Μοναξιά στο σπίτι: αντιμετωπίστε την, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλοί συνάνθρωποι μας βιώνουν έντονα τη μοναξιά,  ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο της καραντίνας. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε άσκοπη μετακίνηση, με αποτέλεσμα άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους να βρίσκονται εντελώς αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε προσωπική επαφή. Αν ανήκετε σε αυτούς που βιώνουν τη μοναξιά, ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και μάθετε πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Η μοναξιά είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Απλά, με τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε λόγω κορονοϊού, το θέμα έγινε συλλογικό και περισσότερο επίκαιρο ίσως από ποτέ άλλοτε…

Σύμφωνα με μια ανάλυση που προέκυψε από πρόσφατη έρευνα με συμμετέχοντες 10.000 Αμερικανούς ενήλικες, το 61% νιώθει μοναξιά, με βάση την κλίμακα μοναξιάς του UCLA, η οποία αξιολογεί πόσο συχνά ένα άτομο αισθάνεται αποσυνδεδεμένο από τους γύρω του. Τους τελευταίους μήνες που πολλές χώρες του κόσμου βιώνουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο μισός πλανήτης να είναι σε καραντίνα. Φυσικά, αυτή η δοκιμασία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία που – αν δεν προσέξουμε – μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη.

Η μοναξιά είναι μια ψυχική κατάσταση που σχετίζεται λιγότερο με το να μένουμε μόνοι, παρά με το να αισθανόμαστε μόνοι. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι ίσως να νιώθουν μοναξιά στη δουλειά, στο σχολείο, ακόμα και στις φιλικές και ρομαντικές σχέσεις. «Δεν πρόκειται μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων στις ζωές μας, αλλά για το βάθος των συναισθηματικών συνδέσεων», λέει ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Ναράνγκ, συγγραφέας του εγχειριδίου «Leaving Loneliness».

Το 2017, ο Αμερικανός πρώην γενικός χειρουργός Βίβεκ Μάρθι αποκάλεσε την μοναξιά «μια αυξανόμενη επιδημία της υγείας», η οποία οι ειδικοί λένε ότι οφείλεται, εν μέρει, στην μοντέρνα τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικαθιστώντας τις αλληλεπιδράσεις από κοντά. Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, καρδιαγγειακών παθήσεων, με την άνοια και την μειωμένη διάρκεια ζωής.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν αισθανόμαστε μοναξιά; Οι ειδικοί απαντούν:

 1. Να προσπαθήσουμε να μην κρίνουμε τον εαυτό μας που αισθανόμαστε μόνοι
 2. Να κατανοήσουμε ότι η μοναξιά είναι συνηθισμένη και πως ό,τι αισθανόμαστε δεν θα διαρκέσει για πάντα
 3. Να μην παραμελούμε τον εαυτό μας, να τον φροντίζουμε σε καθημερινή βάση
 4. Να επικοινωνήσουμε με κοντινούς μας ανθρώπους για να διατηρηθεί μια επαφή – με όποιο μέσο μπορούμε
 5. Να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους για θέματα εκτός δουλειάς
 6. Να περπατήσουμε στη φύση γιατί ο καθαρός αέρας και ο ήλιος συμβάλλουν στην ψυχική υγεία
 7. Να μειώσουμε το χρόνο που ξοδεύουμε στο κινητό
 8. Να κάνουμε κάτι δημιουργικό
 9. Να σκεφτούμε κάποιον που μας αγαπάει πραγματικά
 10. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος σχέσης
 11. Να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα
 12. Να επικοινωνήσουμε με άτομα μιας διαδικτυακής ομάδας στην οποία έχουμε γραφτεί
 13. Να σκεφτούμε τι μπορεί να μας λέει η μοναξιά που νιώθουμε

Πότε να ζητήσουμε βοήθεια

Σε περίπτωση που η μοναξιά δεν υποχωρεί, ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να ζητήσουμε βοήθεια. Η μοναξιά «δεν είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχουμε επ’ αόριστον», λέει ο Ναρανγκ. «Όταν αυτή η εμπειρία παίρνει παράταση, αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλά προβλήματα υγείας και μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάθλιψη».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…