Μόδα: Ένας χώρος που διοικείται από άνδρες!

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Παρ’ όλο που ο κλάδος της μόδας απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, μόνο το 40% των κολεξιόν σχεδιάζεται από γυναίκες.

Η ισότητα των δύο φύλων παρουσιάζει πάντα δυσκολίες στους χώρους της βιομηχανίας και η μόδα τελικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Σ’ ένα χώρο που η πλειοψηφία των πελατών είναι γυναίκες, οι άνδρες απασχολούν τις περισσότερες υψηλές θέσεις. Με αφορμή τις κολεξιόν για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2017, η ιστοσελίδα Business of Fashion πραγματοποίησε μια έρευνα για τις μάρκες γυναικείων ρούχων στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη και στο Παρίσι. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Από τους 371 σχεδιαστές ρούχων που συμμετείχαν στην έρευνα από 313 διαφορετικές μάρκες γυναικείων ρούχων, μόνο το 40,2% είναι γυναίκες.

Αν και οι περισσότεροι οίκοι μόδας ιδρύθηκαν από γυναίκες, σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς διοικούνται από άνδρες. Μέχρι το 2015, μόνο 3 από τους 15 μεγαλύτερους οίκους μόδας και ειδών πολυτελείας διοικούνται από γυναίκες.

Όπως σε πολλά άλλα επαγγέλματα έτσι και στο χώρο της μόδας, η μητρότητα και η ανατροφή των παιδιών, που θεωρούνται ακόμη κύριες γυναικείες αρμοδιότητες, είναι εμπόδιο στην επιτυχία τους. Ένας διευθύνων σχεδιαστής μόδας είναι συνήθως από 30 έως 45 χρονών. Η περίοδος που οι γυναίκες σύμφωνα με την παράδοση παντρεύονται και κάνουν οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες σχεδιάστριες αρχίζουν να κερδίζουν σε όραμα και αναγνώριση. Δεν υπάρχει το ερώτημα άνδρας ή γυναίκα αλλά ταλαντούχος ή μη.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.