Μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας;

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τρέφεστε με ελάχιστη ποσότητα φαγητού, αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να πέσει; Άλλοτε υπέρ μας και άλλοτε ως «εχθρός» ο μεταβολισμός του σώματός μας είναι ο υπεύθυνος για μια τέτοια κατάσταση! Πολλοί είναι αυτοί που τρώνε υπερβολικά αλλά ο καλός μεταβολισμός δεν επηρεάζει το βάρος του σώματος τους. Καλό είναι λοιπόν να «ξυπνήσουμε» τον μεταβολισμό μας μέσα από απλά μυστικά και αλλαγές της καθημερινότητας…

Τι είναι ο μεταβολισμός

Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες, που προσλαμβάνουμε από την διατροφή, σε ενέργεια. Με άλλα λόγια με τον όρο μεταβολισμό περιγράφουμε την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να πραγματοποιήσει τις βασικές λειτουργίες του, η οποία δημιουργείται μέσα από την κατανάλωση των θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο μεταβολισμός χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες χημικές διεργασίες που κρίνονται αναγκαίες για την ανάπτυξη, την αναπνοή, τη ροή του αίματος, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την καλή λειτουργία των οργάνων του σώματος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητά του

Ο μεταβολισμός αλλάζει εξαιτίας διάφορων παραγόντων που παίρνουν μορφή στην καθημερινότητά μας, ακόμα και χωρίς τη θέληση μας. Η ηλικία, η σύσταση του σώματος, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, αποτελούν μερικά στοιχεία που καταφέρνουν να ρυθμίζουν την κατάστασή του. Για παράδειγμα, αν εξαιρέσουμε τη σημαντικότητα της ποσότητας ενός γεύματος, τον μεταβολισμό μπορούν να τον υποβαθμίσουν στοιχεία της διατροφής μας, όπως η καφεΐνη, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ηλικία είναι δεδομένο ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται κατά 2% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών. Παράλληλα, αξιοσημείωτο θεωρείται ότι ένας άντρας με αρκετή μυϊκή μάζα διαθέτει πιο γρήγορο μεταβολισμό κατά 5-10% από μια γυναίκα. Μεγάλη αξία κατέχουν και οι ορμόνες που εκκρίνονται από τους αδένες, όπως η ινσουλίνη, οι θυροειδικές, η κορτιζόλη, η γλυκαγόνη, αφού καταφέρνουν και κινούν τα ποσοστά της ενέργειας του μεταβολισμού. Τέλος η φυσική κατάσταση καταφέρνει να μειώσει την επιφάνεια του σώματος, μετατρέποντας τον μεταβολισμό σε ισχυρό, στοιχείο που λειτουργεί αντίστροφα την εγκυμοσύνη των γυναικών.

Ιδέες για να βάλουμε «μπροστά» τον μεταβολισμό μας

Περπατήστε περισσότερο

Για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή τρέξτε ώστε να γεμίσετε το σώμα σας το περισσότερο οξυγόνο και να οδηγήσετε τα κύτταρα σας να κάψουν αποτελεσματικά ενέργεια. Παράλληλα, ασκηθείτε για 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα, με αερόβιες ασκήσεις, κάνοντας τους μύες καίνε θερμίδες και να επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας. Πάντως η άσκηση δεν πρέπει να είναι συνεχόμενη αλλά με μεγάλα διαλλείματα για την κατανάλωση περισσότερου λίπους.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Σημαντικά στοιχεία στον μεταβολισμό είναι η κατανάλωση ψαριών, σολομού, τόνου, καρυδιών και αυγών που θεωρούνται πλούσια σε ωμέγα τρία έλαια. Παράλληλα, επιτακτικό θεωρείται να καταναλώνετε πέντε με έξι μικρά γεύματα 1.200 συνολικά θερμίδων την ημέρα, αντί τριών μεγάλων γευμάτων, ώστε να σταματήσετε την πείνα και να διατηρήσετε τα αποθέματα λίπους. Το πρωινό θεωρείται απαραίτητο για την ενέργεια και την απώλεια βάρους, ενώ η κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών θα κρατήσει το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.

Πίνετε παγωμένο νερό και πράσινο τσάι

Όταν πίνετε παγωμένο νερό, το σώμα σας καίει θερμίδες για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Περισσότερο από το 90% των χημικών αντιδράσεων στο σώμα σας λειτουργούν με την ύπαρξη του νερού. Επιπλέον, το πράσινο τσάι διαθέτει την ικανότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, προκειμένου να χάνει 90 θερμίδες με μόνο ένα ποτήρι.

Θυμόμαστε τα γαλακτοκομικά και τις πρωτεΐνες

Η συσχέτιση ασβεστίου, άρα και γαλακτοκομικών, με τον μεταβολισμό είναι τεράστια, ενώ παράλληλα οι διάφορες άπαχες πρωτεΐνες είναι ικανές να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας περισσότερο από ό, τι οι υδατάνθρακες ή τα λίπη. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες βοηθούν να χτίσετε μυϊκή μάζα, η οποία οδηγεί σε ένα υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Μην καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και τεχνητά συστατικά μετατρέπουν την πέψη σε αργή και αυξάνουν το σωματικό βάρος. Αντίθετα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα βότανα και τα μπαχαρικά, σας γεμίζουν με ενέργεια.

Να κοιμάστε αρκετά και να μην αγχώνεστε

Όταν νευριάζετε ή αγχώνεστε το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τον μεταβολισμό και αυξάνει την ινσουλίνη στο αίμα, καθιστώντας αναγκαία την ύπαρξη του βραδινού ύπνου για 7-9 ώρες τουλάχιστον.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.