Μονώσεις ταρατσών: όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Αυτό που μας εξασφαλίζει προστασία από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μας, είναι η κατάλληλη μόνωση της ταράτσας, ειδικά για όσους μένουν σε ρετιρέ. Πώς μπορούμε λοιπόν να μονώσουμε σωστά την ταράτσα του σπιτιού μας;

Είναι υψίστης σημασίας, η δημιουργία ενός σωστού και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης για τους ενοίκους, καταφέρνοντας μία ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας και χωρίς την παρουσία υγρασιών, μούχλας και άλλων επιβλαβών στοιχείων. 

Αυτό που μας εξασφαλίζει προστασία από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μας, είναι η κατάλληλη μόνωση της ταράτσας, ειδικά για όσους μένουν σε ρετιρέ. Πώς μπορούμε λοιπόν να μονώσουμε σωστά την ταράτσα του σπιτιού μας;

Προβλήματα που δημιουργούνται από ελλιπή μόνωση 

 • Δημιουργείται συσσώρευση υδάτων και υδρατμών, αυξάνοντας το ποσοστό υγρασία μέσα στο σπίτι.
 • Η υγρασία αυτή έχει σαν συνέπεια το σπίτι μας να είναι πιο κρύο και να δυσκολευόμαστε να το ζεστάνουμε.
 • Σε αρκετές περιπτώσεις η υγρασία περνάει από τα τοιχώματα της κατοικίας ή και από το ταβάνι, δημιουργώντας προβλήματα: στην τοιχοποιία, όπου παρουσιάζονται σκασίματα, ρωγμές, αποσάθρωση τμημάτων του σοβά, κλπ. και στο εσωτερικό του οικοδομικού σκελετού, διαβρώνοντας τον οπλισμό και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του.
 • Εμφανίζεται μούχλα, η οποία εκτός από αντιαισθητική, είναι και άκρως επικίνδυνη. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιατροί λένε ότι η μούχλα ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών.
 • Η συνολική αρνητική εικόνα της κατοικίας μας σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει σαν συνέπεια και την οικονομική μας επιβάρυνση, τόσο στα λειτουργικά έξοδα για την ψύξη ή την θέρμανση του σπιτιού, όσο και για τις εργασίες επιδιόρθωσης των προβλημάτων.

Πού χρειάζονται 

Οι εργασίες μόνωσης χρειάζονται ουσιαστικά σε όλες τις οικοδομικές κατασκευές, αφού επιφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και προστατεύουν τη μακροζωία της οικοδομής. Όμως, θεωρούνται εξαιρετικά απαραίτητες κυρίως στις πιο κάτω περιπτώσεις:

 • Σε παλαιού τύπου κατοικίες
 • Σε κατοικίες που παρουσιάζουν εύκολα υγρασίες και μούχλα
 • Σε οικοδομές που υπάρχουν κακοτεχνίες κατασκευαστικές, όπως για παράδειγμα σε ελλιπή δημιουργία κλίσης σε ταράτσα
 • Σε σπίτια που υπάρχουν μεγάλες απώλειες θέρμανσης
 • Σε κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, όπου και τα ποσοστά υγρασίας από το περιβάλλον είναι υψηλά (πάνω από 70%)
 • Σε επαγγελματικούς χώρους
 • Σε βιομηχανικές κατασκευές

Χρήσιμες συμβουλές 

Εργασίες 

Αρχικά, καλό είναι να βρείτε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και το οποίο να έχει κάποια σχέση με τον χώρο. Ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τον τύπο εφαρμογής που θα χρειαστούμε, μιας κι αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του μηχανικού. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε πληροφορημένοι όσο γίνεται καλύτερα για να αποφύγουμε τις κακοτεχνίες, αλλά και τα παραπανίσια έξοδα. 

Πριν καταλήξουμε σ’ ένα συνεργείο τοποθέτησης είναι σκόπιμο να δούμε προηγούμενα έργα της εταιρείας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλέξουμε το συνεργείο βάση της τιμής του. Πάντως, γενικά, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις λύσεις που σας προτείνουν και να ζητάτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα της εφαρμογής ή την ποιότητα των υλικών.

Υλικά 

Για να εξασφαλίσετε τα χρήματα που θα δαπανήσετε για τη μόνωση σας επιλέξτε επώνυμες και αξιόπιστες εταιρείες στον χώρο ζητώντας τους να σας δώσουν γραπτή εγγύηση για την κατασκευή τους. Συνήθως οι σοβαρές εταιρείες σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με την κατασκευή φροντίζουν να καλύψουν τη ζημιά, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν το καλό όνομά τους. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η ισχύς της εγγύησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της επιχείρησης.

Κόστος

Όσον αφορά το κόστος αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Οι προσφορές λόγω οικονομικής κρίσης είναι πολλές. Η επιλογή όμως με βάση μόνο την τιμή κρύβει πολλούς κινδύνους π. χ. εκπτώσεις στην ποιότητα των μονωτικών υλικών. Σε γενικές γραμμές η τιμή καθορίζεται από το μέγεθος της εφαρμογής, από την ποιότητα των υλικών και τέλος, από την περίοδο που επιλέγετε να κάνετε τις εργασίες. Για να λάβετε μια καλή προσφορά επιλέξτε καλύτερα τις περιόδους που οι εταιρείες μονώσεων δεν έχουν πολλή δουλειά, όπως είναι το καλοκαίρι ή ο χειμώνας. Αντιθέτως σε περιόδους αιχμής (άνοιξη- φθινόπωρο) οι προσφορές τους ενδεχομένως να μην σας ικανοποιήσουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.