Μπαταρίες που παίρνουν ενέργεια από βακτήρια

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μπαταρίες που παίρνουν ενέργεια από βακτήριαΠληθώρα τρόπων για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικές πηγές ανακαλύπτουν καθημερινά επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Τελευταία και πιο πρόσφατη ανακάλυψη, είναι αυτή των βιο-μπαταριών με βακτήρια. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να φέρει ένα βήμα πιο κοντά την παραγωγή «καθαρού» ηλεκτρισμού από βακτήρια.

Υπεύθυνοι για την ανακάλυψη αυτή είναι Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες. Η συγκεκριμένη ομάδα, απέδειξε με ποιόν τρόπο οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια ορισμένων μικροοργανισμών, είναι δυνατό να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, όταν έρχονται σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες. Οι επιστήμονες δεν είχαν ανακαλύψει μέχρι στιγμής πώς τα βακτήρια είναι δυνατό να δημιουργήσουν ηλεκτρικό φορτίο από μόνα τους. Πλέον αυτό που θα τελειοποιήσει την ανακάλυψη είναι η διαχείριση αυτού του φαινομένου στα πλαίσια μπαταριών.

Μπαταρίες που παίρνουν ενέργεια από βακτήριαΟι ερευνητές από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου East Anglia και του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Pacific Northwest, ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια πάνω στην επιφάνεια ενός μετάλλου ή ορυκτού καταφέρνουν να παράγουν στο εσωτερικό και να μεταφέρουν στο περιβάλλον τους ηλεκτρόνια μέσω των κυτταρικών μεμβρανών τους. Κατά συνέπεια εάν τοποθετηθούν βακτήρια απευθείας πάνω σε ηλεκτρόδια θα δημιουργηθούν μικροβιακές μπαταρίες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη συγκεκριμένη ανακάλυψη μετά από σειρά πειραμάτων σε μια οικογένεια θαλάσσιων βακτηρίων. Τα τροποποίησαν γενετικά, ώστε να αυξήσουν τις πρωτεΐνες, που μεταφέρουν το ηλεκτρικό φορτίο από το εσωτερικό του βακτηρίου στο μέταλλο που εφάπτεται. Αξίζει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, θα μπορούσε να δημιουργείται ηλεκτρισμός στο μέλλον από τα μικρόβια που αφθονούν στα κάθε είδους απόβλητα (οικιακά, γεωργικά κ.α.) και μακροπρόθεσμα να λειτουργήσουν τα βακτήρια ως μικρά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr