Μόνοι μας… Πραγματικότητα ή όχι;

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη

Μοναξιά… Τεράστιο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ύπαρξη. Θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι γι’ αυτή την άσχημη συναισθηματική κατάπτωση, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε αρκετά δύσβατα μονοπάτια αν δεν καταφέρουμε να την καταπολεμήσουμε ουσιαστικά βαθιά μέσα μας. Αλλά, ας το δούμε λίγο καλύτερα το θέμα! Είμαστε πραγματικά μόνοι μας ή απλά αισθανόμαστε μόνοι; Η διαφορά… τεράστια!

Αν κάποιος, για παράδειγμα, μας ρωτούσε ποιο θεωρούμε το χειρότερο είδος μοναξιάς, μάλλον θα συμφωνούσαμε όλοι στο ότι το χειρότερο είδος είναι εκείνο που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους ακόμα και σε πολύ δικά μας κοντινά πρόσωπα. Η μοναξιά, δυστυχώς μαστίζει, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, δύο βασικές ηλικιακές ομάδες στις μέρες μας. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, πως το μεγαλύτερο ποσοστό που βιώνει τη μοναχικότητα συγκεντρώνεται εκτός από τις πολύ νεαρές ηλικίες, και στα άτομα που έχουν περάσει τα 50 τους χρόνια. Ποιες είναι όμως, οι σοβαρότερες αιτίες που οι περισσότεροι νιώθουμε μόνοι, χωρίς να είμαστε μόνοι στην πραγματικότητα;

Οι πλέον πασιφανείς λόγοι που αναγνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι, δεν είναι άλλοι από τους γρήγορους ρυθμούς τους οποίους καλούμαστε να ακολουθούμε σε καθημερινή βάση και οι ατελείωτες ώρες που περνάμε απασχολούμενοι με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που μας γεμίζουν με ευχαρίστηση. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε τον εαυτό μας χάνοντας μαζί του και όλα αυτά τα οποία μας γεμίζουν, φτάνοντας σε σημείο να νιώθουμε άδειοι μέσα μας. Με άλλα λόγια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου μας αναγκάζει πολλές φορές να κάνουμε τα λάθος πράγματα σε λάθος στιγμές. Πόσες φορές σας έχει τύχει τον τελευταίο καιρό να σκέφτεστε πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά σας σε ώρα που υποτίθεται πως αφιερώνετε χρόνο σε οικογένεια και φίλους; Ή το αντίθετο. Τη στιγμή που πνίγεστε στη δουλειά να προσπαθείτε να ξεκλέψετε δυο-τρία λεπτά για να μιλήσετε με τον/ην αγαπημένο/η σας; Ακόμα και να μιλήσετε μαζί του/της, δεν θα έχετε καλύψει την ώρα που θα θέλατε να περάσετε με εκείνον/η.

Τα προβλήματα της εποχής μας… ατελείωτα! Δάνεια, λογαριασμοί, εκκρεμότητες. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν το χάος που ζούμε. Και σε αυτή την περίπτωση δεν περνάμε όπως θα θέλαμε, για οικονομικούς λόγους αυτή τη φορά. Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο να βρίσκει εμάς κενούς από πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε και δεν μπορούμε λόγω ανεπάρκειας οικονομικών πόρων.

Ο τρίτος σημαντικός λόγος ονομάζεται τεχνολογία. Την γνωρίζουμε στην πιο εξελιγμένη της μορφή. Το κύριο χαρακτηριστικό της δεν είναι άλλο από την προσπάθεια που ασκείται στο να εξαλειφτεί κάθε είδος ανθρώπινης σχέσης και επικοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που τα social media έχουν καθιερώσει νέους –απρόσωπους- τρόπους επικοινωνίας προσαρμοσμένους πάντα στα μέτρα τους. Ποιος θα φανταζόταν πριν 20 χρόνια πως η αναζήτηση φίλων και ερωτικών συντρόφων ή η επικοινωνία μας γενικά θα εξαρτιόταν από τέτοια μέσα; Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ορατό… Λάθος άνθρωποι εισχωρούν με τις ευλογίες μας στη ζωή μας! Και μετά πως γίνεται να μην νιώθουμε μόνοι μας μέσα σε τόσο –ξένο- πλήθος;

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.