυλακτικά κατά τη μετάβαση από το κολπικό ή πρωκτικό σεξ για την πρόληψη της εισαγωγής επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο.

Αποφύγετε εσώρουχα με υγρασία

Ο κόλπος σας θα πρέπει να παραμένει καθαρός και στεγνός. Ορισμένα είδη υφασμάτων μπορεί να αυξήσουν τη θερμότητα και την υγρασία των γεννητικών οργάνων οδηγώντας σε υπερανάπτυξη βακτηρίων και μολύνσεων. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε τα στρινγκ. Προσπαθήστε να μην φοράτε στενά ρούχα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλάζετε συχνά το μαγιό σας όπως και τα ρούχα μετά την προπόνηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ακολουθήστε τους κανόνες ορθής υγιεινής

Μετά από την κίνηση του εντέρου, καθαρίστε από εμπρός προς τα πίσω για να αποφευχθεί βακτηριακή μόλυνση του κόλπου και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η τακτική αλλαγή σερβιέτας και ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι απαραίτητη. Όταν δεν έχετε περίοδο, μην χρησιμοποιείτε σερβιετάκια για την απορρόφηση της φυσιολογικής κολπικής απαλλαγής, καθώς θα διατηρήσει την υγρασία και τη ζεστασιά στον κόλπο σας οδηγώντας σε μόλυνση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…