Μονοκατοικία vs πολυτελές διαμέρισμα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια είναι μια ακριβή επένδυση. Η επιλογή της κατοικίας που ταιριάζει στις επιθυμίες, στην οικονομική μας κατάσταση και στις προοπτικές που μας ανοίγει δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Η τιμή

Μονοκατοικία vs πολυτελές διαμέρισμα

Το κόστος αγοράς είναι ένας φραγμός όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα ακίνητο. Παρόλα αυτά δεν είναι ένα μονοσήμαντο κριτήριο, αλλά πρέπει να σταθμίζεται με όλα τα οφέλη που μας δίνει η αγορά που θα κάνουμε, καθώς και με το μέτρο σύγκρισης του τι άλλο θα κάναμε με τα λεφτά αυτά αν ξοδεύαμε λιγότερα. Ακριβώς αυτή η προσέγγιση είναι που μετράει για το αν θα δώσουμε όλα μας τα λεφτά για μια μονοκατοικία ή ένα ποσοστό των αποταμιεύσεων μας για ένα πολυτελές διαμέρισμα. Το να πάρουμε δάνειο δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις και κάνει την απόφαση πιο πολύπλοκη. Ο χρυσός κανόνας της οικονομίας να μην επενδύουμε όλα μας τα χρήματα μόνο στο ρευστό, στα ακίνητα ή σε επενδυτικά προϊόντα είναι σοφός. Ενίοτε όμως το να ακολουθήσουμε το ένστικτό μας μπορεί να μας δικαιώσει και να μας αναπτύξει μια ψυχολογία με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Οι χώροι

Ένα θέμα που μπορούμε να διερευνήσουμε είναι τι χώρους χρειαζόμαστε. Αν για παράδειγμα η ύπαρξη του κήπου είναι πολύ σημαντική και είναι κάτι που θα αξιοποιήσουμε δεόντως, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να μην αγοράσουμε τώρα ένα διαμέρισμα και να συγκεντρώσουμε περισσότερα χρήματα, έστω για μια μικρή και παλιά μονοκατοικία. Εάν πάλι θέλουμε ευκολία, ένα μοντέρνο περιβάλλον χωρίς πολλές υποχρεώσεις συντήρησης και μια σπάνια θέα, ένα ακριβό διαμέρισμα αρκεί και με το παραπάνω, ενώ τυχόν χρήματα που θα περισσέψουν μπορούν να επενδυθούν είτε στην καριέρα μας (ή στις επιχειρήσεις μας) είτε σε άλλες προτεραιότητες και αγορές.

Η ανεξαρτησία

Μονοκατοικία vs πολυτελές διαμέρισμα

Σίγουρα η μονοκατοικία προσφέρει την απόλυτη ανεξαρτησία. Συνήθως όμως μας απωθεί στα προάστια και σε απόμερες τοποθεσίες. Αντίθετα τα διαμερίσματα είναι σε μεγαλύτερη αφθονία σε κεντρικές περιοχές και σε εμπορικούς δρόμους, πεζόδρομους και ζώνες με καφέ και εστιατόρια. Φυσικά η αγορά ακινήτων διαθέτει τα πάντα, αλλά όταν κληθείτε να κάνετε έρευνα αγοράς και να αποφασίσετε σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα έχετε πεπερασμένες επιλογές και θα διαπιστώσετε ότι η τύχη και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παίζουν καθοριστικό ρόλο και δυστυχώς δεν προβλέπονται ή διαμορφώνονται όπως εσείς θα επιθυμούσατε.

Τα υπερσύγχρονα διαμερίσματα

Η ανωτερότητα μιας μονοκατοικίας είναι δεδομένη για τους περισσότερους, αν και το κόστος συχνά είναι απαγορευτικό. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που προτιμούν ένα καλοσχεδιασμένο και πολύ όμορφο διαμέρισμα. Θα έχετε διαβάσει για τις εξωφρενικές τιμές πώλησης διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη που θα χτιστεί στο Ελληνικό μέσα στην ανάπλαση που ετοιμάζεται. Στο εξωτερικό, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη πολλοί πλούσιοι προτιμούν να αγοράσουν ένα πολύ καλό διαμέρισμα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, παρά να πάνε στα περίχωρα και να μείνουν σε μια μονοκατοικία. Αυτό το ρεύμα σκέψης άκμασε κάποτε και στην Αθήνα με το περίφημο Κολωνάκι και την Ηρώδου Αττικού να έχουν τα ηνία στις τιμές και στην αγοραστική ζήτηση. Πλέον, λόγω και της δραστηριοποίησης πολλών εργολάβων εκτός κέντρου, έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στα προάστια και σε μοναχικά σπίτια. Μην αμφιβάλλετε ότι θα αλλάξουν κι εδώ οι ισορροπίες και το προσωπικό γούστο θα θριαμβεύει ξανά.

Οι παλιές μονοκατοικίες

παλιές μονοκατοικίες

Αν πάλι αγαπάτε τη φύση και τη δυνατότητα να έχετε ένα ολοκληρωμένο αυτοτελές κτίριο δικό σας, μια παλιά μονοκατοικία ίσως είναι η καλύτερη λύση. Θα πρέπει να εκτιμήσετε τυχόν επισκευές που χρειάζεται, αλλά μπορεί να είναι κατοικήσιμη χωρίς εκτεταμένη ανακαίνιση. Μπορεί να είναι πλέον ένα κτίριο σχετικά απαρχαιωμένο, αλλά σας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να έχετε το δικό σας σπίτι χωρίς να ζείτε σε μια πολυκατοικία. Αυτό είναι μια νέα ζωή μακριά από ενοχλήσεις, αντιζηλίες και τσακωμούς.

Η επένδυση

Σε τελική ανάλυση η αγορά ενός σπιτιού είναι πρώτιστα μια οικονομική απόφαση. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι η αρχή και το τέλος, αλλά είναι στο χέρι σας να σκεφτείτε από νέοι πώς θα θέλατε να είναι το σπίτι σας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται με τις αγγελίες κατοικιών μόνο όταν σκοπεύει να αγοράσει άμεσα ένα ακίνητο. Αν για σας έχει μεγάλη σημασία να καταφέρετε κάτι εξαιρετικό που θα το χαρείτε έντονα, ξεκινήστε από σήμερα να μελετάτε ιστοσελίδες με αγγελίες και να προβληματίζεστε για το δικό σας σπίτι (ή το νέο σας σπίτι), όποτε μπορέσετε να μαζέψετε τα αναγκαία χρήματα. Εσείς και μόνο εσείς είστε ο υποκειμενικός παράγοντας που θα θέσει τα όρια και τα κριτήρια που θα σας μεταφέρουν στο μέλλον σε ένα νέο και διαφορετικό βιωτικό περιβάλλον με επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ιδιωτικής και κοινωνικής σας ζωής.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…