Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής ΤεχνολογίαςΣτην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε φυσικά καμία από τις πηγές ενέργειας που αφθονούν στην εποχή μας: ηλεκτρικό ρεύμα, μπαταρίες, κινητήρες με υγρά ή στερεά καύσιμα. Υπήρχε μόνο η δύναμη του ατμού, η βαρύτητα και η αποθηκευμένη ένταση στις συστραφείσες χορδές από σχοινιά. Αυτή ακριβώς τη μορφή ενέργειας εκμεταλλεύτηκαν με πανέξυπνο τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες εφευρέτες, την έκρυψαν σε κατάλληλα δοχεία και κουτιά και παρουσίασαν έργα που κατέπλητταν και ακόμη καταπλήττουν μέχρι σήμερα με την εφευρετικότητά τους.

Ο Κώστας Κοτσανάς έψαξε και βρήκε τις αρχαίες πηγές που περιέγραφαν τις εφευρέσεις αυτές στην αρχαιοελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, την αγγειογραφία και τα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα. Τις ανακατασκεύασε χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και τεχνολογία. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη συλλογή από ποικίλα έργα, που εκθέτει στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής ΤεχνολογίαςΈνα μέρος από αυτά τα έργα εκτίθενται στο «Μουσείου Ηρακλειδών», στο Θησείο. Ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό απέναντι από την Ακρόπολη, στην οδό Αποστόλου Παύλου 37, που έχει γίνει πεζόδρομος, πολύ κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του μουσείου, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, σαστίζει κανείς με τα εκθέματα. Καθένα του είναι ένα θαύμα επινοητικότητας που συνδυάζει άριστα τέχνη και τεχνολογία: Το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος, ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, ο «κινηματογράφος» του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων και πολλά άλλα. Λειτουργούν με γρανάζια, σπάγκους, σχοινιά, βαρίδια και άλλα πολλά. Κατατοπιστικές πινακίδες και βίντεο εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας και την χρησιμότητα του κάθε εκθέματος. Συνεχώς αναρωτιέται ο επισκέπτης με θαυμασμό: «Μα πώς το σκέφτηκαν!»

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής ΤεχνολογίαςΙδιαίτερα αξιοθαύμαστο κατά τη γνώμη μου είναι το σύστημα μετάδοσης πληροφοριών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με τη χρησιμοποίηση αναμμένων δαυλών που, στην κατάλληλη θέση, διαβίβαζαν μηνύματα χρησιμοποιώντας το αλφάβητο της εποχής.

Η σύγχρονη τεχνολογία πολλά χρωστά στην αρχαιοελληνική τεχνολογία. Η ατμομηχανή η οποία δημιούργησε τη Βιομηχανική επανάσταση, εκεί έχει τις ρίζες της.

Η έκθεση αναδεικνύει μια άγνωστη στο ευρύ κοινό διάσταση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που προάγει στο διεθνές στερέωμα την εικόνα της Ελλάδας ως βάση του δυτικού πολιτισμού.

Πληροφορίες

Η διάρκεια της έκθεσης παρετάθη μέχρι το Πάσχα του 2016.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00.

Γενική είσοδος: 4 ευρώ.
Οργανώνονται και ξεναγήσεις.

Tηλ.: 211 01 26 486

e-mail: annex@herakleidon-art.gr

Η επίσκεψη στο μουσείο συνδυάζεται άριστα με βόλτα στο Θησείο, καφεδάκι/τσιπουράκι στα πέριξ μαγαζιά με θέα την Ακρόπολη ή σουβλάκι στο Μοναστηράκι. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…