Μπορεί το αλκοόλ να μας δώσει παραπάνω κιλά;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το αλκοόλ αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας και του πολιτισμού τόσο των Ελλήνων, όσο και άλλων λαών. Πολλοί πίνουν επειδή τους αρέσει η γεύση, άλλοι για να τιμήσουν ένα σπουδαίο γεγονός ή για να ευχηθούν σε μια σημαντική περίσταση. Για όποιον λόγο και να αγαπάει κάποιος το αλκοόλ, κατά γενική ομολογία αυτό μας προσφέρει χαρά και απόλαυση πάντα όταν καταναλώνεται με μέτρο. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε όταν πίνουμε ένα πότο;

Γενικά γνωρίζουμε, πως πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε, καθώς είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε επιπλέον κιλά, από την αλόγιστη χρήση. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ (η αιθανόλη) περιέχει αρκετές θερμίδες, συγκεκριμένα 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Μπορεί όμως το αγαπημένο μας ποτό να μας οδηγήσει στην παχυσαρκία;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, δίνει μία μελέτη από το Washington School of Medicine, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία δύο άλλων ερευνών. Στη μια έρευνα δεν βρέθηκε ευθύς συσχετισμός, ενώ στη δεύτερη φάνηκε πως τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Επίσης, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες της καθημερινής ζωής, όπως η ολοένα και πιο καθιστική ζωή, αλλά και η κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού.

Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα της μελέτης αναφορικά με το αλκοόλ.

Το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες και καμία διατροφική αξία

Όπως γνωρίζουμε, φυσικά δεν έχουν όλες οι θερμίδες την ίδια αξία για τον οργανισμό. Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν μεν αρκετές θερμίδες, αλλά παράλληλα διαθέτουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι ξηροί καρποί. Το αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, περιέχει μόνο κενές θερμίδες, χωρίς καμία διατροφική αξία. Αν βέβαια μιλάμε για κοκτέιλ, τότε μπορούμε να προσθέσουμε και τη  ζάχαρη, τα σιρόπια, και πολλές άλλες ακόμα πηγές κενών θερμίδων. Τελικά, οι θερμίδες αυτές είναι που αποθηκεύονται στον οργανισμό μας με τη μορφή λίπους.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπερφαγία

Είναι γεγονός πως, όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο κάμπτονται οι αντιστάσεις μας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις αντιστάσεις μας στην κουζίνα. Το αλκοόλ κάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) να κορυφώνονται και να πέφτουν απότομα, κάνοντάς μας να επιθυμούμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιθυμία μας να καταναλώσουμε πίτσα, σουβλάκι ή ακόμα και κάτι γλυκό, στο τέλος μίας ξέφρενης βραδιάς, γεμάτη ποτό.

Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το πρόγραμμα γυμναστικής μας

Για όσους πίνουν τακτικά τα Σαββατοκύριακα, οι πιθανότητες να ξυπνήσουν την επόμενη μέρα με όρεξη για γυμναστική είναι… απειροελάχιστες! Ο καθένας σε αυτή τη θέση, σίγουρα θα αισθάνεται έτοιμος να κοιμηθεί ή να παραμείνει ξαπλωμένος στο κρεβάτι για όλη την επόμενη ημέρα. Φυσικά, όταν αυτή η συνήθεια γίνεται καθημερινότητα, τότε είναι αναμενόμενο πως ο δείκτης της ζυγαριάς θα ξεκινήσει την ανιούσα.

Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα μελετών, το οποίο υποστηρίζει πως υπάρχουν όχι μόνο ομοιότητες μεταξύ των μοτίβων της υπερφαγίας και της εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά και συσχετισμός μεταξύ τους. Το αλκοόλ (η αιθανόλη) κάνει τον εγκέφαλό μας να πιστεύει ότι χρειαζόμαστε φαγητό άμεσα, αυξάνοντας την όρεξη.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…