Μπορούν άνδρες και γυναίκες να βρουν τη χρυσή τομή για να επικοινωνούν αποτελεσματικά;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο σκέψης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι όμως τόσο σημαντικές που να δημιουργούν απόσταση μεταξύ τους, εμποδίζοντας την μεταξύ τους επικοινωνία; Μπορεί να βρεθεί ενός  τρόπος έτσι ώστε να μπορούν να συνομιλούν  χωρίς εμπόδια; 

Πρέπει ο ένας να κατανοεί και να σέβεται τη  διαφορετικότητα του άλλου

Οι άνδρες και οι γυναίκες  σκέφτονται τελείως διαφορετικά ακόμα και για τα ίδια πράγματα. Πρέπει να αποδεχτεί ο ένας τη  διαφορετικότητα του άλλου.  Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν πιο εύκολα να  κατανοήσουν τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του άλλου. Η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στον τρόπο έκφρασης. Υπάρχουν όμως και διαφορές ως προς το πώς άνδρες  και γυναίκες, από την πρώιμη παιδική ηλικία, διδάχτηκαν να επικοινωνούν και να σχετίζονται με τον κόσμο.  Στην πραγματικότητα, μεγαλώνουν ως ενήλικες που συμπεριφέρονται και επικοινωνούν πολύ διαφορετικά.

Μελέτη σχετικά με τις επικοινωνιακές στρατηγικές  των δύο φύλων

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, από το περιοδικό «Sex Roles» πριν τρία χρόνια  σχετικά με τις επικοινωνιακές πρακτικές που εφαρμόζουν άνδρες και γυναίκες όταν συζητούν, εξετάστηκαν 146 προπτυχιακοί φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων. 

Στόχος τους ήταν η διευκόλυνση της επικοινωνίας και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους. Αφού χωρίστηκαν, λοιπόν, σε ζευγάρια του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, ξεκίνησαν να συζητούν σχετικά με ένα θέμα, ενώ οι συνομιλίες τους καταγράφονταν. Έπειτα τους ζητήθηκε να λάβουν μία κοινή απόφαση, να διαπραγματευτούν και να αναλύσουν τι πιστεύουν για το θέμα. Ο λόγος καταγραφής των συνομιλιών ήταν για να βρεθεί αν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο επικοινωνίας  μεταξύ τους.

Οι άνδρες πιο άμεσοι και σίγουροι για τα λεγόμενά τους

Ο Campbell Leaper, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ και επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε το εξής: Ενώ τα δύο φύλα συζητούσαν και διαπραγματεύονταν, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες επικοινωνούσαν με μεγαλύτερη αμεσότητα, σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ παράλληλα υποστήριζαν τα λεγόμενά τους με διάφορα μέσα στρατηγικής, προκειμένου να μεταδώσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους στο άλλο φύλο. Οι άνδρες, λοιπόν, έδειχναν μεγαλύτερη σιγουριά για τα λεγόμενά τους, από ότι οι γυναίκες. 

Οι γυναίκες πιο έμμεση εκφορά άποψης και  μεγαλύτερη ανάλυση του θέματος 

Οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη, έλεγαν με έμμεσο τρόπο τη γνώμη τους για το θέμα, μιλώντας μάλιστα με περισσότερες λεπτομέρειες και κάνοντας μεγαλύτερη ανάλυση, συγκριτικά με τους άνδρες. Μάλιστα, από την συζήτηση ανάμεσα στα δύο φύλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες έδειχναν ανασφάλεια για τα λεγόμενά τους, καθώς αναζητούσαν την επιβεβαίωση των ανδρών, με αποτέλεσμα ο λόγος τους να μην είναι τόσο δυνατός.

