Μπορούν ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι φίλοι;

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας; Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα που ανέκαθεν απασχολούσε τα δύο φύλα, και παραμένει αναπάντητο.

Η κάθε περίπτωση είναι σίγουρα διαφορετική. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που συνηθίζουν να έχουν φιλικές σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Φιλία είναι η σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην υποστήριξη, και στην οποία δεν υπάρχει ερωτική έλξη. Από την άλλη, σε ορισμένους φαίνεται σχεδόν αδιανόητο να είναι καλοί φίλοι με άτομα του άλλου φύλου.

Η φιλία άντρα – γυναίκας

Τα δύο φύλα έλκονται με πολλούς και αρκετά περίπλοκους τρόπους. Άλλοτε ερωτικά κι άλλοτε με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την παρέα, η οποία σχετίζεται με τη φιλική διάθεση του ενός προς στον άλλον.

Ένα είναι το βέβαιο: σε όποιο είδος κι αν συγκαταλέγεται αυτή η σχέση που χτίζεται μεταξύ τους, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Πολύ συχνά, όταν βρισκόμαστε σε μια φιλική σχέση με έναν άνθρωπο του αντίθετου φύλου αναρωτιόμαστε ποιο είναι το σημείο όπου τα όρια μπορεί να ξεπερνιούνται.

Το γνωστό friend-zone

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα έκβαση της σχέσης των δύο φύλων είναι το friend-zone. Η «ζώνη φίλων» είναι ουσιαστικά μια άνιση σχέση, στην οποία οι επιθυμίες των δύο μελών δεν πληρούνται εξίσου.

Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες: η μία είναι η απλή φιλία, στην οποία απουσιάζει το σεξουαλικό κομμάτι κι επικρατεί η συντροφικότητα, και από την άλλη, το friends with benefits, όταν δηλαδή δυο άτομα κάνουν παρέα και κάποιες φορές αυτό περιλαμβάνει και σεξ, χωρίς ωστόσο να αυτοπροσδιορίζονται ως ζευγάρι.

Φαίνεται πως η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις έτσι ώστε να θεωρείται πραγματική φιλία. Κακά τα ψέματα, η αληθινή φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, κι ίσως να διαρκέσει έως ότου κάποιος από τους δύο να δει αυτήν τη φιλία διαφορετικά.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, πως είναι πολύ εύκολο μια φιλία να μετατραπεί σε έρωτα! Το αντίθετο, από την άλλη, το να παραμείνουμε φίλοι με τους πρώην μας, είναι σπανιότερο και πιθανότατα πολύ πιο δύσκολο να συμβεί. Το ζήτημα, όμως, στις σχέσεις είναι το εξής: να εκφράζουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε, κάνοντας στην άκρη όλους τους «κανόνες»…

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.