Μπακού: η πόλη των Ανέμων

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Το Μπακού ή αλλιώς το “μαργαριτάρι της Κασπίας”, η πόλη των ανέμων, όπως σημαίνει το όνομά της, έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ανέλαβε το διαγωνισμό της Eurovision το 2012. Το Μπακού, απολαμβάνει μια πλούσια πολιτιστική και οικονομική- άνοδο και είναι διάσημη ως ένα από τα κύρια εκπαιδευτικά κέντρα του Καυκάσου με όμορφες παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Είναι μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη που αποκτά σύγχρονο προφίλ, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική ομορφιά της παλιάς πόλης. Πολλά μάλιστα από τα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται εντός των τειχών της μεσαιωνικής παλιάς πόλης.

Η Γεωγραφική θέση του Μπακού και η ιστορία της

Το Μπακού (αζερικά: Bakı) έχει 2.045.815 κατοίκους. Βρίσκεται στις νότιες ακτές της χερσονήσου Αμπσερόν και αποτελείται από την κεντρική (νέα πόλη) και την παλαιά πόλη. Είναι κτισμένη στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας στην οποία οφείλει το σχεδόν μεσογειακό κλίμα όπως μαρτυρούν τα ελαιόδεντρα που είναι φυτεμένα στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης. Η πόλη έχει μακραίωνη ιστορία και παράδοση καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο δρόμο του μεταξιού σ το σταυροδρόμι μεταξύ Κίνας, Ινδίας και Μ. Ανατολής και Ευρώπης. Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο συνδυασμός της παλιάς με τη σύγχρονη πόλη

Ο επισκέπτης στο Μπακού έχει να θαυμάσει και να επισκεφτεί την άριστα διατηρημένη παλιά πόλη, πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO που περιβάλλεται από πανύψηλα τείχη και περικλείει ιστορικά κτίρια όπως τον Πύργο της Κόρης, που ήταν φάρος ή Ζωροαστρικός ναός, το μεσαιωνικό παλάτι του Shirvan Shahs,τα καραβανσεράι, τζαμιά και άλλα εντυπωσιακά κτίρια σε στενούς πλακόστρωτους δρόμους. Όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνει πολλά παλιά, πέτρινα αρχοντικά, που έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί.

Αντίθετα η σύγχρονη πόλη χαρακτηρίζεται από την παρουσία των 2 γυάλινων πύργων (Πύργοι της Φωτιάς) και επιβλητικών κτιρίων των αρχών του 20ου αιώνα που ανήκαν στους βαρόνους του πετρελαίου , με περίτεχνο διάκοσμο στις προσόψεις τους. Στους κεντρικούς δρόμους και τους εμπορικούς πεζόδρομους και τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα της πόλης βλέπεις όλα τα γνωστά καταστήματα και μπουτίκ με τις γνωστές φίρμες.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

1. Πύργος Maiden. Έχει ύψος 29 μέτρα, είναι φτιαγμένος από πέτρα και αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα της πόλης και του κόλπου, ανεβαίνοντας στον τελευταίο όροφο του πύργου. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι γι’αυτόν τον πύργο. Η πιο δημοφιλής εκδοχή αφορά την ιστορία ενός πλούσιου ηγεμόνα που ερωτεύεται την ίδια του την κόρη και της ζητά να τον παντρευτεί. Εκείνη, ταραγμένη με τη σκέψη της αιμομιξίας, αλλά αδυνατώντας να παρακούσει τον πατέρα της, του ζητά να της κτίσει έναν πύργο αρκετά ψηλό για να επιθεωρεί την επικράτειά του, μέχρι να αποφασίσει. Όταν ο πύργος ολοκληρώθηκε, ανέβηκε στην κορυφή του και έπεσε.

2. Το παλάτι Shirvan Shahs. Πρόκειται για ένα συγκρότημα ανακτόρων από ψαμμίτη, που ήταν έδρα της δυναστείας του βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Μεσαίωνα, το οποίο ανακαινίστηκε το 2003. Τα κτηριακά συγκροτήματα του παλατιού είναι διατηρητέα και ανακηρυγμένα ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την Ουνέσκο. Περιλαμβάνουν ακόμα ταφικά μνημεία και τεμένη που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

3. Το σύγχρονο κομμάτι της πόλης φτιάχνεται και αλλάζει διαρκώς, με πολύ μοντέρνα κτίρια που παραπέμπουν στη φουτουριστική αρχιτεκτονική του Ντουμπάι! Πολύ εντυπωσιακοί οι ουρανοξύστες που μοιάζουν με τις φλόγες της φωτιάς. Εντυπωσιακό και το κτίριο που φιλοξενεί τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, χτισμένο δίπλα στην Κασπία θάλασσα.

4. Το βουνό της φωτιάς Yanar Dag, είναι ένα μέρος από όπου πηγάζουν φυσικές φωτιές αερίου συνεχώς! Μάλιστα οι φλόγες έχουν ύψος κοντά στα τρία μέτρα και βγαίνουν από λεπτές αμμώδεις πλάκες.

5. Επίσης δημοφιλή αξιοθέατα στο Μπακού είναι η πλατεία στο κέντρο της πόλης Fəvvarələr meydanı, η παραλία Shikhov, εμπορικά κέντρα (με πιο διάσημα τα AF MALL και Park Bulvar), μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπακού και το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν, η αίθουσα της Φιλαρμονικής και το θέατρο της Κρατικής Ακαδημαϊκής Όπερας και Μπαλέτου.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…