Ο πλανήτης είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί και η πορεία μας είναι αναλώσιμη, γι’ αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη να συμβάλλουμε …
Μπορείς να βοηθήσεις τον πλανήτη με μικρές καθημερινές συνήθειες
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη ζωή σου για να έχεις ήσυχη συνείδηση. Αρκούν μερικές καθημερινές συνήθειες τόσο μικρές, ούτε που θα τις καταλάβεις.
Το ξέρουμε, κομπόστ βαριέσαι να φτιάξεις και το πλαστικό από τη ζωή σου δε νιώθεις ακόμα έτοιμος/η να το βγάλεις εντελώς. Μέχρι να βρεις το κουράγιο και τηνδιάθεση για μεγαλύτερες αλλαγές, ξεκίνα από αυτά τα μικρά και καθημερινά που —όσο και αν δεν το πιστεύεις— μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Πάρε ένα δεύτερο κάδο, για πλαστικό-χαρτί-αλουμίνιο-γυαλί, και απλώς πέτα ό,τι συσκευασία αδειάζεις εκεί (και μετά στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης). Όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια σου συνέχισε να τα πετάς στον κανονικό κάδο που χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα.
Κλείσε τη βρύση όσο βουρτσίζεις τα δόντια σου. Τόσο μικρό, τόσο αυτονόητο, τόσο πολύ θα εκπλαγείς αν ανακαλύψεις πόσος κόσμος δεν το κάνει.
Αγόρασε ένα θερμός και παίρνε το μαζί σου για να μην αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού κάθε φορά που διψάς όσο βρίσκεσαι έξω.
Αντικατέστησε το πλαστικό καλαμάκι του καφέ με ένα μεταλλικό. Μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις πάρα πολλές φορές (πλένοντάς το σαν οποιοδήποτε άλλος μέρος του σερβίτσιου σου), ενώ μπορείς να το βρεις σε ποικιλία πανέμορφων χρωμάτων στην αγορά!
Σβήσε τα φώτα. Καταναλώνουν ενέργεια, εκπέμπουν θερμότητα που δεν χρειάζεσαι καλοκαιριάτικα, αφαιρούν από τη ρομαντζάδα του χώρου σου. Δεν λέμε να κάνεις τον τυφλοπόντικα στα σκοτάδια, λέμε ότι —ειδικά το καλοκαίρι— σίγουρα χρειάζεσαι λιγότερο φως από όσο χρησιμοποιείς.
Μην τυλίγεις σάντουιτς και φρούτα σε πλαστικές ζελατίνες. Τα μικρά ταπεράκια τα προστατεύουν καλύτερα και δεν επιβαρύνουν και τον πλανήτη με έξτρα σκουπίδια. Αν βαριέσαι να τα πλένεις, μπαίνουν ωραιότατα στο πλυντήριο πιάτων.
Μιλώντας για πλυντήριο πιάτων, το ήξερες ότι μια πλύση του χαλάει περίπου το ένα δέκατο του νερού που θα χρησιμοποιούσες για να πλύνεις τα ίδια πιάτα-ποτήρια-ταπεράκια στο χέρι; Αν είσαι και από αυτούς που ανάβουν το θερμοσίφωνο γιατί «το ζεστό νερό αφαιρεί καλύτερα τα λίπη», μπορεί να μιλάμε και για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Υφασμάτινες τσάντες. Τις βρίσκεις πλέον παντού, είναι εκατό φορές ομορφότερες από τις πλαστικές, πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται για χρόνια και χρόνια, σου γλιτώνουν κι εκείνα τα cents στο σούπερ μάρκετ.
Περπάτα περισσότερο. Βάλε, ας πούμε, τον άτυπο κανόνα ότι για αποστάσεις 20 λεπτών και κάτω, δεν θα παίρνεις αυτοκίνητο. Και θα ξεπιαστείς και θα εξοικονομήσεις καύσιμα, και θα βοηθήσεις τον πλανήτη λίγο να ανασάνει.
Μην πλένεις ρούχα που έχεις φορέσει μια φορά και δεν έχουν λεκέδες. Με την εξαίρεση εκείνης της μπλούζας που έγινε μούσκεμα στον ιδρώτα όταν έκανες γυμναστική, όλα τα άλλα φοριούνται άνετα μια δεύτερη —μη σου πούμε και τρίτη— φορά αν τα απλώσεις απλώς λιγάκι έξω να αεριστούν. Το συχνό πλύσιμο αφενός επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με χημικά, αφετέρου μειώνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων και σε αναγκάζει να αγοράζεις καινούρια, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.