Μουσική και χωρισμός

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ένας χωρισμός είναι μια διαδικασία που μας επηρεάζει ψυχολογικά. Ωστόσο, η μουσική μπορεί να βοηθήσει, με τα κατάλληλα τραγούδια. 

Ένας χωρισμός είναι αλλαγή ζωής

Κάθε χωρισμός είναι δύσκολος και για τους περισσότερους βιώνεται σαν μία απώλεια. Οι τρόποι διαχείρισης ενός χωρισμού ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένας χωρισμός είναι ένας “μικρός θάνατος” όπως λένε μερικοί. 

Βάλε το γέλιο ξανά στην ζωή σου

Ένας χωρισμός δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολα διαχειρίσιμος. Μετά από πολύ απογοήτευση που τα πράγματα έγιναν αλλιώς από ότι τα είχες φανταστεί, προσπαθείς να βρεις ξανά το κουράγιο να χαμογελάσεις ξανά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει ή θα περάσουν από αυτό το δύσκολο  στάδιο. Τα στάδια ενός χωρισμού σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας είναι: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Αφότου περάσουν αυτά τα στάδια τότε την θέση της στεναχώριας και της λύπης, διαδέχονται η χαρά και η αισιοδοξία. Είναι καλύτερο να αφήσουμε λίγο διάστημα μέχρι να αισθανθούμε ώριμοι για να συνεχίσουμε, προτού προχωρήσουμε στην επόμενη σχέση μας.

Γιατί κάποια τραγούδια είναι “εθιστικά” 

«Η μουσική έχει τη δύναμη να διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας, ιδιαίτερα τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη», σύμφωνα με την ψυχολόγο Δρ. Audrey Tang. Ο εγκέφαλος διαρκώς  πραγματοποιεί δραστηριότητες που ενεργοποιούν την ντοπαμίνη, και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους μερικά τραγούδια μπορεί να «αποτυπωθούν» στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τα ακούμε ξανά και ξανά.

Σύνδεση τραγουδιών πόνου με έναν χωρισμό 

Υπάρχουν τραγούδια που θέλουμε να τα ακούμε μετά από έναν χωρισμό. Είναι πολύπλευρη η εξήγηση αυτού που συμβαίνει και μπορούμε να το δούμε από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Αφότου χωρίσουν κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ακούσουν τα τραγούδια αυτά, έτσι ώστε να χαλαρώσουν πιο εύκολα. Κάτι άλλο το οποίο μπορεί να συμβαίνει αρκετά συχνά, σύμφωνα με ψυχολόγους είναι όταν νιώσουμε συμπόνια για κάποιο άτομο που βίωσε ή βιώνει ένα παρόμοιο με εμάς γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργούμε με ένα είδος αντίστροφης ενσυναίσθησης, στην προσπάθεια να ξεχάσουμε από αυτό που μας πονάει. Έτσι, βρίσκουμε και έναν τρόπο να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να τα μιλήσουμε γι’ αυτά, αποδεχόμενοι αυτό που αισθανόμαστε. Όταν αποδεχόμαστε κάτι, είναι πιο εύκολο να το ξεπεράσουμε. 

Το κλάμα λυτρώνει 

Έχει συμβεί αρκετές φορές κάποιος να θέλει να κλάψει, αλλά να νιώθει φόβο για το ότι αν βάλει τα κλάματα δεν θα μπορεί να σταματήσει και έτσι θα φτάσει στην απόλυτη μελαγχολία. Ευτυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αντίθετα, το κλάμα είναι εκτός από λυτρωτικό και απελευθερωτικό. Μην ντρέπεστε γι’ αυτό. Είναι κάτι υγιές και φυσιολογικό. Διώχνει τον πόνο και την θλίψη. Θα νιώσετε πιο ελεύθεροι, πιο ήρεμοι. Όπως μετά την βροχή είναι πιθανό να βγει το ουράνιο τόξο, έτσι μετά την λύπη, την θλίψη θα έρθει η χαρά. Ακόμα και αν αργήσει λίγο.

Τα μοτίβα στα τραγούδια χωρισμού

Τα περισσότερα τραγούδια χωρισμού, όπως οι μπαλάντες συνήθως είναι μικρής κλίμακας και έχουν συγκεκριμένο ρυθμό.  Η αλλαγή διάθεσης, έτσι,  θα κλιμακωθεί και θα είναι πιο εύκολο να γίνει. Έχετε σκεφτεί ότι ακούγοντας ένα τραγούδι χωρισμού εκτός από την λύτρωση που θα νιώσετε, ίσως μπορείτε μέσα από τα λόγια που θέλει να “περάσει” ως μήνυμα το τραγούδι, να βρείτε την λύση για να ξεπεράσετε το πρόβλημα και να προχωρήσετε; 

Συνηθισμένα τραγούδια πόνου που ακούμε όταν χωρίζουμε

Έχετε χωρίσει; Αυτά τα 5 τραγούδια ίσως σας ταιριάζουν:

All I ask: Adele 

Η μπαλάντα σε στίχους που έγραψε η Adele και ο Bruno Mars είναι καθηλωτική και θα είναι δύσκολο στο άκουσμά της να συγκρατήσεις τα δάκρυά σας.

Death by a thousand cuts: Taylor Swift 

Παρότι η Taylor Swift μας “έχει συνηθίσει” σε τραγούδια με πιο χαρούμενες νότες αυτό το τραγούδι έκανε την διαφορά. Πηγή έμπνευσης για το τραγούδι αυτό, όπως έχει πει η Swift σε δήλωσή της, είναι η ρομαντική comedy του Netflix με τίτλο: «Someone Great». Η ταινία αυτή δείχνει το πώς καμιά φορά χωρίζεις με κάποιον άνθρωπο, όχι γιατί το θέλεις αλλά γιατί έτσι τα φέρνει η ζωή και αυτό είναι κάτι ρεαλιστικό, είχε υπογραμμίσει η Swift.    

Almost Is Never Enough – Ariana Grande ft. Nathan Sykes

Το ντουέτο της Ariana Grande και του Nathan Sykes αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που δεν ήταν σε κανονική σχέση και που δεν κατάφερε να βιώσει την αγάπη. Δεν γίνονται πάντα τα πράγματα όπως θα περιμέναμε.

Irreplaceable: Beyonce

 Το τραγούδι αναφέρεται στο πώς μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει με σκληρό πρόσωπο έναν χωρισμό. 

The A Team: Εd Sheeran

Η μουσική του τραγουδιού σε συνδυασμό με την κιθάρα θα σας κάνουν να βιώσετε στο έπακρο τα συναισθήματά σας.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.