Μουσική, η τροφή της ψυχής μας!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

«Όταν οι λέξεις έρχονται σε επαφή με αυτό που λέμε μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται, και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας».

Μάνος Χατζηδάκης (Έλληνας μουσικοσυνθέτης)

Τί σημαίνει για εμάς μουσική;

Μουσική. Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα… Ακόμα και μυρωδιές. Εικόνες… Ένα ταξίδι σε μέρη γνωστά, αλλά και κόσμους ονειρικούς. Συντροφιά σε όλες μας τις στιγμές, χαρές και λύπες. Μέσα από αυτήν εξωτερικεύουμε συναισθήματα και ενδόμυχες σκέψεις που τις περισσότερες φορές εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σπουδαία ιστορία της εν συντομία

Ετυμολογικά ο όρος Μουσική προέρχεται από τις εννέα Μούσες της αρχαιότητας, οι οποίες ήταν προστάτιδες των Τεχνών με την ευρύτερη έννοια, σύμφωνα πάντα με την Μυθολογία. Αποτελεί το σύνολο των αρμονικά συνδυασμένων ήχων, εκείνων που απαρτίζουν ένα μουσικό κομμάτι, είτε αυτό εκτελείται αποκλειστικά με όργανα, είτε και με φωνή.

Η Απολλώνια Τέχνη αυτή, η Μουσική, στηρίζεται σε παράγοντες όπως ο ρυθμός, ο τονισμός και η αρμονία αποτελούν βασική προϋπόθεση τόσο για την δημιουργία της, όσο και για το εύηχο του αποτελέσματος. Στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο αυτό, αναφέρονταν στην λυρική  ποίηση, ενώ με τη σημερινή της έννοια χρησιμοποιείται από τον 4ο-5ο αιώνα π.Χ.

Διακρίνουμε πολλά είδη μουσικής πλέον, καθώς έχει εξελιχθεί μαζί με τον άνθρωπο ανά τους αιώνες και ανά τόπους. Η ροκ, η κλασσική, η τζαζ, η παραδοσιακή είναι μόνο μερικά από αυτά, τα οποία επίσης διαχωρίζονται σε υποκατηγορίες. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Γλώσσας κι από πολλούς επιστήμονες θεωρείται ως προϋπάρχουσα, πράγμα εύλογο αν αναλογιστούμε την σπουδαιότητα της εμφάνισής της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.  Υπήρξε, αλλά και υπάρχει μέχρι την εποχή μας, αναπόσπαστο κομμάτι των διαφόρων θρησκειών ανά τον κόσμο και σαφώς έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετάδοση των ηθών και των εθίμων, των παραδόσεων και της ιστορίας με την ευρύτερη έννοια των λαών, από τη γέννηση έως τον θάνατο.

Η φροντίδα της μουσικής

Η μουσική αγγίζει τα βαθύτερα στρώματα του ψυχισμού μας κόσμου, απαλύνει κάθε μας πόνο και προσθέτει συναισθήματα τέρψης σε κάθε ευτυχισμένο γεγονός που βιώνουμε. Δεν είναι λίγες οι μαγικές ιδιότητές της και η επίδραση που μας ασκεί και εύκολα αναγνωρίζουμε πολλά οφέλη στον οργανισμό και τη διάθεσή μας μετά από κάθε ακρόαση. Σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει την πνευματική μας διαύγεια και εγρήγορση και συνεπώς συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα και τις επιδόσεις μας, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μαθησιακό και ακόμα ακόμα και σε αγωνιστικό/αθλητικό επίπεδο.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσους στίχους τραγουδιών γνωρίζουμε και με πόση ευκολία μας έρχονται στο νου και τους σιγοτραγουδάμε (ενίοτε και φωναχτά!) αβίαστα; Η μουσική λοιπόν βοηθάει και την μνήμη μας και συμβάλει στην αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν.

Ακόμη και στο άγχος δρα ευεργετικά και σε κάθε είδους σωματικό ή ψυχικό μας πόνο ή νόσο. Από την βρεφική ακόμα περίοδο, βοηθάει τα μωρά να ηρεμούν και να ανακτούν βάρος. Σε αναπτυξιακό επίπεδο βοηθάει το ίδιο και τα φυτά μας! Τέλος, δύναται να μεταβληθεί ακόμα και η αντίληψη που έχουμε για τον χρόνο, ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούμε.

Μακριά, πολύ μακριά να ταξιδεύουμε…

Κάπως έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Μουσική και εμείς, είμαστε σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Συνδεόμαστε απόλυτα και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ειδικά για μερικούς ανθρώπους αποτελεί μια σχέση εξάρτησης. Σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα Berthold Auerbach, «Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή την σκόνη της καθημερινότητας» πράγμα που γίνεται αντιληπτό αν σκεφτούμε όλο αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας και την αβυσσαλέα ανάγκη να ξεφύγουμε από αυτή την λεγόμενη καθημερινότητα που συχνά μας ταλαιπωρεί. Αποτελεί το προσωπικό μας καταφύγιο, το αντίδοτο σε όλων των ειδών τις «νόσους»  κι αντλούμε μεγάλη δύναμη ακούγοντάς την. Τα πιο μακρινά ταξίδια, τα πιο υπέροχα, τα πιο μυστικά τα κάναμε ακούγοντας υπέροχες μελωδίες… Ανοίξτε το ραδιόφωνο τέρμα και μη χάνετε ευκαιρία να σας συνεπάρει μακριά, όπου και με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας.

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…