Μπάρες δημητριακών, υγιεινή συνήθεια ή περιττές θερμίδες;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μπάρες δημητριακών. Μάθετε γιατί οι μπάρες δεν σας βοηθούν στην πραγματικότητα να χάσετε βάρος αλλά αντιθέτως σας επιβραδύνουν την προσπάθεια απώλειας κιλών.

Η διατροφή του ανθρώπου και η εκγύμναση είναι μια υπόθεση η οποία έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από ειδικούς. Πολλές και διαφορετικές δίαιτες υπόσχονται αποτελέσματα αλλά με διαφορετικούς τρόπους η κάθε μία. Από την άλλη, πολλές διαφημίσεις, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν πολλά προϊόντα ως υγιεινά και ως διαιτητικά, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα; Ανήκουν οι μπάρες δημητριακών σε αυτήν την κατηγορία; Η αλήθεια κρύβεται στα επιμέρους συστατικά τους και στις ποσότητές τους μέσα στις μπάρες.

Ζάχαρη

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνοψίζουν τις περισσότερες διατροφικές παρεμβάσεις σε μια βασική συνταγή η οποία φαίνεται ότι είναι και η πιο εγγυημένη για την επιτυχία. Μείωση σακχάρων και λιπών και αύξηση συστατικών όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες. Οι περισσότερες μπάρες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Οπότε στην πραγματικότητα δεν βοηθούν στην δίαιτα. Η ζάχαρη (υδατάνθρακας) επίσης μεταβολίζεται αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό και μετά ο οργανισμός μένει πολύ γρήγορα από ενέργεια προκαλώντας σύντομα το συναίσθημα της κόπωσης.

Ξηροί καρποί στις μπάρες

Οι μπάρες ξηρών καρπών είναι ακόμα πιο θερμιδογόνες από τις μπάρες δημητριακών.  Οι ξηροί καρποί εκτός από ότι είναι αλλεργιογόνοι (αν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας) είναι και αρκετά λιπαροί.  Είναι καλύτερο να καταναλώσετε σκέτους τους ξηρούς καρπούς παρά σε μορφή μπάρας διότι έτσι παίρνετε και το λίπος τους και τις επιπλέον θερμίδες από την ζάχαρη (ή το μέλι το οποίο αν και πιο υγιεινό έχει και αυτό αρκετές θερμίδες).

Γλουτένη

Αν το όνομα γλουτένη δεν σας είναι άγνωστο και δεν πρέπει να καταναλώσετε για κάποιο λόγο γλουτένη, τότε οι μπάρες δημητριακών δεν πρέπει να εντάσσονται στο διαιτολόγιο σας. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη ή οποία περιέχεται στα σιτηρά παντός είδους (άρα και στο ψωμί ναι) και ευθύνεται για ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Βέβαια να αναφερθεί εδώ ότι αν δεν έχετε κάποια αλλεργία στο συγκεκριμένο συστατικό (αποδεδειγμένη από κάποιον αλλεργιολόγο) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πολλές θερμίδες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη  

Αν παρατηρήσετε την ετικέτα που αναγράφει η πίσω όψη της μπάρας εκεί που αναφέρει την θερμιδική της αξία θα δείτε ότι είναι αρκετά υψηλή. Συγκεκριμένα είναι κάπου στα 350-450 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια οι οποίες είναι πολλές δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται σαν ένα απλό σνακ. Όλα αυτά συνοδευόμενα από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί ο οργανισμός μας να πέψει μια τροφή και όταν είναι μεγάλος σημαίνει ότι η τροφή είναι εύπεπτη. Άρα οι μπάρες μας δίνουν αρκετές θερμίδες χωρίς όμως να μας χορταίνουν αναγκάζοντας έτσι τον οργανισμό να καταναλώσει επιπλέον τροφές (άρα και επιπλέον θερμίδες).

Δίνουν  άμεση ενέργεια: ναι μεν αλλά…

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατανάλωση μπαρών  δεν έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό (λόγω των σακχάρων τα οποία περιέχουν) και όντως για κάποιο χρονικό διάστημα βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει  στις ενεργειακές του απαιτήσεις. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι επειδή περιέχουν δημητριακά βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του παχιούς εντέρου και γενικότερα του πεπτικού  συστήματος.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι μπάρες δημητριακών είναι περισσότερο ένα θερμιδογόνο σνακ παρά μια συνήθεια πραγματικά υγιεινή και λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην προσπάθεια για απώλεια των περιττών κιλών. Υπάρχουν άλλα, πολύ πιο χρήσιμα, υγιεινά και άκρως ενεργειακά γεύματα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε ώστε να έχετε ενέργεια μέσα στην μέρα όπως φρούτα, μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, πορτοκάλια, κριτσίνια κράκερ, γιαούρτι και πολλά άλλα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.