Μπορούμε να τρώμε οικολογικά;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η τροφή είναι απαραίτητη για όλους μας. Πόσο εύκολο είναι όμως να τρώμε οικολογικά και να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα;

Η οικολογική κρίση πλέον είναι γεγονός. Το περιβάλλον αλλάζει και επηρεάζει όλο και πιο έντονα την ζωή μας. Πρέπει να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να συμβεί αυτό ξεκινά από την καθημερινότητά μας. Συνεπώς το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να τρώμε με άξονα το περιβάλλον και πως μπορούμε με τις επιλογές μας να βοηθήσουμε το περιβάλλον;

Φυτικές δίαιτες

Τα φυτικά τρόφιμα αναφέρεται ότι έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η διαδικασία παραγωγής τους δεν εμπλέκει τόση επεξεργασία. Δεν χρειάζονται πολλή ενέργεια για να παραχθούν και να τυποποιηθούν, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να πωληθούν χύμα σε τεμάχια χωρίς κάποια επεξεργασία με μια απλή στοιχειώδη διαλογή όπως γίνεται στην περίπτωση των οπωροπωλείων. Έτσι μειώνεται και το οικολογικό αποτύπωμα των συσκευασιών, οι οποίες ειδικά αν είναι πλαστικές μολύνουν το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Μειώνουμε τα τρόφιμα τα οποία πετάμε

Όσα περισσότερα τρόφιμα πετιούνται κάθε χρόνο τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ανάγκες για καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άρα τόσο περισσότερο αποψιλώνονται δάση, τα οποία αποτελούν πνεύμονα οξυγόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανάγκες σε τρόφιμα παγκοσμίως είναι αρκετά μεγάλες, αλλά δεν μπορούν να υπολογιστούν εύκολα. Συνεπώς αν πετάμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων είναι λογικό να πρέπει να αυξηθεί ο όγκος των παραγόμενων τροφίμων και άρα και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Οργανικά τρόφιμα

Τα οργανικά τρόφιμα είναι η καλύτερη λύση, μια και παράγονται με οικολογικούς τρόπους και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Αποφεύγονται τα χημικά και τα πολλά ζιζανιοκτόνα (όπου δεν χρειάζεται) και δεν μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ η καλλιεργήσιμη γη εμποτίζεται με οργανικό λίπασμα το οποίο ενισχύει την ανακύκλωση πόρων.

Εποχιακά τρόφιμα

Είναι γεγονός ότι αρκετά φρούτα και λαχανικά δεν μπορούν να παραχθούν όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορούμε λοιπόν να ενισχύουμε τα εποχικά τρόφιμα και να καταναλώνουμε περισσότερο αυτά, μια και γίνεται εκτεταμένη παραγωγή τους κατά τους μήνες που καρποφορούν. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να πετάμε μεγάλο όγκο τροφίμων. Επίσης εξαντλείται το καλλιεργήσιμο έδαφος από χρήσιμα και θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών και ως εκ τούτου και των καρπών που εκείνα φέρουν απλά και μόνο για να υπάρχει μια αφθονία τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Οικολογικές συσκευασίες

Η συσκευασία των τροφίμων και το οικολογικό της αποτύπωμα είναι μια παράμετρος η οποία απασχολεί επιστήμονες όλο και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι πλαστικές συσκευασίες δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθούν και να αποδομηθούν με φυσικό τρόπο, αποτελώντας πλέον μια από τις βασικές πηγές περιβαλλοντικής μόλυνσης. Είναι λοιπόν σκόπιμο να φροντίζουμε να αγοράζουμε τρόφιμα σε χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να ανακυκλωθούν πολύ πιο εύκολα από το πλαστικό.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.