Μυστικά για τη φροντίδα στην περιοχή της μασχάλης

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πιθανόν να περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στην περιποίηση του προσώπου, του λαιμού και του σώματος κάνοντας καθαρισμό, τόνωση και ενυδάτωση. Φυσικά, όλες αυτές οι ενέργειες είναι πολύ σωστές και σημαντικές για τη συνολική υγεία της επιδερμίδας μας, όμως έχουμε σκεφτεί ποτέ να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για την περιοχή της μασχάλης;

Oι μασχάλες μας ίσως να είναι οι πιο παραμελημένες από άποψη φροντίδας, αλλά παράλληλα και αυτές που το έχουν περισσότερη ανάγκη, αρκεί μόνο να σκεφτούμε πώς περνούν από τη δοκιμασία του ξυραφιού τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Έχετε άραγε αναρωτηθεί πόσο βλαβερή είναι αυτή η συνήθεια για την πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα της μασχάλης; Εφόσον όμως δεν γίνεται να σταματήσουμε την αποτρίχωση, και ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αναζωογονήσουμε την παραμελημένη αυτή περιοχή.

Καθαριότητα

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής της μασχάλης. Προτιμήστε ένα ήπιο σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και ένα σφουγγάρι. Έτσι θα απομακρύνετε αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα τα οποία φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και κάνουν τις τρίχες να γυρνάνε προς τα μέσα.

Ξύρισμα

Η αποτρίχωση της μασχάλης γίνεται τις περισσότερες φορές από ξυράφι, πράγμα που ερεθίζει αρκετά τη λεπτή επιδερμίδα της περιοχής. Όσον αφορά λοιπόν τη διαδικασία αυτή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ώστε να προστατέψετε αποτελεσματικά τις μασχάλες σας:

  • Αποφύγετε το συνεχές ξύρισμα (σε κάθε ντουζ) ταλαιπωρώντας έτσι την περιοχή χωρίς λόγο.
  • Αποφύγετε το ξύρισμα πριν τη θάλασσα ή την πισίνα
  • Επιλέξτε ένα καθαρό και κοφτερό ξυραφάκι με πολλές λεπίδες και προστατευτική λωρίδα.
  • Η κατάλληλη στιγμή για το ξύρισμα είναι στο τέλος του ντουζ, όταν οι τρίχες θα έχουν μαλακώσει αρκετά.
  • Μετά το ξύρισμα χρησιμοποιήστε μία μαλακή πετσέτα και σκουπίστε τις μασχάλες σας με απαλές κινήσεις, αποφεύγοντας μεγαλύτερο ερεθισμό.
  • Για πιο ήπιο ξύρισμα χρησιμοποιήστε αφρό, σαπούνι ή ακόμα και κάποιο έλαιο σώματος.

Τα κατάλληλα ρούχα

Αν παρατηρείτε ιδιαίτερη ευαισθησία στην περιοχή, όπως κοκκινίλες και εξανθήματα, αποφύγετε τα υπερβολικά στενά ρούχα από «σκληρά» υφάσματα, ιδίως όταν ασκείστε. Αντίθετα, προτιμήστε τα φαρδιά ρούχα από βαμβακερό ύφασμα.

Το κατάλληλο αποσμητικό

Το αποσμητικό είναι αναπόσπαστο κομμάτι για τη φροντίδα στην περιοχή της μασχάλης. Αποφύγετε τα σκληρά παρασκευάσματα και επιλέξτε ένα αποσμητικό με ενυδατικούς και αναζωογονητικούς παράγοντες που αναπλάθει την επιδερμίδα και αποκαθιστά την ισορροπία της. Ιδανικά επιλέξτε κάποιο με εκχύλισμα χαμομηλιού ή αλόης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…