Μονή Πάτμου, η ιστορία της

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Μονή της Πάτμου είναι από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και στον κόσμο! 

Η μονή

Η Μονή ιδρύθηκε το 1088 επί αυτοκρατορίας Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού. Ιδρύθηκε κοντά στο σπήλαιο όπου όπως πιστεύεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Η ίδρυση οφείλεται στο χρυσόβουλο του αυτοκράτορα προς τον Όσιο Χριστόδουλο και στην προσπάθεια του να επανοικήσει το νησί σε μια ταραγμένη εποχή όπως τότε. Ο Όσιος Χριστόδουλος πριν την μετάβαση στην Πάτμο προσπάθησε να ιδρύσει μονή στην Κώ και για να λάβει την άδεια για την μονή έδωσε στο κράτος την έκταση που έλαβε στην Κώ και σε αντάλλαγμα έλαβε την Πάτμο. Το ιδιοκτησιακό είναι πεδίο αντιδικίας ανάμεσα στο Κοινό των Πατμίων και την Μονή το οποίο λύθηκε το 1720. Η Μονή έχει τις μισές γαίες του νησιού πλήθος ναών, καθισμάτων και ιερών εντός και εκτός Πάτμου. Η Μόνη έχει από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες μοναστηριών. Στις εγκαταστάσεις στεγάζεται και η Πατμιάδα σχολή και η τελευταία εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Εξαρχεία και η Σχολή

Η Σχολή παρέχει μέση και φιλοσοφική παιδεία από τον 18ο αιώνα. Η Εξαρχεία είναι η τελευταία εξαρχεία. Η Εξαρχεία είναι νομικώς κατοχυρωμένη από τους ελληνικούς νόμους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έξαρχος είναι ο εκάστοτε ηγούμενος της μονής.

Επίσκεψη

Η επίσκεψη είναι δυνατή βάσει των οριζόμενων ωρών από την μονή.

Καστρικότητα

Λόγω της ιστορικής πορείας, η Μονή έχει καστρικό χαρακτήρα για την ασφάλεια της. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό και επιβλητικό χτίσμα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.