Σύχρονοι Ποιητές: Γ.Σεφέρης & Ο.Ελύτης

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου

 Γ.Σεφέρης, Ο.Ελύτης, Ν.Καββαδίας, Γ.Ρίτσος, Μ.Πολυδούρη και πολλοί άλλοι ποιητές: Σημάδεψαν την ελληνική ποίηση και αποτέλεσαν το πολιτιστικό επιστέγασμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Οι σύγχρονοι ποιητές του Μεσοπολέμου που εισήγαγαν στοιχεία μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση, μίλησαν για τη φύση του ανθρώπου, την ελληνική ιστορία, τον έρωτα και άλλα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

monternoi_poihtes

Πνεύμα ανανέωσης & «νέα ματιά» στην ιστορία και τον άνθρωπο

Όταν γίνεται λόγος για τους μοντέρνους ποιητές του Μεσοπολέμου, εννοούμε μία ομάδα ποιητών που έγραψαν ποίηση τη δεκαετία του ’30 και μετέπειτα, και παρουσιάστηκαν ως νέοι με πρωτοποριακές φιλοδοξίες, με διάθεση να έρθουν σε ρήξη με το παραδοσιακό λογοτεχνικό παρελθόν και να φέρουν ένα νέο είδος ποίησης, τόσο σε μορφή όσο και σε περιεχόμενο.

Η μορφή των ποιημάτων των μοντέρνων ποιητών απαλλάχτηκε από τον ομοιοκατάληκτο στίχο και απέκτησε τον ελεύθερο στίχο, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Το περιεχόμενο, δηλαδή η θεματική της ποίησής τους, βασίστηκε σε κοινές βιωμένες εμπειρίες των νέων της εποχής.

Οι μοντέρνοι ποιητές πρόβαλαν, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά ποιητών, πίστη στο μέλλον , στην ταχύτητα του σύγχρονου κόσμου -για τα δεδομένα της εποχής- στη ρώμη της υγιούς νεότητας, στην ατομικότητα και την ελεύθερη βούληση, στη δημιουργική φιλοδοξία και στη δύσκολη τέχνη.

Ανυπόμονοι, «ανικανοποίητοι», αναζητητές του πνεύματος, οι νέοι διανοούμενοι έγραψαν με σκοπό την ελληνική πνευματική αναγέννηση. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά δύο από τους βασικότερους ποιητές, βραβευμένους με Νόμπελ, τον Γ.Σεφέρη και τον Ο.Ελύτη.

Γ.Σεφέρης

Ο Γ.Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963. Την ποίηση του Σεφέρη χαρακτηρίζει η πίστη ενός στοχαστικού διανοούμενου στις διαχρονικές αξίες που του κληροδότησαν η αρχαία ελληνική και δυτική ουμανιστική παράδοση.

monternoi_poihtes

Η στιβαρή αίσθηση της πραγματικότητας, σε συνδυασμό με τη σπάνια γλωσσσική καθαρότητα και τη βαθύτητα των νοημάτων, απέδωσαν σκέψεις του ποιητή που αφορούσαν διαχρονικά την υπόσταση του ανθρώπου, την ιστορικότητα των κοινωνικών γεγονότων, αλλά και την ιδεολογική σύγχυση της τότε Ελλάδας, με μία αγωνία για το μέλλον της.

Σημαντικά ποιήματά του είναι οι «Στροφές», «Κίχλη» και «Ημερολόγιο ενός καταστρώματος»

Ο.Ελύτης

  Ο Ο.Ελύτης, ο δεύτερος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε το 1979 με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα με την εκφραστική τόλμη του. Τα ποιήματά του προβάλλουν τον εφηβικό έρωτα, την ελληνική φύση και την αστείρευτη χαρά.

Η προγραμματική αισιοδοξία των ποιημάτων που έγραψε κατά τη διάρκεια της Κατοχής μπορεί να εκτιμηθεί ως μία πράξη φυγής από τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής. Ο Ελύτης συνδύασε το λυρικό ‘’εγώ’’ με το επικό ‘’εμείς’’ της Ελλάδος. Η ζωή και ο θάνατος, η νεότητα και το γήρας, η αγιότητα και η αμαρτία, η φαντασία και η πραγματικότητα παύουν να είναι στην ποίησή του ως έννοιες αντίθετες και επιτυγχάνουν να λειτουργούν στο μυαλό του αναγνώστη ως έναυσμα για ατόφια πνευματική νεότητα.

Σημαντικά ποιήματά του είναι το «Άξιον Εστί», «Το Μονόγραμμα» και «Ο Μικρός Ναυτίλος»

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.