Μουσική: Ποια είναι η επίδρασή της στην ψυχολογική μας διάθεση;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η ηρεμία της μουσικής 

Η μουσική μπορεί υπό τους τόνους της να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους ανθρώπους. Είναι σαν ένα καταφύγιο, σαν ένας τρόπος εκτόνωσης των συναισθημάτων μας, με τον οποίο χαλαρώνει ο νους. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα, όταν ακούνε μουσική: αισθάνονται βαθιά χαλάρωση και ηρεμία.

Η μουσική ως μέσο άσκησης και εκτόνωσης 

Η μουσική εκφράζει τον τρόπο σκέψης μας, τον τρόπο που αισθανόμαστε.

Ως μέσο άσκησης ή ψυχικής εκτόνωσης, υποδηλώνει τα συναισθήματα που υποβόσκουν στην ψυχή μας. Μπορεί να είναι ένας τρόπος εκδήλωση, ακόμη και εκτόνωσης συναισθημάτων για πολλούς. Είναι μια πηγή έμπνευσης, από μικρές έως και μεγαλύτερες ηλικίες “γεννά” ερεθίσματα, σε παιδιά και σε μεγάλους. 

Μουσική: Ποια είναι η επίδρασή της στην ψυχολογική μας διάθεση;

Κάθε μουσική, κάθε στυλ τραγουδιού είναι μοναδικό και  έχει διαφορετικό ηχόχρωμα, στυλ.  Οι μπαλάντες έχουν μία ηρεμία, μια γαλήνη. Το ροκ για πολλούς, με έντονους, εναλλασσόμενους ρυθμούς και την τόση δύναμη που κρύβει, δημιουργεί ένταση, ως μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων, όπως θυμού, απογοήτευσης, κλπ.

Ο θεραπευτικός ρόλος της μουσικής στην ψυχή μας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην ψυχή του ανθρώπου, που μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και τη.. μελαγχολία.  Σχήμα οξύμωρο, ενώ η μουσική μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά κάποιους ανθρώπους, κάνοντας τους περισσότερο μελαγχολικούς.

Οι στίχοι του τραγουδιού, σε συνδυασμό με την πεσμένη διάθεση μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση νοσταλγίας ή μελαγχολίας καταστάσεων από το παρελθόν που επανέρχονται στη μνήμη μας.

Η αίσθηση της ελευθερίας μέσα από την μουσική

Η μουσική δεν έχει περιορισμούς και κανόνες. Μας δημιουργεί μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας, μέσα από τις νότες και τα ακούσματα της. Οι λέξεις σε κάθε τραγούδι αβίαστα, βγάζουν στην επιφάνεια άπειρα συναισθήματα που μπορεί να κρύβονταν καλά. Κάθε στόχος μπορεί να προδίδει χαρά, λύπη, αγάπη, έρωτα, καημό, απογοήτευση και τόσα άλλα αισθήματα, που αλλάζουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Ο ήχος εναλλάσσεται με τη μουσική και η φωνή του κάθε τραγουδιστή ή ερμηνευτή δίνει διαφορετική νότα, χροιά, και “ντύσιμο” στο κάθε τραγούδι. Ανάλογα με την έκφραση και το στυλ κάθε τραγούδι έχει κάτι ξεχωριστό να πει και να δώσει μέσα από τη μουσική.

Καθένας μέσα από τη μουσική μπορεί να εκφράσει διαφορετικά αυτό που θέλει να πει, αυτό που τον εκφράζει, χωρίς καν να μιλήσει.  Ανείπωτα λόγια, μπορεί να ειπωθούν πιο εύκολα μέσα από ένα τραγούδι, μέσα από τη μουσική.

Μουσική: Ποια είναι η επίδρασή της στην ψυχολογική μας διάθεση;

Η μουσική μας ψυχαγωγεί 

Αρκετοί άνθρωποι, είναι φορές που αισθάνονται την ανάγκη να ανοίξουν το ραδιόφωνο ή να βάλουν να παίζει ένα cd με τραγούδια, όταν είναι μόνοι ή με παρέα στο σπίτι τους. Τραγούδια που θα ανεβάσουν την διάθεση, που θα τους κάνουν να διασκεδάσουν, έστω και χωρίς να βγουν απαραίτητα  έξω. 

Τι είναι αυτό που τους κάνει να ψυχαγωγούνται; Μπορεί να είναι ένα, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων: οι στίχοι, η μουσική, το νόημα του τραγουδιού. 

Δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα 

Ξυπνά μνήμες, δημιουργεί συγκινήσεις, η μουσική. Κάθε τραγούδι έχει διαφορετικό ρυθμό, μελωδία, στίχους και σύνθεση. Έτσι, δημιουργεί διαφορετικές εντυπώσεις: άλλο μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα συναισθήματα με το άκουσμα του, όπως χαρά, ενθουσιασμό, λαχτάρα, συγκέντρωση. Όμως, κάποια τραγούδια έχουν έναν τόνο νοσταλγικό, προκαλώντας μια αίσθηση μελαγχολίας, ακόμα και συγκίνησης όταν το ακούμε.

Κάθε δημιουργός βάζει το προσωπικό του στυλ, ίσως τα βιώματα του, ή κάτι που θέλει να μεταδώσει στον κόσμο ως μήνυμα, μέσα από τη μουσική, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα του. Ανάμεικτα, ποικίλα και αμέτρητα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε κάθε μελωδία. Αυτή είναι η μουσική. Αγγίζει και γαληνεύει την ψυχή μας.

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.