Οι γυναίκες «μοιράστηκαν» περισσότερα σχετικά με προσωπικά τους βιώματα, συγκριτικά με τους άνδρες 

Όταν ήρθε η στιγμή που οι συμμετέχοντες καλούνταν να εξιστορήσουν προσωπικές τους ιστορίες και να προβούν σε αποκαλύψεις, οι γυναίκες κατάφεραν να μιλήσουν πιο ανοιχτά για τον εαυτό τους, ακούγοντας με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσοχή τους συνομιλητές τους.  Οι άνδρες, αντίθετα, έδειχναν την αποστασιοποίησή τους, καθώς οι απαντήσεις που έδιναν είχαν αρνητισμό και τα σχόλια που έκαναν δεν ήταν σχετικά με την συζήτηση. 

Σύμφωνα με τον C.Leaper: «Τα άσχετα σχόλια υποδηλώνουν ότι κάποιος δεν κατευθύνει την προσοχή στην αποκάλυψη του συνομιλητή του»  και «επιπλέον, αυτές οι απαντήσεις μπορεί να σηματοδοτήσουν κάποια δυσφορία των ανδρών στην αντιμετώπιση συναισθηματικών ζητημάτων».

Διαφορές στον τρόπο ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι διαφορές στον τρόπο επικοινωνίας  ανάμεσα στα φύλα δεν είναι εγγενείς.  Διαφαίνονται πως κάποιες αλλαγές  στη μεταξύ τους επικοινωνία ανάγονται στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, Frances Metzman.

Οι άνδρες, από μικρή κιόλας ηλικία, διδάσκονται να μην εκφράζονται πολύ για το πώς νιώθουν, «καταπνίγοντας»  τα συναισθήματά τους. Όπως αναφέρει ο Metzman, αυτό  έχει ως αποτέλεσμα  οι άνδρες να μην έχουν καλή υγεία, κάνοντας την υπόθεση ότι οι γυναίκες ζουν συνήθως περισσότερο από τους άνδρες, λόγω του πιο αναλυτικού τρόπου έκφρασής τους. 

Πώς μπορούν τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, βρίσκοντας τη «χρυσή τομή» 

Συχνά οι άνδρες κάνουν παράπονα ότι οι γυναίκες δε μπορούν να τους καταλάβουν. Οι γυναίκες, από την άλλη δείχνουν απογοήτευση που δε μπορούν να επικοινωνήσουν όπως εκείνες θέλουν με τους άνδρες. Μήπως όμως το ότι επικοινωνούν διαφορετικά είναι ένα παλιό κλισέ;  Τα δύο φύλα μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται με ένα συγκεκριμένο και παράλληλα διαφορετικό τρόπο.

Για να επιτευχθεί ουσιαστική επικοινωνία, χρειάζεται πολύ υπομονή και δουλειά και από τις δύο πλευρές

Μπορεί και να είναι αποτέλεσμα χρόνου, πρέπει να «δουλευτεί» κατάλληλα και από τις δύο πλευρές με κοινές παραδοχές και υποχωρήσεις, όπως έχει πει χαρακτηριστικά, ο συγγραφέας Frances Metzman:  «Ίσως  η ουσιαστική επικοινωνία να είναι κάπως τρομακτική». Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά,  πρέπει να αποδεχτούν  την κατάσταση και μετά να προσπαθήσουν  να την αλλάξουν προς το καλύτερο. «Η αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας θα βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία των σχέσεών μας»,   υποστηρίζει ο Μetzman. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο οι σχέσεις όχι μόνο  λειτουργούν ομαλά,  αλλά αποκτούν και διάρκεια. 

Με αγάπη, χιούμορ και αμοιβαία κατανόηση

Η αλληλεπίδραση και η υποστήριξη του ενός προς στον άλλον είναι κάτι που υποδηλώνει αγάπη, κατανόηση, σεβασμό.   Πολλές φορές, με το να δούμε την κατάσταση χιουμοριστικά και ρεαλιστικά κάνουμε λίγο πιο εύκολη και πιο όμορφη τη ζωή μας. 
Ας μην δίνουμε βαρύτητα σε πολλές  λεπτομέρειες. Ας δούμε την ουσία, βάζοντας  χρώμα και αισιοδοξία στη ζωή μας και γεμίζοντάς την με αγάπη, χαρά, χιούμορ.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.