Μυστικά για οικολογικές διακοπές

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Καλοκαιρινές διακοπές, ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς και εκδρομές αναψυχής. Οι διακοπές πάντα αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των Ελλήνων… γιατί λοιπόν να μην είναι και οικολογικές; Πολλοί θεωρούν ότι τα ταξίδια σε εξωτικά νησιά και σε ερήμους θεωρούνται πιο «πράσινα» από αυτά σε μια πρωτεύουσα. Τι συμβαίνει όμως με τα καύσιμα του αεροπλάνου, τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον; Χωρίς να μπορούμε να σταματήσουμε την απόλαυση των διακοπών, καλό θα ήταν να ταξιδεύουμε πιο «έξυπνα» και πιο οικολογικά μέσα από μικρά tips που συνθέτουν μια νοοτροπία ζωής… Ταξιδέψτε λοιπόν χωρίς ενοχές!

Συμβουλές για οικολογικά ταξίδια

Πάρτε μια μικρή βαλίτσα

Όσο λιγότερο ζυγίζει το βάρος της βαλίτσας σας τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση των καυσίμων κάθε μέσου. Είτε με λεωφορείο και αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο, οι μικρές και ελαφριές αποσκευές συμβάλλουν σε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των ρύπων του μεταφορικού μέσου.

Επιλέξτε ένα πράσινο ξενοδοχείο

Ψάξτε για καταλύματα και τα ξενοδοχεία που έχουν λάβει την πράσινη σφραγίδα πιστοποίησης για περιβαλλοντικές πρακτικές. Πρόκειται για θέρετρα που έχουν δεσμευτεί για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων τους. Σαν υπεύθυνοι πολίτες, μπορείτε να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές όταν φεύγετε από το δωμάτιο, να ανακυκλώνετε τα σκουπίδια σας και να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση του A/C και της θέρμανσης. Παράλληλα, μπορείτε να πάρετε μαζί την κούπα σας για να μην χρησιμοποιείτε χάρτινα ποτήρια.

Αεροπλάνο VS Τρένο

Σίγουρα το τρένο και το λεωφορείο αποτελούν πιο οικολογικά μέσα από το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την Ένωση Επιστημόνων (UCS), δύο άτομα που ταξιδεύουν με λεωφορείο αντί του αεροπλάνου μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 55-75% ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού. Άλλωστε, το ταξίδι με τρένο είναι άκρως απολαυστικό! Αν η πτήση με αεροπλάνο κρίνεται απαραίτητη δοκιμάστε τις τρεις «πράσινες» αεροπορικές εταιρείες Virgin, Continental και Horizon.

Σκεφτείτε πριν την αγορά σουβενίρ

Πολλά αναμνηστικά σε εξωτικά μέρη είναι κατασκευασμένα από απειλούμενα ζώα, καθώς αποτελούνται από ελεφαντόδοντο, δέρματα ερπετών, κοχύλια και τρίχωμα ζώων. Εκατομμύρια διακοσμητικά ανά τον κόσμο ενθαρρύνουν τους λαθροκυνηγούς να πράττουν παράνομα σε κάθε μέρος του πλανήτη και να σκοτώνουν ζώα ανεξαρτήτως του είδους και της κατάστασής του (ζώα υπό εξαφάνιση).

Να είστε υπεύθυνοι στην παραλία

Οι επισκέπτες στις παράκτιες περιοχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μένουν μακριά από τους αμμόλοφους. Η παραλία αποτελεί την «πατρίδα» πολλών φυτών, ζώων και πουλιών που κατοικούν αποκλειστικά κοντά στη θάλασσα. Παράλληλα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το κόστος των απορριμμάτων όχι μόνο όσον αφορά το κόστος του κράτους αλλά και του περιβάλλοντος. Μερικά σκουπίδια μπορούν ακόμη και να μην επιτρέψουν στα ζώα να τραφούν, αποτελώντας ουσιαστικό κίνδυνο για την άγρια ζωή.

Σεβαστείτε τους κοραλλιογενείς υφάλους

Οι επισκέπτες πρέπει να κατανοούν τη σημαντικότητα των υφάλων! Τα ζώα της περιοχής δεν πρέπει να αγγιχτούν με κανένα τρόπο. Αν λατρεύετε τις καταδύσεις να είστε προσεκτικοί με το ψαροντούφεκο και να σέβεστε το θαλάσσιο κόσμο. Ενημερωθείτε για τους κανόνες της περιοχής για το ψάρεμα μέσα στη θάλασσα και πράξτε ανάλογα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.