Μπορούμε να δούμε την αποτυχία ως μάθημα ζωής;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η αποτυχία συνδέεται με την αίσθηση ότι δεν κέρδισες κάτι που ήθελες πραγματικά. Έχεις επενδύσει χρόνο, ενέργεια σε μι προσπάθεια σημαντική για εσένα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, τουλάχιστον προς τα έξω, εφόσον είναι αρνητικό υπάρχει μια σχετική απογοήτευση, γιατί το βλέπεις ως χάσιμο χρόνου και ως αποτυχία. 

Είναι πολύ δύσκολο, όμως προσπάθησε να δεις την αποτυχία από άλλη οπτική γωνία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσεις και τα μαθήματα που αυτή κρύβει μέσα της.

Σύμφωνα με διαπίστωση των ερευνητών Mark Cannon και Amy Edmondson, σε έναν οργανισμό, αποτυχίες που μπορεί να συμβούν και να προκύψουν καθημερινά, λειτουργούν σαν προειδοποιητικά σημάδια. Όσο πιο έγκαιρα γίνουν αντιληπτές και όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν και αναγνωριστούν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να φοβούνται από την αποτυχία, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να την αποκρύψουν ή να την αποφύγουν. Με λάθος διαχείριση της αποτυχίας, μπορεί πολλές φορές οι άνθρωποι από μια μικρή αποτυχία να οδηγηθούν σε μεγαλύτερες αποτυχίες. Πολλές φορές η αποτυχία είναι αναγκαία, προκειμένου να οδηγηθούμε στη σωστή για εμάς επιλογή την κατάλληλη στιγμή. Ας μάθουμε να περιμένουμε, δείχνοντας υπομονή. 

Ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να είμαστε δεκτικοί στην αποτυχία. Η αποδοχή των ευθυνών μας είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε. Αν ξεκινήσουμε να βλέπουμε τις αποτυχίες ως κάτι θετικό και θα δούμε στην πορεία τα αποτελέσματα και την αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις και στον τρόπο που ζούμε.

Οι ικανότητες που απέκτησες από προηγούμενες αποτυχίες μπορεί να σε βοηθήσουν σε κάτι άλλο

Σίγουρα μια αποτυχία μόνο ευχάριστη δεν είναι. Για πολλούς είναι χάσιμο χρόνου ή αποτέλεσμα λάθος χειρισμών. Όμως, οι ικανότητες, που απέκτησες μέσω της αποτυχίας σε προηγούμενες εμπειρίες που βίωσες, μπορούν να σε βοηθήσουν αν εφαρμοστούν σε κάτι άλλο. 

Η αποτυχία συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας

Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που μετράει πάντα. Η προσπάθεια που έχεις καταβάλλει είναι σημαντική για την πορεία μιας κατάστασης. Σε βοηθά να εξελίσσεται σαν άνθρωπος. Ακόμα και να μην πετύχεις, η διαδικασία που έχεις ακολουθήσεις θα δεις, αν όχι τώρα αργότερα ότι συνέβαλλε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου, της προσωπικότητάς σου και σου έδωσε μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσεις παρακάτω. 

Έτσι είναι η ζωή. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αποτύχει. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε, αφήνοντας τα δύσκολα πίσω και συνεχίζουμε με χαμόγελο και υπομονή. Τα καλύτερα έρχονται με κόπο, αγώνα και στην ώρα τους. 

Η τελειομανία οδηγεί σε υπερβολές

Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρόπουλο, Σύμβουλο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, αξίζει να σκεφτόμαστε θετικά, να περιμένουμε και όλα θα έρθουν την ώρα που πρέπει, αρκεί να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που θέλεις και να αξιολογήσεις έπειτα πώς μπορείς να το καταφέρεις. Θέτοντας  μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους κάθε φορά, θα τα καταφέρεις. 

Η τελειομανία δεν βοηθάει, καθώς μας οδηγεί σε υπερβολές. Ο άνθρωπος ως οντότητα δεν είναι τέλεια, έχει πολλές αδυναμίες, πρέπει να τις αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτές. 

Ακόμα και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε αφού επανεξετάσουμε τους στόχους μας να προσπαθήσουμε ξανά. Ας μάθουμε να αντιμετωπίζουμε ακόμα και με χιούμορ μια αποτυχία, δεν θα βγούμε χαμένοι. 

Μην κάνεις αρνητικές σκέψεις

Είναι καλό να δημιουργήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης, ο οποίος θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι θετικά. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα σε απομακρύνει από την αρνητικότητα, η οποία μόνο θετικό αποτέλεσμα δεν επιφέρει. 

Σκέψου από πριν μερικά πιθανά αποτελέσματα

Αν από πριν σκεφτείς ποια μπορεί να είναι τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα από την προσπάθεια που θα καταβάλλεις, τότε και θα προστατέψεις τον εαυτό σου από ενδεχόμενη λύπη και απογοήτευση, αλλά θα νιώσεις περισσότερο έτοιμος και προετοιμασμένος έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και ρεαλισμό οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από το εγχείρημά σου.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.