Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Σε ένα πανέμορφο, κομψό νεοκλασικό κτήριο του 1875 στην Κηφισιά, στεγάζεται το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που ιδρύθηκε από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή.

Ως εργαστήριο έρευνας και δράσης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει καταφέρει να εστιάσει στην έρευνα και καταγραφή του φυσικού, βιολογικού και γεωλογικού πλούτου της χώρας αλλά και στη μελέτη της ελληνικής φύσης. Αρχικά, λειτούργησε ως Βοτανικό Μουσείο με αντικείμενο την έρευνα, μελέτη και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας. Το 1977 επεκτάθηκε στους τομείς της ζωολογίας και της γεωλογίας μετονομαζόμενο σε Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σταδιακά το μουσείο προχώρησε σε νέα επέκταση των εγκαταστάσεών του με τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης «Γαία», το οποίο σχεδιάστηκε από τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Φωτιάδη, που είχε ενεργή συμμετοχή στα έργα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το περιβαλλοντικό κέντρο αναπτύσσεται σε 12.000 τετραγωνικά, επιφάνεια τριπλάσια σε σχέση με αυτήν του αρχικού μουσείου. Γενικότερα, το συγκρότημα έχει αρκετά στοιχεία σεβασμού προς το περιβάλλον, καθώς έχει υιοθετήσει όλα τα μέτρα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης φυσικών πόρων.

Οι τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες του μουσείου

Με τη νέα διαμόρφωση, το μουσείο φιλοξενεί τις εξής θεματικές ενότητες:

Βοτανικός τομέας: Στον τομέα αυτόν ξεχωρίζουν σπάνια απολιθώματα, τα οποία δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον πλούτο της Γης.

Ενότητα ζωολογίας: Στην ενότητα αυτή την εντύπωση κλέβουν οι δεινόσαυροι που τρέφονταν από είδη του φυτικού βασιλείου.

Ενότητα γεωλογικών πετρωμάτων: Σημείο αναφοράς είναι το Λαύριο με το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος, το οποίο εξασφάλισε τη βάση για τον «Χρυσό Αιώνα» της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.

Ο διαφανής θόλος

Η εντυπωσιακή Γεώσφαιρα είναι ένας διαφανής θόλος με διάμετρο πέντε μέτρα, πάνω στον οποίο ζωντανεύει ολόκληρος ο πλανήτης μέσα από 225.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης. Είναι ένα διαδραστικό ταξίδι, στο οποίο ο επισκέπτης μαθαίνει τις επιπτώσεις στον πλανήτη από την αλόγιστη συμπεριφορά των πολιτών.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε το 2012 το καλύτερο της Ευρώπης και θεωρείται μοναδικό για τη χώρα μας. Η επίσκεψή σας σε αυτό σίγουρα θα είναι μία απίστευτη εμπειρία.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.