Μπορεί τελικά ο σκύλος να μυρίσει τον φόβο μας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σκύλοι έχουν πολύ καλή όσφρηση. Μπορούν όμως να μυρίσουν τον φόβο μας; Και αν ναι, πώς;

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον φόβο μας!

Τα σκυλιά έχουν οσφρητικές υπερδυνάμεις που μπορούν να ανιχνεύσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου από την οσμή που εκπέμπει ο άνθρωπος. Που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κρύψετε τον φόβο σας από τα σκυλιά.

Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον φόβο ήταν μόνο μια θεωρία, αλλά νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και να ανταποκριθούν ανάλογα.

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται, οι ιδρωτοποιοί αδένες του αρχίζουν να εκκρίνουν υγρασία, ειδικά στις μασχάλες. Αυτός ο ιδρώτας εκπέμπειχημικά «σήματα» που μπορούν να αντιληφθούν οι σκύλοι.


Διαβάστε επίσης: Πώς σώζει ζωές η διαίσθηση των σκυλιών


Μπορούν να ξεχωρίσουν τη μυρωδιά φόβου και ευτυχίας;

Οι ερευνητές σωστά υπέθεσαν ότι οι σκύλοι θα αντιδρούσαν διαφορετικά στις ανθρώπινες οσμές που εκπέμπονταν υπό διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις – συγκεκριμένα, φόβο και ευτυχία.

Στην έρευνα, οι σκύλοι εκτέθηκαν σε τρία ερεθίσματα. Οι σκύλοι τοποθετήθηκαν τυχαία σε διαφορετικές συνθήκες οσμών. Συνέλεξαν οσμές από ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις: φοβισμένοι, ευτυχισμένοι και ουδέτεροι (χωρίς ιδρώτα).Οι οσμές συλλέχθηκαν από τις μασχάλες τυχαίων ανδρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα σκυλιά εκτέθηκαν σε «χαρούμενες οσμές», αλληλεπιδρούσαν περισσότερο με τον ξένο και είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

Αντίθετα, όταν οι σκύλοι εκτέθηκαν στην «οσμή φόβου», εμφάνισαν περισσότερες συμπεριφορές στρες και είχαν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς που σχετίζονται με την αντίδραση μάχης ή φυγής.

Τα σκυλιά αυτά αναζήτησαν επίσης περισσότερη επιβεβαίωση από τους ιδιοκτήτες τους και η αλληλοεπίδραση με τον ξένο ήταν λιγότερη σε σύγκριση με τα σκυλιά που εκτέθηκαν στην «ευτυχισμένη οσμή».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά σήματα/οσμές που εκπέμπουμε ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζουν και τον σκύλο μας. Έτσι, αν εμείς φοβόμαστε, πολύ πιθανόν να φοβηθούν κι εκείνα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…