Μήνυμα ελπίδας για εμβόλιο κατά της Ελονοσίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Βάσιμες ελπίδες για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει την προσβολή από την ασθένεια της ελονοσίας έχουν ερευνητές του ινστιτούτου Sanger μετά την πρόσφατη ανακάλυψη τους. Εντόπισαν τη διαδρομή που κάνουν τα στελέχη της πιο θανατηφόρας μορφής της ελονοσίας για να εισέλθουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό το εύρημα δίνει –κατά τους επιστήμονες- τη δυνατότητα παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Η ασθένεια της ελονοσίας προσβάλει 300 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα πεθαίνουν, παιδιά της Αφρικής στην πλειοψηφία τους. Μέσα σε πέντε λεπτά από το τσίμπημα του κουνουπιού που μεταφέρει την ελονοσία, το μικρόβιο έχει ήδη εισχωρήσει στο εσωτερικό του ήπατος. Στη συνέχεια μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ξεκινάει η αναπαραγωγή της μόλυνσης.

Οι ερευνητές έχουν αγωνιστεί στο εργαστήριο προκειμένου να εντοπίσουν το στοιχείο που θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντισταθεί στην ανάπτυξη του μικροβίου της ελονοσίας. Κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί εμβόλια κατά της ελονοσίας, κανένα όμως δεν έχει εγκριθεί.

Η ομάδα του ινστιτούτου Sanger ανακάλυψε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μια πρωτεΐνη για το παράσιτο, που ήταν ζωτικής σημασίας. Σε όλα τα στελέχη του Plasmodium Falciparum (παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Πλασμώδιο) που δοκιμάστηκε, διέκοψε την εισχώρηση, προστατεύοντας τα κύτταρα του αίματος από την επίθεση.

Ο Julian Rayner, ένας από τους ερευνητές του Ινστιτούτου δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μπλοκάρουν εντελώς την εισβολή του μικροβίου, χρησιμοποιώντας αντισώματα που στοχεύουν στην αλληλεπίδραση . Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να σταματήσει οποιαδήποτε εισβολή κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο το οποίο θα οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο παράσιτο PfRh5.

Ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του ινστιτούτου Jenner στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι μετά από 25 χρόνια μελέτης, νιώθει έκπληκτος για την ανακάλυψη αυτή. Συμπλήρωσε επίσης πως το εμβόλιο θα βγει σε κυκλοφορία σύντομα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…