Μουσική, η μαγική εκείνη χρονοκάψουλα

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Σύμφωνα με τον Βρετανό ποιητή W.H. Auden «Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να χωνεύουμε τον χρόνο». Αποτελεί άραγε προϊόν ψευδαίσθησης ή τεκμηριώνεται επιστημονικά το γεγονός ότι η μουσική δύναται να μεταβάλλει την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο;

Η μουσική ως χρονικός ταξιδευτής

Η μουσική είναι ένα είδος μαγείας, μέσω της οποίας ταξιδεύουμε τόσο χρονικά, όσο και τοπικά. Κλείνοντας απλά τα μάτια μας και υπό τον ήχο κάποιων αγαπημένων μας μουσικών κομματιών, εύκολα παρασυρόμαστε σε ταξίδια νοητικά, «σταματάμε» τον χρόνο ή τον προσπερνάμε με ταχείς ρυθμούς. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, από την οποία συχνά δε θέλουμε να βγούμε; Μοιάζει συναρπαστικό το γεγονός πως ξαφνικά έχουμε στα χέρια μας την δύναμη να ορίσουμε την έννοια του χρόνου!

Συντελεστές χρονικής μεταβλητότητας

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην πεποίθηση ότι εν τέλει η μουσική επηρεάζει και μεταβάλει ή «διαστρεβλώνει» την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο. Πέρα από την προσωπική διαπίστωση του καθενός και τις εμπειρίες μας, έχουν τεκμηριωθεί και ερευνηθεί και επιστημονικά.

Η ακρόαση ενός συγκεκριμένου μουσικού κομματιού ή τραγουδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδρά στο άτομο σε σημείο που να επηρεάζεται η σχέση του με το περιβάλλον και η αντίληψή του για αυτό.  Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως τα πιο γρήγορα ρυθμικά κομμάτια, μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα, σε αντίθεση με τα πιο αργά, που μας δίνουν την εντύπωση πως ο χρόνος επιβραδύνεται ή σταματάει

Η συναισθηματική κατάσταση επίσης παίζει σπουδαίο ρόλο. Διαφορετικά αντηχεί μέσα μας η μουσική όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, διαφορετικά σε περιόδους θλίψης, μελαγχολίας, έντονου στρες, κατάθλιψης και διαφορετικά σε στιγμές ευφορίας.

Επίσης η νοητική κατάσταση του ατόμου, καθώς και η ιδιοσυγκρασία του καθενός εν γένει και ευρύτερα, συμβάλουν τα μέγιστα (νευρικότητα, ευαισθησία και άλλα). Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός της χρήσης ή της κατάχρησης ουσιών, οι οποίες διαταράσσουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου και «αλλοιώνουν» την αντίληψή μας για τον έξω κόσμο και σε επίπεδο χωροχρόνου.

Πέρα από όλους αυτούς τους προσωπικούς παράγοντες, υπάρχουν και οι φυσικοί, οι οποίοι παίζουν σπουδαίο ρόλο. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και ο χώρος (εξωτερικός ή εσωτερικός) συντελούν επίσης στη δημιουργία αίσθησης αχρονικότητας.

Ορίζοντας τον χρόνο

Η μουσική επομένως είναι το όπλο εκείνο, το οποίο στα χέρια μας μας δίνει την δύναμη να «ελέγχουμε» την ταχύτητα και τον τρόπο που ο χρόνος κυλάει. Αποτελεί την προσωπική μας διέξοδο, την χρονοκάψουλα εκείνη μέσω της οποίας ταξιδεύουμε και βιώνουμε καταστάσεις που νοσταλγούμε ή επιθυμούμε διακαώς. Ένα αέναο αγαπημένο ταξίδι που λατρεύουμε να κάνουμε και που το εισιτήριο είναι διαθέσιμο τη στιγμή εκείνη που θα το θελήσουμε. Ας δούμε τη ζωή μας υπό το πρίσμα των μουσικών όρων κι εκείνη θα μας το ανταποδώσει στο ακέραιο.

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…