Μπισκότα: ο γλυκός πειρασμός

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

 Σας αρέσουν τα γλυκά αλλά κάνετε διατροφή; Δείτε πως τα μπισκότα παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή σας.

Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη υπόθεση για αρκετούς ανθρώπους. Απαιτεί αφοσίωση και συνεχές μέτρημα θερμίδων ώστε να διατηρούμε χαμηλά το ισοζύγιο μας και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το σώμα το οποίο επιθυμούμε. Τι συμβαίνει όμως όταν το να  καταναλώσουμε κάποιο γλυκό μέσα στην μέρα, μας είναι το λιγότερο απαραίτητο; Τα μπισκότα ίσως και να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δείτε με ποιον τρόπο.

Γενικά χαρακτηριστικά

Τα απλά μπισκότα του εμπορίου στην πληθώρα των περιπτώσεων δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Συγκεκριμένα αποτελούν μια πηγή θερμίδων η οποία δεν είναι και αμελητέα. Συγκεκριμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων 3 μόνο μπισκότα είναι αρκετά ώστε να μας δώσουν 160 θερμίδες, ενώ ένα μπισκότο τύπου  Oreo μπορεί να δώσει μέχρι και 53 θερμίδες. Επίσης, περιέχουν συνήθως 6-8 γραμμάρια λιπαρών και 25-30 γραμμάρια υδατανθράκων εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είναι ζάχαρη.

Σπιτικά μπισκότα

Όσον αφορά τα σπιτικά μπισκότα η κατάσταση δεν είναι  καλύτερη. Οι σπιτικές συνταγές για τα μπισκότα δεν είναι συγκεκριμένες και έτσι οι προαναφερθείσες αναλογίες διαφέρουν αρκετά και ως προς της ζάχαρη και φυσικά και ως προς τις θερμίδες που περιέχονται. Κατά μέσο όρο όμως περιέχονται 75 θερμίδες στο κάθε ένα και με τα λίπη να ξεπερνούν τα 4,5 γραμμάρια αρκετές φορές  (λόγω της μεγάλης ποσότητας βουτύρου που χρησιμοποιείται στην συνταγή).

Μπισκότα: ο γλυκός πειρασμός

Ποια μπισκότα να αποφύγετε

Αν κάνετε διατροφή ή απλώς αν προσπαθείτε να χάσετε μερικά περιττά κιλά τότε σίγουρα τα συσκευασμένα μπισκότα πρέπει να τα αποφύγετε. Αυτό συμβαίνει επειδή παρόλο που περιέχουν συνήθως αρκετές θερμίδες εκτός αυτούς όταν βρίσκονται στο σακουλάκι, όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες, δημιουργείται η επιθυμία να καταναλώσουμε όλο και περισσότερα μπισκότα. Έτσι αρκετές φορές δεν καταναλώνουμε μονάχα μια μερίδα αλλά δύο και τρεις με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος. Επίσης, αρνητικά για την διατροφή μας  λειτουργούν και τα μπισκότα τα οποία πρέπει να τα ψήσουμε εμείς. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως έχουν περισσότερες θερμίδες από το τυπικά εμπορικά (80 θερμίδες το ένα)  αλλά εκτός αυτού δεν έχουν και συγκεκριμένες μερίδες. Συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε πού μεγάλα μπισκότα τα οποία να έχουν ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Τι να προτιμάτε

Η πιο ασφαλής διαιτητική επιλογή είναι τα μπισκότα τα οποία παρασκευάζουμε στο σπίτι μας.  Εκτός από το ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες βουτύρου και ζάχαρης που προσθέτουμε στο μείγμα των μπισκότων . Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην γεύση όσο και στην θρεπτικότητα, μιας και το μέλι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Επιπλέον μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των μπισκότων και ξηρούς καρπούς είτε φυστικοβούτυρο (πιο λιπαρό μεν αλλά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες).  Επιπλέον τα μπισκότα με βρώμη είναι μια σημαντική επιλογή με αρκετές φυτικές ίνες. Αν από την άλλη δεν θέλετε να φτιάξετε δικά σας μπισκότα μπορείτε να επιλέξετε μπισκότα του εμπορίου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά κοιτώντας όμως τις ενδείξεις θερμίδων στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Συνοψίζοντας, τα μπισκότα μπορούν να είναι ένα πολύ καλό γλυκό σνακ για όσους χρειάζονται κάτι γλυκό μέσα στην ημέρα τους. Όμως οι μικρές ποσότητες αρκετές φορές μπορεί να μην λειτουργήσουν θετικά για την όρεξη μας και μπορεί να χάσουμε το μέτρο καταναλώνοντας αρκετά. Με τα σπιτικά μπισκότα όμως έχουμε πιθανότητα να ελέγξουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ελέγχοντας τις ποσότητες των επιμέρους συστατικών.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.