Μπορείς να αντιμετωπίσεις κομψά την κριτική. Μάθε πώς!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Καθημερινά στην ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σχόλια και κριτική. Όσα έρχονται με καλοπροαίρετη διάθεση είναι καλοδεχούμενα αφού μας βοηθούν να εξελιχθούμε. Τι κάνουμε, όμως, με την κακή κριτική και τα κακόβουλα σχόλια; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με κομψό τρόπο το άτομο που προσπαθεί να μας προσβάλλει; 

Μάθετε τον λόγο της αγένειας 

Οι άνθρωποι έχουν τους δικούς τους λόγους  που γίνονται αγενείς. Ίσως είχαν μια κακή ημέρα. Ίσως θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος για ευγένειες και αβρότητες .Ίσως να μην συνειδητοποιούν καν πόσο αγενείς υπήρξαν και ίσως βέβαια να είναι α-γε-νέ-στα-τοι εκ χαρακτήρος.  Δεν θα το μάθετε αν ποτέ δεν το ανακαλύψετε! Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και απλά πείτε:  «Νομίζω πως ήσασταν πολύ αγενής μαζί μου. Υπάρχει λόγος για αυτή την συμπεριφορά;» Η απάντησή του μπορεί να σας εκπλήξει.

Να είστε αντικειμενικοί 

Αν κάποιος ήταν αγενής προς εσάς δείτε προσεκτικά τι έκανε ή τι είπε. Υπήρχε κάποια λογική σε αυτά; Εάν δείτε την κατάσταση αντικειμενικά, θα συνειδητοποιήσετε ότι τις περισσότερες φορές η αγένεια είναι παράλογη. Οπότε, μπορείτε να την δείτε από μια άλλη, λιγότερο ενοχλητική οπτική και να την αγνοήσετε. Στις σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει λογική πίσω από την αγενή συμπεριφορά, θα πρέπει να εξετάσετε τα αίτια της αγένειας αντί για την ίδια την έκφραση της αγένειας. 

Μην δραματοποιείτε την κατάσταση 

Συμμετέχοντας σε έναν αγενή διάλογο το πιθανότερο είναι πως θα κλιμακώσετε την κατάσταση.Είτε έχετε να κάνετε με κάποιον που λειτουργεί σκοπίμως με αγένεια, ή με κάποιον απερίσκεπτο άνθρωπο η αγένεια του οποίου είναι ακούσια, κρατήστε την αξιοπρέπεια σας ανέπαφη μην αφήνοντας την αγενή συμπεριφορά του άλλου να προκαλέσει ένα ανάλογο ξέσπασμα δικής σας αγενούς συμπεριφοράς.

Αγνοείστε 

Η αγένεια είναι οδυνηρή, αλλά αν αποστασιοποιηθείτε από αυτήν είναι ο γρηγορότερος καιασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί μια ακόμη αγενέστερη συμπεριφορά από το ίδιο πρόσωπο. Αποχωρήστε ακόμη και αν συνεχίζουν να σας προκαλούν. Αν είναι ξένοι, το πιθανότερο είναι πως δε θα ασχοληθείτε ποτέ μαζί τους ξανά. Αν είναι φίλοι ή συνάδελφοι, είναι βέβαιο πως πολύ σύντομα θαμάθουν ότι το να είναι αγενείς προς εσάς δεν τους οδηγεί πουθενά, οπότε ίσως να αλλάξουν τρόπους την επόμενη φορά. 

Η αγένεια είναι μερικές φορές συνήθεια 

Μερικοί άνθρωποι είναι αγενείς μόνο και μόνο επειδή είναι πάντα αγενείς. Αν η αγένεια γίνει συνήθεια, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούν τελείως από αυτή ακόμη κι αν το θέλουν. Η συνήθεια της αγένειας δεν πρέπει ποτέ να εκλαμβάνεται ως επίθεση στο πρόσωπό μας. Είναι απλά ένα μοντέλο συμπεριφοράς δύσκολο να αλλάξει.

Προσφέρετε βοήθεια 

Πολλές φορές η αγένεια οφείλεται απλά σε κακούς τρόπους. Συχνά ένα άτομο που είναι αγενές προς εσάς το κάνει επειδή αισθάνεται απογοητευμένο για κάτι. Αν λοιπόν είναι στην δική σας δυνατότητα να επιλύσετε την απογοήτευσή του, μπορείτε να δείτε το πρόσωπο αυτό να αλλάζει από την αγένεια στην ευγνωμοσύνη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Προσέξτε όμως: προσφέρετε βοήθεια μόνο αν μπορείτε να το κάνετε άμεσα, καθώς μια τέτοια κίνηση αν δεν εκδηλωθεί άμεσα μπορεί να επιδεινώσει τα αισθήματα της απογοήτευσης.

Η καλοσύνη νικάει την αγένεια 

Μην αφήνετε την αγένεια των άλλων να σας οδηγήσει στο να απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο.Ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερώσετε μια αγενή συμπεριφορά είναι να μείνετε φιλικοί και πρόθυμοι δίνοντας στον άλλο την ευκαιρία να ηρεμήσει και να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του ώστε να συγκλίνει με τη δική σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.