Μπορώ να θερμάνω το σπίτι μου χωρίς να καταναλώνω πολλή ενέργεια;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο χειμώνας πλέον έχει έρθει και μαζί με αυτόν και οι κρύες μέρες. Μπορούμε να ζεστάνουμε το σπίτι μας με την λιγότερη σπατάλη ενέργειας και συνεπώς και χρημάτων και αν ναι πως;

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι πια πίσω μας και ο χειμώνας ετοιμάζεται να δείξει τα δόντια του. Σκέφτεστε λοιπόν πως μπορείτε να ζεστάνετε το σπίτι σας τις κρύες ημέρες του χειμώνα χωρίς να δαπανήσετε πολύ ενέργεια και χρήματα; Ας δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανούμε για την θέρμανσή μας:

Βελτίωση της μόνωσης: Μια καλή μόνωση μπορεί να μειώσει τη διαρροή θερμότητας, κρατώντας τον θερμό αέρα μέσα στο σπίτι σου. Έτσι, η θέρμανση θα είναι πιο αποτελεσματική,

Μια σωστή μόνωση περιλαμβάνει:

  • Επιλογή καλών μονωτικών υλικών: Καλά μονωτικά υλικά όπως μονωτικές πλάκες ή μονωτικό αφρό για τους τοίχους , τα δάπεδα και τα ταβάνια. : Η επιλογή των κατάλληλων υλικών για τις συγκεκριμένες ανάγκες του σπιτιού και της περιοχής μπορεί να εξασφαλίσει αποτελεσματική μόνωση.
  • Στεγανοποίηση: Σωστό σφράγισμα και στεγανοποίηση των συνδέσεων, των παραθύρων και των θυρών για να μην υπάρχουν διαρροές αέρα και άρα και θερμότητας.
  • Θερμικές γέφυρες: Είναι οι περιοχές όπου μπορεί να χάνεται η θερμότητα. Οι καλές πρακτικές μόνωσης αντιμετωπίζουν αυτές τις περιοχές με ειδικά υλικά ή κατάλληλη μέθοδο στεγανοποίησης.
  • Σωστή εγκατάσταση: Η εγκατάσταση των μονωτικών υλικών πρέπει να γίνεται σωστά και επαγγελματικά για να αποφεύγονται κενά ή ασυνέπειες στη δομή της επιφάνειας είτε αυτό αφορά παράθυρα ή τοίχους.

Χρήση θερμοστάτη: Χρησιμοποίησε έναν έξυπνο θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες σου, εξοικονομώντας ενέργεια.

Ήλιος: Εκμεταλλεύσου το φυσικό φως και τη θερμότητα του ήλιου ανοίγοντας τις κουρτίνες σε ηλιόλουστες ημέρες.

Χρήση κουβερτών ή ρούχων: Αντί να χρησιμοποιείς πολλές θερμάστρες, μπορείς να φορέσεις περισσότερα ρούχα ή να τυλιχτείς με κουβέρτες για να κρατηθείς ζεστός. Αντίστοιχα με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μειώσεις και την ώρα που έχει ανοιχτή την θερμάστρα ή τον θερμοστάτη.

mporo_na_thermano_to_spiti_mou_xoris_na_katanalono_poly_energeia

Χρήση μικρών θερμαστρών: Οι μικρές θερμάστρες μπορούν να θερμάνουν μικρούς χώρους αποδοτικά χωρίς να καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Επίσης μπορούμε να τις κλείσουμε άμεσα και να σταματήσουμε την ροή ενέργειας.

Θερμότητα από το τζάκι μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά: Αν έχεις τζάκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανακυκλωμένα υλικά ή καύσιμα όπως ξύλα για θέρμανση. Οι τιμές του ξύλου δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές.

Εντούτοις τα αέρια από την καύση του ξύλου είναι εξαιρετικά ρυπογόνα για το περιβάλλον.

Κλείσιμο παραθύρων και πορτών: Βεβαιώσου ότι πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά σωστά για να μην έχεις απώλειες θερμότητας  από το σπίτι. Ένα μονωμένο και κλειστό σπίτι δεν χάνει θερμότητα εύκολα.

Άλλοι οικονομικοί τρόποι για την θέρμανση του σπιτιού σας

Αντλίες θερμότητας: Μεταφέρουν θερμότητα από μία πηγή χαμηλής θερμοκρασίας σε μία πηγή υψηλής θερμοκρασίας. Είναι αποδοτικές επειδή χρησιμοποιούν τη θερμότητα που υπάρχει ήδη στο περιβάλλον.

Συστήματα καλοριφέρ: Η θέρμανση με καλοριφέρ είναι συνήθως αποδοτική εφόσον οι συσκευές είναι καλά συντηρημένες και σωστά ρυθμισμένες.

Θέρμανση με ηλιακά πάνελ: Οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας μπορούν να παρέχουν ζεστό νερό ή ακόμα και ενέργεια για θέρμανση χώρων, είναι καθαρή λύση και αποδοτική από πλευράς ενέργειας.

mporo_na_thermano_to_spiti_mou_xoris_na_katanalono_poly_energeia

Στην Ελλάδα είναι πολύ γνωστά μια και τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια.

Αν πάλι μετά από όλες αυτές τις εναλλακτικές σκέφτεστε ότι δαπανάτε πολλή ενέργεια ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε παρόχους (ηλεκτρικής ενέργειας) ή προμηθευτή καύσιμης ύλης (πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ξυλείας)

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.