Μύθοι και πραγματικότητα για την εγκυμοσύνη

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας και του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Ο ερχομός μιας νέας ζωής τις κάνει να προσέχουν περισσότερο καθώς οι ευθύνες αυξάνονται. Οφείλουμε να ξέρουμε τι πραγματικά ισχύει και τι όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποφύγουμε τυχόν υπερβολές και βιαστικά συμπεράσματα όσο μια γυναίκα είναι έγκυος.

Μύθος

Όσες γυναίκες έχουν ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα γεννήσουν κορίτσι.

Πραγματικότητα

Η επιλόχεια ακμή, δεν έχει σχέση με το φύλο. Είναι αποτέλεσμα φυσικών ορμονικών αλλαγών.

Μύθος

Οι γυναίκες που έχουν χαμηλά την κοιλιά τους, θα γεννήσουν αγόρι.

Πραγματικότητα

Η θέση της κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας και από το αν έχει ξαναπεράσει εγκυμοσύνη. Οι ψηλότερες και αδύνατες γυναίκες συνήθως έχουν ψηλά την κοιλιά σε αντίθεση με τις πιο κοντές και γεμάτες. Δεν έχει καμία σχέση με το φύλο του μωρού. Εάν πάλι δεν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη, οι κοιλιακοί μύες έχουν χαλαρώσει από την πρώτη φορά και λογικά η κοιλιά θα εμφανίζεται σε χαμηλότερη θέση.

Μύθος

Όλες οι εγκυμονούσες πρέπει να τρώνε για δύο.

Πραγματικότητα

Το να κουβαλάτε μέσα σας ένα παιδί απαιτεί μόνο 300 επιπλέον θερμίδες καθημερινά. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τρώτε για δύο καθώς με τον τρόπο αυτό θα γεννήσετε βαρύτερο παιδί. Κατά συνέπεια η γέννα θα είναι δυσκολότερη

Μύθος

Οι έγκυες δεν πρέπει να τρώνε ψάρι

Πραγματικότητα

Αν και συχνά οι γιατροί λένε να μην τρώνε ψάρι όσες γυναίκες εγκυμονούν, λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου και του κινδύνου δηλητηρίασης. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Στον αντίποδα των παραπάνω, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν φρέσκα ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου και επίσης το ιχθυέλαιοέχει πολλά οφέλη για το μωρό.

Μύθος

Οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να βάφουν τα μαλλιά τους

Πραγματικότητα

Πρόκειται για έναν εν μέρει μύθο. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε χημικό. Από τη βαφή στο μαλλί έως τη διατροφή τους. Η χρήση φυσικής χέννας αποτελεί μια λύση.

Μύθος

Όλες οι έγκυες γυναίκες έχουν πρωινές ναυτίες

Πραγματικότητα

Πρόκειται για κάτι που εξαρτάται καθαρά από τους ορμόνες κάθε γυναίκας. Η αίσθηση της πρωινής ναυτίας συχνά προκαλείται από την αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν το σώμα της εγκύου παράγει ήδη υψηλά επίπεδα οιστρογόνων πριν από την εγκυμοσύνη της, η παραγωγή επιπλέον οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για καθαρά ατομικά χαρακτηριστικά.

Μύθος

Δεν παίζει ρόλο το πως θα κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πραγματικότητα

Δεν πρέπει να κοιμάστε ανάσκελα όταν είστε έγκυοι. Προτιμήστε να περνάτε μερικά διαστήματα ανάσκελα όμως τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα νιώσετε καλύτερα αν κοιμηθείτε στο πλάι. Προτιμήστε την αριστερά πλευρά καθώς έτσι αυξάνεται η ροή αίματος στη μήτρα και τον πλακούντα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr