Μια ομάδα μελετητών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ απέδειξε ότι μπορεί να σκιαγραφήσει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία το προφίλ ενός χρήστη …
Μπορεί ένα απλό like στο Facebook να παρερμηνευτεί ακόμα και ως φλερτ;
Τα likes, είναι ένας τρόπος έκφρασης των νέων αλλά και των ανθρώπων μέσης ηλικίας στο Facebook. Υπάρχουν, όμως κάποιες λεπτές γραμμές, που αξίζει να προσέξουμε, για να μην παρερμηνευτεί ακόμα και ένα like μας, ως τακτική για φλερτ.
Τα.. παρεξηγημένα likes στο Facebook και πώς μπορούν να “ερμηνευτούν”
Τη σημερινή εποχή, τα social media μάς κατακλύζουν, μέσω likes, reactions (αντιδράσεων: “καρδούλες”, “wow”, κλπ.), comments, μηνυμάτων στο messenger, κλπ. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που τα συνεχή likes σε ένα άλλο πρόσωπο από άτομο του ίδιου φύλου, μπορεί να σταθούν αφορμή ώστε να παρεξηγηθεί αυτό από τη σχέση μας, ως διάθεση για φλερτ…
Είναι τυχαία τα likes ή μπορεί να αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο από διάθεση για φλερτ ή για την προσδοκία του να μας πλησιάσει κάποιος μέσω αυτού του τρόπου γιατί δεν βρίσκει τα λόγια να το κάνει από κοντά ή υπό άλλες συνθήκες; Συνήθως, όταν ένα φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, μπορεί να δημιουργήσει έστω και λανθασμένα την εντύπωση ότι ο άλλος δείχνει το ενδιαφέρον του έμμεσα, με αυτό τον τρόπο.
Τα likes “πέφτουν βροχή”, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
To Facebook είναι σήμερα, ένα από τα πιο διαδεδομένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η χρήση του μπορεί να γίνεται πολλές ώρες σε τακτική βάση ή και καθημερινά ακόμα. Μήπως εδώ και αρκετούς μήνες, έχετε παρατηρήσει ότι το ένα like έχει αντικατασταθεί από ασταμάτητα likes, τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε posts που ανεβάζετε από ένα άτομο του αντίθετου φύλου; Παρόλο που δεν το γνωρίζετε και δεν έτυχε να ανταλλάξετε ούτε μια κουβέντα μέσω μηνυμάτων, συνηθίζει να σου κάνει likes…
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, ποικίλλουν: μπορεί να θέλει μέσω αυτού του τρόπου, να δείξει αρχικά ενδιαφέρον, μπορεί όμως τα likes να μην σημαίνουν και τίποτα. Είναι δικαίωμα του καθενός να θέλει να κάνει ένα like σε κάποιον άλλο. Μπορεί να θεωρηθεί ευγενικό, ένδειξη συμπάθειας ή και ως εθισμός στα social media. Ίσως ακόμα σημαίνει διάθεση και προσπάθεια για φλερτ, ή ότι θέλει κάποιος να μας γνωρίσει. Καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο και διαφορετικά.
Για παράδειγμα, όταν κάποιος βρίσκεται σε σχέση, μπορεί τα συνεχόμενα likes και η «προσοχή» σε μια άλλη κοπέλα, να θεωρηθούν ακόμη και ως… απιστία.
Δείτε επίσης: Social Media και Μακροζωία
Γιατί όμως, δεν μοιράζεται ευθέως κάποιος τις σκέψεις του;
Δεν έχει πει ακόμη τι προθέσεις έχει; Μπορεί απλά να μην θέλει να το κάνει, να διστάζει μήπως εκτεθεί ή απλά να μην έχει καν κέφι να φλερτάρει. Εφόσον δεν έχει γίνει σαφής η πρόθεση του άλλου ατόμου, να εκφραστεί ξεκάθαρα για το τι σκέφτεται, δεν θα ήταν σωστό να «μεταφράσετε» εσείς τη συμπεριφορά του. Μπορεί να μην έχει διάθεση για flirt απέναντι σας, εφόσον δεν σου το έχει εκφράσει ευθέως.
Είναι άτοπο, άσκοπο, και δεν οδηγεί κάπου το να μπει κάποιος στην διαδικασία να αναρωτηθεί, να κάνει υποθέσεις για το τι μπορεί να θέλει να πει (αν θέλει) με ένα ή περισσότερα likes κάποιος που δεν γνωρίζει καν…
Δείτε επίσης: Το “Like” αποκτά παρέα στο Facebook
“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”
Αρκετά άτομα, κοιτώντας μια φωτογραφία που τους κινεί την προσοχή, πατούν αυτόματα και liko, σε πολλά άτομα. Αυθόρμητα, έτσι απλά, χωρίς κανένα λόγο. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο ένα like να είναι ένδειξη flirt, πόσο μάλλον αν δεν συνοδεύεται από το ανάλογο μήνυμα που να το δείχνει ξεκάθαρα. Ας μην βγάζουμε, λοιπόν, βεβιασμένα συμπεράσματα. Κάθε άνθρωπος εκφράζεται διαφορετικά.
Η φράση «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» (Μποστ, 1960), είναι έως και σήμερα πολύ επίκαιρη. Καλό είναι να διαχωρίζουμε τη θέση μας, είτε γνωριζόμαστε με κάποιον είτε όχι, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις. Έτσι, μπορεί να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις και επιπλέον, θα είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι ως προς την συμπεριφορά μας στους άλλους.
Η «πραγματική» ζωή είναι εκεί έξω, όχι πίσω από μια οθόνη. Δεν είναι τόσο ασφαλές να φλερτάρουμε μέσω Facebook, γιατί μπορεί να παρεξηγηθούμε. Η απόσταση, το πώς μπορεί να χαρακτηριστούμε από τους άλλους μάς προβληματίζουν. Ας πάρουμε το ρίσκο να μιλήσουμε, αν το θέλουμε πραγματικά, εκφράζοντας την αλήθεια μας σε κάποιον, δείχνοντας τις προθέσεις μας εφόσον μας ενδιαφέρει. Δεν ζούμε για τα likes! Ας μπούμε στη θέση των άλλων και ας μην τους αφήνουμε να έχουν ερωτηματικά!