Μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής και πώς να τις προλάβετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή που χαρακτηρίζεται από μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής για τις γυναίκες, αλλά και ο χειμώνας δεν πάει πίσω, μιας και τα μικρόβια καραδοκούν μέσα σε στενά τζιν ή λανθασμένο τρόπο φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής.

Επίσης, μετά το πέρας των θερινών μηνών, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κυρίως, επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους για τον ετήσιο έλεγχο αλλά και για τη θεραπεία ελαφρών ή πιο σοβαρών μολύνσεων που πιθανώς να αντιμετώπισαν μέσα στο καλοκαίρι. Ας δούμε μαζί ποια είναι αυτά τα είδη των λοιμώξεων και με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλαχτούμε.

Τα είδη των μολύνσεων για τη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή

Σε γενικές γραμμές, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι πολύ επιρρεπές στις μολύνσεις από ορισμένους μικροοργανισμούς, ιδιαίτερα όταν δεν ακολουθείται μία σωστή ρουτίνα καθαρισμού και περιποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις αυτές κατηγοριοποιούνται στις απλές κολπίτιδες, στις αιδοιοκολπίτιδες, στις κολποτραχηλίδιτες και στις ουρολοιμώξεις.

Οι κολπίτιδες μπορεί να οφείλονται σε:

  • Μύκητες (η συχνότερη αιτία)
  • Βακτηρίδια (Gadnerella Vaginalis)
  • Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis)
  • Μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα)
  • Χλαμύδια
  • Ιοί (όπως ο HPV και ο έρπης των γεννητικών οργάνων)

Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι παροδικές, αλλά κάποιες φορές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική γονιμότητα αλλά ακόμα και στην ίδια τη ζωή της γυναίκας, αλλά και του άνδρα (συντρόφου της).

Όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πισίνες, η θάλασσα και η απευθείας επαφή με την άμμο ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των περισσότερων μολύνσεων. Τα μέτρα προστασίας, όπως η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό αμέσως μετά το μπάνιο, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο ή σε παγκάκια/στέρεα καθίσματα σίγουρα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη μόλυνση.

Μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής και πώς να τις προλάβετε

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, τα τοπικά (κολπικά) προβιοτικά, βοηθούν στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων, όταν χρησιμοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, ως προφύλαξη.

Επιπλέον, ένας άλλος σημαντικός λόγος για την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων είναι οι σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις. Επομένως, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όσους δεν έχουν σταθερή σχέση πως η χρήση προφυλακτικού και η σωστή επιλογή ενός συντρόφου είναι πολύ σημαντικά για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος, θα σας αποκαλύψει εάν έχετε κολλήσει κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα ενώ ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από αυτό.

Ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη και τα νεφρά.

Η επαρκής πρόσληψη νερού και η σωστή υγιεινή βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού, που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερματοκτόνα, διαφράγματα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε μολυσμένα νερά.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί πονάς στην ευαίσθητη περιοχή

______________________

Μέτρα προστασίας κατά των ουρολοιμώξεων

  • Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, την καφεΐνη και καταναλώνετε πολλά υγρά σε οποιαδήποτε μορφή.
  • Επίσης βοηθητική είναι η κατανάλωση σόδας καθώς δημιουργεί αλκαλικά ούρα.
  • Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, τροφές με οξέα, πίκλες, ξύδι, φασόλια και κρεμμύδια και οποιαδήποτε άλλη τροφή ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.
  • Θα πρέπει να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα, καθώς αυτή δημιουργεί ελλιπή κένωση της ουροδόχου κύστης.

Επίσης, άκρως σημαντική είναι η υγιεινή της περιοχής, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ουρολοιμώξεις δημιουργούνται από ένα κολοβακτηρίδιο που βρίσκεται στο παχύ έντερο, ονομάζεται Ε. coli και πολύ συχνά μπορεί να διεισδύσει στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει κάποια μόλυνση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…