Μπύρα χωρίς αλκοόλ, πλεονεκτήματα και αλήθειες

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Επειδή όλοι έχουμε αναρωτηθεί μετά τον καταιγισμό πληροφοριών για το αν η μπύρα παχαίνει ή όχι και αν είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα της κοιλιάς κάνουμε μια ενδοσκόπηση. Όχι στην απλή και αγαπημένη σε όλους μας μπύρα, αλλά σε αυτή χωρίς αλκοόλ. Είναι τελικά η μπύρα χαμηλότερη σε θερμίδες όταν δεν περιέχει αλκοόλ; Είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος και την υγεία τους;

Αρχικά ας δούμε τα συστατικά στοιχεία που έχει.

Ανά 100γρ η μπύρα χωρίς αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει 37 θερμίδες. Για τις 66 θερμίδες και την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορούν να χαθούν με 17 λεπτά εντατικής αερόβιας γυμναστικής ή και περπατήματος.

Για να μιλήσουμε για μία σχετική φήμη η αλήθεια είναι πως παρά την διαφήμιση οι μπύρες αυτές περιέχουν μία ποσότητα αλκοόλ, που εξαρτάται βέβαια από την νομοθεσία της κάθε χώρας. Η μπύρα η οποία δεν περιέχει αλκοόλ είναι αυτή που εντοπίζεται στον ελάχιστο βαθμό 1,2 αλκοόλ ή 0,5%. Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε πρόκειται όντως για μηδαμινή ποσότητα. Παρά την κατάσταση αυτή όλο και περισσότεροι παραγωγοί επιδιώκουν να φτάσουν στην παραγωγή μπύρας με 0% αλκοολούχας ποσότητας. Μπύρες σαν αυτές μπορούν ακόμη και να επαληθεύσουν την θεωρία ότι ξεδιψάνε, με την προϋπόθεση ότι πέρα από το αλκοόλ δεν περιέχουν και ποσότητες ζάχαρης.

Πιο συγκεκριμένα όμως υπάρχουν σε αυτήν ποσότητες νατρίου (13μγ), καλίου (8μγ), υδατανθράκων (8γρ), αλλά και ζάχαρης (8γρ). Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μικρές. Περιέχει ακόμη νερό, σιτηρά, όπως προείπαμε υδατάνθρακες αλλά και βιταμίνες.

Η μπύρα όταν κάποιος πίνει με μέτρο δεν παχαίνει τόσο η αλκοολούχα, όσο και εκείνη χωρίς αλκοόλ καθώς είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και από το αγαπημένο μας κρασί. Μπορεί να μην μας κάνει να χάνουμε βάρος, αλλά δεν παίρνουμε κιόλας. Ο ένοχος της υπόθεσης για την φήμη της κοιλιάς και του φουσκώματος είναι κυρίως τα συνοδευτικά. Τα συνοδευτικά ποικίλουν καθώς πέρα από τους ξηρούς καρπούς που έχεις υψηλή θερμιδική αξία, συνοδεύονται από παραδοσιακά γερμανικά λουκάνικα και άλλα αλλαντικά, με διάφορες σάλτσες και τηγανιτά λιπαρά φαγητά.

Από τα θετικά της μπύρας είναι πως βοηθάει μάλιστα στην χαλάρωση του οργανισμού και λειτουργεί ακόμη ως διουρητικό για την κάθαρση των νεφρών και την σχετική αποτοξίνωση τους.

Κάτι πολύ σημαντικό και για τις υποψήφιες μητέρες, είναι πως σύμφωνα με τους γυναικολόγους ενώ τους πρώτους 3 μήνες είναι καλό να αποφεύγετε το αλκοόλ, έπειτα μπορεί να υπάρχει κατανάλωση ως 1 ποτού την εβδομάδα. Τι καλύτερο λοιπόν από μια μπύρα χωρίς αλκοόλ που συνδυάζει και την γευστικότητα και την ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου εφόσον δεν υπάρχει βλαβερή και υψηλή ποσότητα αλκοόλ.

Νομίζω πως μπορεί κανείς να δει πως με λίγες διαφορές η μπύρα αυτή είναι μία ασφαλής επιλογή.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.