Μοντελισμός, ένα δημιουργικό χόμπι

Συντάκτης: Γιώργος Σεβαστός

Οι περισσότεροι έχουμε ασχοληθεί στη ζωή μας με κάποιο χόμπι, γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας. Εδώ θα μιλήσουμε για ένα από αυτά, τον μοντελισμό.

Λόγω της έντονης καθημερινότητας, ο ελεύθερος χρόνος που μας απομένει είναι ελάχιστος. Είναι σημαντικό, επομένως, να δαπανάται σε δραστηριότητες που μας γεμίζουν και μας χαρίζουν ευεξία, χωρίς απαραίτητα να αποφέρουν εισόδημα, όπως είναι τα χόμπι. Εσείς αξιοποιείτε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σας; Θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι, αλλά δεν έχετε ιδέα τι θα μπορούσε να σας αρέσει; Μια πρόταση που αξίζει να σκεφθείτε είναι ο μοντελισμός.

Ο μοντελισμός ασχολείται με μικρά, συνήθως τηλεκατευθυνόμενα, ομοιώματα μέσων μεταφοράς, όπως αεροπλάνα (αερομοντελισμός), ελικόπτερα, τρένα, πλοία και αυτοκίνητα. Προσφέρει την ευκαιρία και την ικανοποίηση να καταπιαστείτε με μία κατασκευή από την αρχή, έχοντας την επιλογή είτε να κατασκευάσετε τα εξαρτήματα εξ ολοκλήρου μόνοι σας είτε να τα βρείτε έτοιμα και να τα συναρμολογήσετε.

Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κανείς με τον μοντελισμό

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με τον μοντελισμό είναι, όπως και σε κάθε χόμπι, η καλή διάθεση και η όρεξη! Κανείς δεν πρόκειται να απολαύσει αυτό με το οποίο ασχολείται αν δεν το κάνει με ευχαρίστηση. Χρειάζεται ακόμη υπομονή και σχολαστικότητα, ώστε τα εξαρτήματα να συναρμολογηθούν με απόλυτη ακρίβεια και να έχουμε το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

Προχωρώντας σε πιο πρακτικά ζητήματα, χρειάζεται να ξοδέψετε κάποια χρήματα, για να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εξαρτήματα, σε περίπτωση που αγοράσετε έτοιμα τα μικρά ομοιώματα. Επίσης, χρειάζεται ελεύθερος χώρος ή κάποιο μέρος της θάλασσας, ελεύθερο από λουόμενους, ή ένα ειδικό μέρος σαν αεροδρόμιο που λέγεται μοντελοδρόμιο, για να δοκιμάζετε σταδιακά τη λειτουργικότητά του μοντέλου.

Αν πάλι τα φτιάξετε εσείς, χρειάζεστε χρήματα για να πάρετε τα κιτ προς συναρμολόγηση ή τα υλικά που χρειάζεστε. Και στις δύο περιπτώσεις είναι χρήσιμο να εξοπλιστείτε και με τα απαραίτητα εργαλεία, ενώ προαπαιτείται και κάποιος ελεύθερος χώρος μέσα στο σπίτι σας για να τον αφιερώσετε σε αυτόν τον σκοπό.

Όποιος έχει έφεση στην κατασκευή μικροαντικειμένων, θα πιάνουν τα χέρια του και στον μοντελισμό.

Υπάρχουν, τέλος, ειδικά καταστήματα που πουλάνε είδη μοντελισμού και θα σας κατευθύνουν με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποια είναι τα οφέλη;

Ως χόμπι, ο μοντελισμός είναι μία δραστηριότητα με την οποία περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας. Ασχολούμαστε με κάτι το οποίο δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι και η ολοκλήρωσή του μας ανταμείβει για την κοπιαστική προσπάθειά μας. Ο μοντελισμός εξασκεί τη συγκέντρωση και την αφοσίωση στην διεκπεραίωση μιας συγκεκριμένης εργασίας, καθώς χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς.

Επίσης, αν δεν θεωρούμαστε δεξιοτέχνες, εξασκούμε τα χέρια μας στο να “πιάνουν” καλύτερα, τόσο στις κατασκευές όσο και στην τηλεκατεύθυνση. Αποκτούμε καινούργιες δεξιότητες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας σε σχέση με το αντικείμενο.

Επιπλέον, μας βοηθά να ξεφύγουμε από την πίεση του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενώ ταυτόχρονα κοινωνικοποιούμαστε, καθώς έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτήν τη νέα ασχολία με άλλα άτομα με το ίδιο χόμπι. 

Σε τι τύπους ανθρώπων ταιριάζει ο μοντελισμός;

Ο μοντελισμός ταιριάζει σε ανθρώπους που τους αρέσουν οι κατασκευές και είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν τον χρόνο που απαιτείται τόσο για την κατασκευή όσο και για την εύρεση του κατάλληλου ελεύθερου χώρου. Ακόμη, ταιριάζει σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και σε όσους αρέσει γενικά η ιδέα της ενασχόλησης με τηλεκατευθυνόμενα. Γενικά, αρμόζει σε πιο εξερευνητικού τύπου ανθρώπους, δραστήριους και δημιουργικούς· σε αυτούς που, παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα, θέλουν να ασχολούνται συνεχώς με κάτι ως ένα είδος χαλάρωσης και πνευματικής ανάπαυλας.

Εν κατακλείδι, ο μοντελισμός είναι μία πολυσύνθετη και απαιτητική ενασχόληση. Απαιτεί κατάθεση ψυχής και εμβάθυνση σε έναν ολόκληρο κόσμο. Αν νιώθετε ότι κάτι σας τραβάει προς τον μοντελισμό και ότι μπορείτε να αφιερώσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας, δοκιμάστε τον και ίσως αποδειχθεί η ιδανική δραστηριότητα για εσάς!

Συντάκτης: Γιώργος Σεβαστός,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.