Μπορεί ένας άθεος να είναι ηθικός άνθρωπος;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Οι περισσότεροι θρησκευόμενοι θεωρούν ότι εάν κάποιος είναι άθεος, δεν μπορεί να είναι ηθικός. Οι άθεοι από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι ηθικοί μπορούν να είναι με βάση τα δικά τους κριτήρια. Ποια από τις δυο όμως πλευρές έχει τελικά δίκιο;

Προτού απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι χρήσιμο να αναλύσουμε τις έννοιες «άθεος» και «ηθική».

Τι σημαίνει το να είναι κάποιος άθεος;

Καταρχάς δεν πιστεύουν όλοι οι άθεοι το ίδιο. Δεν είναι θρησκεία η αθεΐα. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των άθεων ωστόσο, είναι ότι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη θεού. Απορρίπτουν την ύπαρξη  και του χριστιανικού θεού και του Αλλάχ  και όποιου άλλου θεού.

Απορρίπτουν το υπερφυσικό στοιχείο δηλαδή ως ανύπαρκτο. Δεν πιστεύουν επομένως ούτε στη  θεϊκή παρέμβαση, ούτε στα θαύματα,  εφόσον απορρίπτουν την ύπαρξη θεού. Οι περισσότεροι άθεοι συντάσσονται με τη γραμμή  της Επιστήμης και δεν πιστεύουν ότι η ηθική απορρέει από κάποιο «ιερό» βιβλίο.

Τι σημαίνει το να είναι κάποιος ηθικός;

Η ηθική γενικότερα μας δείχνει το ποιες ανθρώπινες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές και ποιες ανάρμοστες και λανθασμένες. Κάθε θρησκεία παρ όλα αυτά έχει τους δικούς της ηθικούς κανόνες.

Μια συμπεριφορά ωστόσο μπορεί να κρίνεται ως ηθική με βάση το χριστιανισμό και ως ανήθικη από τον ισλαμισμό . Ένας άθεος από τη μεριά του κρίνει το ηθικό ή το ανήθικο καθαρά στη βάση της προσωπικής του αισθητικής και άποψης.

Μπορεί τελικά ένας άθεος να είναι ηθικός;

Όπως προείπαμε δεν υπάρχει μια και ενιαία αντίληψη της ηθικής. Η αντίληψη της ηθικής διαφέρει από θρησκεία σε θρησκεία, από κοινωνία σε κοινωνία και από άτομο σε άτομο.

Σε μια κοινωνία λοιπόν της οποίας τα μέλη έχουν το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας και του αυτοπροσδιορισμού τους, κάλλιστα μπορεί κάποιος να είναι και να δηλώνει άθεος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…