Multitasking ή monotasking: τι είναι καλύτερο για εσένα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι όποιος μπορεί να  κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι πιο ευφυής ή πιο ταλαντούχος από όσους μπορούν να κάνουν μόνο ένα. Στην πορεία, όμως, έχει αποδειχτεί ότι όλα αυτά είναι ένας απλός μύθος που έχουμε πλάσει γύρω από το multitasking.

Λίγα λόγια για το multitasking

Το multitasking είναι όταν προσπαθούμε να ασχοληθούμε ταυτόχρονα, με περισσότερες από μία δραστηριότητες. Αυτό το κάνουμε είτε αλλάζοντας συνεχώς την επίγνωσή μας από το ένα πράγμα στο άλλο, είτε βάζοντας τα δυνατά μας να εστιάσουμε ταυτόχρονα σε πολλά πράγματα για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εγκέφαλός μας, όμως, δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος για να εστιάζει σε ένα πράγμα την φορά. Όταν εμείς τον κάνουμε να εστιάσει σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επί της ουσίας του ζητάμε να «πετάγεται» αστραπιαία από το ένα πράγμα στο άλλο. Μπορείτε να φανταστείτε πού οδηγεί αυτό αν γίνει καθημερινότητα; Σταδιακά η αδυναμία αποτελεσματικής συγκέντρωσης και επεξεργασίας όλο και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μας είναι δύσκολο να αφοσιωθούμε σε μία δραστηριότητα. Κι αν αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε μέσω του multitasking είναι να κερδίσουμε χρόνο, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας περισσότερα λάθη ή ημιτελείς δουλειές.

Όλη αυτή η εναλλαγή εργασιών έχει κόστος. Υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας και προκαλεί σημαντικό άγχος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργασίες διαρκούν περισσότερο και κάνουμε περισσότερα λάθη απ’ ό,τι αν κάναμε ένα πράγμα κάθε φορά.

Multitasking ή monotasking: τι είναι καλύτερο για εσένα

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περισσότερο χρόνο που θα δαπανηθεί αργότερα προσπαθώντας να διευκρινίσουμε, να κατανοήσουμε ή να διορθώσουμε. Ακόμα και η εναλλαγή από τη μία εργασία στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει γνωστική κόπωση. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο εξαντλημένοι και λιγότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς σε επηρεάζει το multitasking

  • Επηρεάζεται η βραχύχρονη μνήμη
  • Αυξάνεται το στρες
  • Περιορίζεται η δημιουργική σκέψη η οποία θέλει χώρο για να ξεδιπλωθεί
  • Εμποδίζεται η νοητική ροή (εκείνη η νοητική κατάσταση όπου καταφέρνουμε να συγκεντρωθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα και η επιτυχία μας όσον αφορά την συγκεκριμένη δραστηριότητα να εκτοξεύονται)
  • Αυξάνονται τα λάθη (έρευνες καταλήγουν ότι όταν κάνεις multitaskingέχεις υποδεέστερα αποτελέσματα, και ξοδεύεις χρόνο επιστρέφοντας ξανά και ξανά στην ίδια εργασία για να κάνεις διορθώσεις)
  • Οδηγούμαστε στο burnout, δηλαδή στην κατάσταση όπου έχουμε «στραγγίξει» εσωτερικά από αποθέματα δυνάμεων, όρεξης και ενέργειας.

Multitasking ή monotasking: τι είναι καλύτερο για εσένα

Monotasking: η απάντηση στην καλή υγεία του εγκεφάλου

Το monotasking έχει να κάνει με το να κάνεις ένα πράγμα κάθε φορά με την πλήρη προσοχή σου. Να ολοκληρώνεις πρώτα μια εργασία και μετά να προχωράς σε κάτι άλλο. Το κλειδί είναι να επικεντρώνετε την προσοχή σας σε ένα πράγμα και να αντιστέκεστε στην παρόρμηση να εναλλάσσεστε εργασίες.Χρειάζεται χρόνος για να τελειοποιήσετε την τέχνη. Πολλοί πιθανότατα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίπεδο βαθιάς συγκέντρωσης στην αρχή, αλλά με τον καιρό γίνεται πιο φυσικό.

Πώς να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας:

  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σας
  • Κρατήστε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή στην τσάντα σας όταν περνάτε χρόνο με άλλους
  • Προγραμματίστε χρόνο για βαθιά συγκέντρωση
  • Ορίστε ένα χρονικό όριο για το πόσο καιρό θέλετε να επικεντρωθείτε σε μια εργασία και εργαστείτε μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα
  • Εντοπίστε άλλους συνήθεις περισπασμούς και απομακρύνετε/εξαλείψτε τους όσο το δυνατόν καλύτερα
  • Μπορείτε να εξασκήσετε τον «μυ» του monotasking μέσω του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας, της γιόγκα και της βαθιάς αναπνοής

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.