Περιβαλλοντική βόμβα οι μάσκες, τα γάντια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ η φύση ήδη «διεκδικεί» τους βιοτόπους που κάποτε …
Μπορούν τα πλαστικά σκουπίδια να σώσουν το περιβάλλον;
Πώς μια εταιρεία κατάφερε να μετατρέψει τα σκουπίδια σε χρήματα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος;
Κι όμως συνέβη: ρούχα εξαιρετικής ποιότητας κατασκευάζονται από πλαστικά σκουπίδια που συλλέγονται στην Αϊτή! Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης, ο Ian Rosenberger, ιδρυτής και CEO της start-up Thread International, εξηγεί στο BBC Reel τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρησή του: «Παίρνουμε σκουπίδια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου και τα μετατρέπουμε σε ύφασμα και μετά πουλάμε το ύφασμα αυτό σε εταιρείες που προσπαθούν να γίνουν περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες».
Ian Rosenberger ιδρυτής και CEO της Thread International μιας start-up εταιρείας που μετατρέπει τα πλαστικά σκουπίδια σε νήμα!
Κάθε χρόνο, οχτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παγκοσμίως καταλήγουν στον ωκεανό. Σε περιοχές όπως η Αϊτή δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τη μεριά της πολιτείας για την ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον Rosenberger, «τα σκουπίδια είτε καίγονται είτε θάβονται, σε πολλές περιπτώσεις απλώς επιπλέουν στο νερό».
Thead International-σακίδια φτιαγμένα από υπεύθυνο, όπως το αποκαλεί ο Rosenberger, ύφασμα
Μετά το σεισμό του 2010 στην Αϊτή, ο Rosenberger προσπάθησε να βρει τρόπο να μετατρέψει όλα αυτά τα σκουπίδια που βρίσκονταν σχεδόν παντού σε χρήμα για την τοπική κοινότητα. Πώς το κατάφερε; Ξεκινά από ένα πλαστικό μπουκάλι το οποίο διαλύεται, ξεπλένεται και μετατρέπεται σε λεπτό νήμα που αναμειγνύεται με βαμβάκι, λινάτσα ή καουτσούκ, ώστε να φτιαχτούν τα ρούχα. Η εν λόγω διαδικασία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να συνδράμει σημαντικά και στη μείωση της ανεργίας στην Αϊτή.
Στην Αϊτή δεν υπάρχει κουλτούρα ανακύκλωσης. Τα σκουπίδια είτε καίγονται είτε θάβονται είτε απλώς επιπλέουν στο νερό!
Ένα καλό παράδειγμα σχετικά με το πώς η συλλογή πλαστικού άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων των τοπικών κοινοτήτων είναι η περίπτωση της Nadine. Όταν ο άντρας της απεβίωσε, η Nadine κλήθηκε να φροντίσει μόνη της τα έξι παιδιά τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε για εκείνη η συλλογή πλαστικών σκουπιδιών στη γειτονιά και η πώληση μπουκαλιών με σκοπό να μετατραπούν σε νήμα. «Ήταν μέσα από την δουλειά με τα πλαστικά που κατόρθωσα να πληρώσω το σχολείο των παιδιών μου. Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα περήφανη δεν είναι μόνο ότι κατάφερα να ζήσω εμένα και την οικογένεια μου αλλά τώρα πια μπορώ έχοντας υπαλλήλους να συνδράμω οικονομικά κι άλλες οικογένειες. Το πλαστικό έχει μεγάλη αξία για μένα», μας λέει.
Η συλλογή πλαστικού δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας βοηθώντας οικογένειες να βιοποριστούν.
Αλλά το να πληρώνεις ανθρώπους για το πλαστικό που συλλέγουν έχει και τις προκλήσεις του: καθότι το υλικό αυτό προέρχεται από το πετρέλαιο, η αξία πώλησής του συνεχώς αλλάζει. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, για παράδειγμα, η τιμή του πετρελαίου είχε μειωθεί, επηρεάζοντας άμεσα την τιμή του πλαστικού. Με άλλα λόγια, ήταν φτηνότερο για τις επιχειρήσεις να φτιάχνουν νέα πλαστικά προϊόντα από το να αγοράζουν ανακυκλωμένα σκουπίδια.
Ο Rosenberger παραδέχεται ότι η αγορά είναι σκληρή και ότι πέρασαν δύο δύσκολα χρόνια για τους συλλέκτες πλαστικού. Άλλωστε και η Thread International δεν παύει να αποτελεί μια κερδοσκοπική εταιρεία που πρέπει να λαμβάνει τους νόμους της αγοράς υπόψη της. Συνεχίζει, όμως, να πιστεύει ότι οι λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, θα βρεθούν μέσα από τον κόσμο των επιχειρήσεων.