Μπορεί κάποιος να γίνει manager των άλλων εάν πρώτα δεν έχει καταφέρει να γίνει manager του εαυτού του;

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ονειρεύονται να ακολουθήσουν μία καριέρα ως managers σε διαφόρους κλάδους. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό να ανέρχεσαι στην ιεραρχία ενός οργανισμού, να αναλαμβάνεις αυξημένες ευθύνες – αρμοδιότητες και να απολαμβάνεις τα αντίστοιχα προνόμια. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, ότι συνήθως, μία θέση manager συνεπάγεται και τη διοίκηση ανθρώπων. Εδώ, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα: “Μπορεί κάποιος να γίνει manager των άλλων εάν πρώτα δεν έχει καταφέρει να γίνει manager του εαυτού του;”

Λογικό ερώτημα, καθώς, εάν κάποιος δεν μπορεί να διοικήσει ένα άτομο, στην περίπτωσή μας τον εαυτό του, τότε πώς θα διοικήσει μία ομάδα ανθρώπων; Και βέβαια, να επισημάνουμε, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα που καλείται να διοικήσει, τόσο πιο αναπτυγμένα πρέπει να έχει τα managerial skills.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι ο μελλοντικός manager μπορεί και πρέπει να αρχίσει την προετοιμασία από πολύ νεαρή ηλικία ξεκινώντας από την βασική δεξιότητα που αφορά τον προγραμματισμό της ζωής του δηλαδή: α) να ορίζει στόχους, β) να καταστρώνει πλάνο για την επίτευξη αυτών των στόχων, γ) να αξιολογεί την πρόοδο του πλάνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δ) να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές, εφόσον αυτές είναι αναγκαίες. Στο πλάνο αυτό, πιθανότατα να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων μέχρι την υλοποίησή του, αλλά εδώ έρχεται η δεύτερη δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξει και είναι αυτή της εξεύρεσης λύσεων, αντί της παραμονής στο πρόβλημα.

Φανταστείτε πόσα προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εργασίας, που πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν και πόσο αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, όταν κάποιος ηγείται μίας ομάδας. Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα θα περιμένει με ανυπομονησία τη λύση από τον ίδιο και η ορθότητα της λύσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιοπιστία του στην ομάδα. Στη περίπτωση μας, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής του.

Η απόδοση λύσεων μπορεί να συνεπάγεται τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, αλλά αποφάσεων δίκαιων, ηθικών και αναγκαίων, που αρχικά ίσως να δυσαρεστήσουν ανθρώπους που είναι κοντά του. Όμως, έτσι θα αναπτύξει την ανθεκτικότητα και το σθένος που χρειάζεται ένας μελλοντικός manager, καθώς στην καριέρα του θα βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις. Αυτό που θα τον βοηθήσει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο, είναι οι σχέσεις που θα έχει αναπτύξει με τα μέλη της ομάδας και του οργανισμού γενικότερα όπου ανήκει, καθώς και οι επικοινωνιακές του ικανότητες, λεκτικές και μη. Άρα, οφείλει έγκαιρα να αρχίσει να γίνεται μέλος ομάδων ή παρεών, στις οποίες θα καλλιεργήσει και θα αναπτύξει τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά. Να μάθει, δηλαδή, να νιώθει άνετα μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων, να συνεργάζεται μαζί τους, να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται τα συναισθήματά τους, να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα, αλλά πολύ περισσότερο να τους επηρεάζει με τις απόψεις του, την ομιλία του, με τον τρόπο που κινείται και συμπεριφέρεται.

Πριν από αυτό, όμως, οφείλει να κάνει τη σωστή επιλογή των ομάδων που θα γίνεται μέλος και να αξιολογεί τακτικά τα μέλη αυτών, καθώς αντίστοιχα στο μελλοντικό του ρόλο θα πρέπει να έχει μάθει να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες και τους οργανισμούς που θα ενταχθεί.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι στη καθημερινή τους ζωή και πολύ έγκαιρα μάλιστα, οι υποψήφιοι managers έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζονται, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να διεκδικήσουν τον πολυπόθητο ρόλο και μάλιστα, με την πιο αποδοτική μέθοδο, δηλαδή με το on the job training.

Δεν χρειάζεται, όμως, να μείνουν μόνο σε αυτό. Υπάρχουν και άλλοι ρόλοι στη ζωή (γονιός, σύζυγος, φίλος), εξίσου και ίσως πιο σημαντικοί. Και σε αυτούς τους ρόλους, για να καταφέρει κάποιος να ανταπεξέλθει με επιτυχία πρέπει πρώτα να έχει γίνει manager του εαυτού του. Μην περιμένεις, λοιπόν, άρχισε τη δουλειά! Η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από την καθημερινή σου προσπάθεια.

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…