Μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ασφάλεια έναντι πυρκαγιών!

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η πρόσφατη τραγωδία στην Κινέτα, τη Ραφήνα, το Mάτι και το Νέο Βουτζά φέρνει στην επιφάνεια μια ανησυχητική πραγματικότητα. Ενώ κάθε χρόνο δεκάδες περιοχές της Ελλάδας πλήττονται από πυρκαγιές, τα σπίτια των πολιτών δεν είναι ασφαλισμένα σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ποσοστό 85%. Μήπως αξίζει να αναθεωρήσουμε το θέμα της ασφάλισης κατοικίας ενάντια σε έναν κίνδυνο που είναι τόσο υπαρκτός;

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Κινέτα, τη Ραφήνα, την Καλλιτεχνούπολη, το Μάτι και το Νέο Βουτζά αποδεικνύει πως οποιαδήποτε ζημιά συμβεί σε περιουσίες από φυσικά φαινόμενα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί οικονομικά από τους πολίτες. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων είναι απλά «ασπιρίνες» για τους περισσότερους εξ’ αυτών, καθώς έχασαν περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Η καταστροφή σε Ανατολική και Δυτική Αττική φέρνει ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλισης κατοικιών. Σήμερα στην Ελλάδα, οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των κατοικιών. Το γεγονός πως περισσότερες από 8 στις 10 κατοικίες είναι ανασφάλιστες έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, αποτυπώνει το έλλειμμα κουλτούρας που έχει η ελληνική κοινωνία σε έναν τομέα που άλλες χώρες είναι έτη φωτός μπροστά.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 15% εκείνων που διαθέτουν ασφαλιστική συνείδηση και έχουν ασφαλιστεί έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, δεν εγκατέλειψαν τα ασφαλιστήριά τους μέσα στην κρίση.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δείχνουν πως η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων που σχετίζεται με ασφαλιστήρια για πυρκαγιά και φυσικές καταστροφές έμεινε σχεδόν αμετάβλητη μεταξύ 2007-2017, κοντά στα 350 εκατ. ευρώ περίπου ή στο 17% του συνόλου των ασφαλίστρων.

Αλλά και οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών συνολικά δεν μεταβλήθηκαν πολύ  μεταξύ 2007-2016. Από 2,54 δισ. ευρώ που ήταν το 2007 υποχώρησαν στα 2,32 δισ. ευρώ στις αρχές του προηγούμενου έτους, γεγονός που δείχνει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν σταμάτησαν να πληρώνουν.

Πηγή: www.cnn.gr

 

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.