Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Τα μουσεία σήμερα τολμούμε να πούμε πως λειτουργούν ως φάροι της γνώσης και θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι είναι πιο σχετικά με το σήμερα απ’ οτιδήποτε άλλο. Από την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών ζητημάτων έως το πώς μπορούμε να δούμε το μέλλον μας, ακόμη και το πιο ταπεινό μουσείο έχει τη δύναμη να αντανακλά και να διαμορφώνει την κοινωνία και την σκέψη μας. 

Στο παρόν άρθρο πρόκειται να παρουσιάσουμε τις πιο κλασικές επιλογές μουσείων σχετικά με τέχνη και ιστορία, που δεν νοείται να παραλείψετε να επισκεφτείτε μια φορά στη ζωή σας.

 Μουσείο της Ακρόπολης

Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ευρέως διαδεδομένο ως ένα από τα καλύτερα μουσεία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υφηλίου.

Αποτελεί αρχαιολογικό μουσείο, που επικεντρώνεται στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Χτίστηκε από τους γνωστούς Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, με σκοπό την στέγαση κάθε αντικειμένου, που έχει εντοπιστεί στον ιερό βράχο και στους πρόποδες της Ακρόπολης. Επίσης, τα μνημεία αυτά καλύπτουν την ευρεία 

χρονική περίοδο της Μυκηναϊκής έως της  παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το μουσείο την αυγουστιάτικη πανσέληνο, όπου είναι ανοικτό έως αργά το βράδυ και δωρεάν είσοδο, ενώ την ίδια βραδιά γίνεται συνήθως συναυλία στον προαύλιο χώρο. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της οικουμένης, ειδικά στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Αξίζει και με το παραπάνω να πάει κανείς, καθώς εκεί μπορεί να έρθει σε επαφή με συλλογές τέχνης, που εκπροσωπούν όλους τους πολιτισμούς στον ελληνικό χώρο. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης θα συναντήσει ποικίλα δείγματα τέχνης από την προϊστορική εποχή έως και την ρωμαϊκή περίοδο. 

Στην νότια πτέρυγα στεγάζεται και το Επιγραφικό Μουσείο με την πλουσιότερη συλλογή επιγραφών παγκοσμίως. 

Μουσείο Μπενάκη

Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί έναν από τους πιο πρωτοποριακούς μουσειακούς οργανισμούς στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1929, από τον Αντώνη Μπενάκη και στεγάζεται στην οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη.

Αρχικά, ο Μπενάκης άρχισε να συγκροτεί τις διάφορες συλλογές του στην Αίγυπτο, αλλά το 1928 όταν ήρθε στην Αθήνα μόνιμα, τις δώρισε στο ελληνικό κράτος. Σήμερα, οι συλλογές αυτές στεγάζονται στο πατρικό του, ένα νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας, το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο τότε ιδιωτικό μουσείο της Αθήνας. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε πως η ραγδαία αύξηση των εκθεμάτων του μουσείο αλλά και της διάφορης δραστηριότητας, ακολούθησε την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και παραρτημάτων. 

Στο μουσείο Μπενάκη, θα συναντήσει κανείς την ιστορία και την τέχνη του ελληνικού κόσμου από την προϊστορία έως και τον 20ο αιώνα με σχεδόν 6.000 αντικείμενα.

Μουσείο Κυκλαδική Τέχνης

Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μουσείο που στεγάζει αντικείμενα και μνημεία των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου. Εγκαινιάστηκε το 1986, όπου εκτέθηκε και το σύνολο της συλλογής Νικολάου Γουλανδρή. 

Ειδικότερα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα κανείς τους αρχαίους πολιτισμούς του Αιγαίου και της Κύπρου της εποχής του 5ου αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., με έμφαση την Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο και σε μία από τις πολυάριθμες αρχαιολογικές εκθέσεις και τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο  

Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ή Παλαιά Βουλή ιδρύθηκε το 1882 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, με αντικείμενο την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Διατίθεται συλλογή που χρονολογείται από την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου παρουσιάζεται ουσιαστικά η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού από τη Τουρκοκρατία έως και Σήμερα. Ειδικότερα, επισκεπτόμενος κανείς το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μπορεί να βρει πολύτιμα κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως φορεσιές των ηρώων του 21, που σίγουρα θα σας φέρουν πιο κοντά με την Ιστορία. 

Επίσης, λειτουργεί και ως κέντρο έρευνας της νεότερη ιστορίας ενώ το 1960 στεγάστηκε μόνιμα στο μέγαρο Παλαιάς Βουλής, όπου στεγάζεται και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων, η βιβλιοθήκη και το φωτογραφικό αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.