Μπαταρία από φυτά

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μπαταρία από φυτάΗ ιδέα της μπαταρίας από φυτά φαντάζει ότι πιο οικολογικό μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος τόσο για να εξοικονομήσει όσο και για να παράγει «πράσινη» ενέργεια. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice και του City College της Νέας Υόρκης μετά από έρευνες, ανακάλυψαν πως κάποια φυτά μπορεί να αποτελέσουν την εναλλακτική για μπαταρίες. Ένα από αυτά είναι και η ρουβία η βαφική. Ας δούμε ορισμένα χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το φυτό και τη νέα οικολογική μπαταρία.

Το συγκεκριμένο φυτό, η ρουβία (Rubia tinctorum ή κοινώς ριζάρι) είναι αρμόδιο για την παραγωγή χρωστικών ουσιών, όπως η πουρπουρίνη. Η πουρπουρίνη από το φυτό αυτό δένει αποτελεσματικότερα τα ιόντα λιθίου και κατά συνέπεια φαντάζει προτιμότερη από τις αντίστοιχες χημικές μπαταρίες. Σύμφωνα λοιπόν με τους Αμερικανούς επιστήμονες μπορεί να αποτελέσει και πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών φιλικότερων για το περιβάλλον.

Επίσης, οι επιστήμονες δοκίμασαν να προσθέσουν 20% άνθρακα. Αυτό είχε ως συνέπεια να κατορθώσουν να ενισχύσουν την αγωγιμότητα και να κατασκευάσουν την κάθοδο σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρουν να μειώσουν κι άλλο το κόστος της μπαταρίας αξιοποιώντας μεταξύ άλλων γεωργικά απόβλητα. Αξίζει να επισημάνουμε πως η ερευνητική ομάδα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ανόδων από οργανικά υλικά και εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχει αναπτυχθεί μια εξολοκλήρου οργανική μπαταρία.

Οι γνωστές σε όλους μας μπαταρίες λιθίου, αν και ιδιαίτερα λειτουργικές, επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιούν καθόδους οξειδίου του λιθίου-κοβαλτίου που έχουν ιδιαίτερα ψηλό κόστος. Ειδικότερα η απομάκρυνση του κοβαλτίου και η ανακύκλωσή του χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr