Μην ξοδεύετε το νερό. Ανακυκλώστε το!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μην ξοδεύετε το νερό. Ανακυκλώστε το!Ο αναπτυγμένος κόσμος δεν δίνει τη σημασία που αρμόζει στο υπερπολύτιμο αγαθό, που λέγεται νερό. Το νερό όμως ως πηγή ζωής, μας αφορά όλους καθώς σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες δυο γενιές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό, αν η ρύπανση και η κατασπατάληση του συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Ποιοι τρόποι υπάρχουν όμως για να σταματήσουμε να το ξοδεύουμε χωρίς όρια; Σας παρουσιάζουμε μεθόδους ανακύκλωσης του νερού.

Συγκεντρώστε τα όμβρια ύδατα

Χρειάζεστε ένα μεγάλο δοχείο ή κουβά για να συγκεντρώσετε τα νερά από τη βροχή. Όσο μεγαλύτερο το δοχείο, τόσο καλύτερα. Ιδανική περίπτωση είναι δοχεία από ξύλο ή άλλα μη τοξικά συστατικά. Ανοίξτε μια τρύπα για κάνουλα σχετικά χαμηλά στο δοχείο για να μπορείτε να προμηθεύεστε όποτε χρειάζεστε. Ανοίξτε μια ακόμα, σχετικά ψηλά στο βαρέλι για να αποφεύγεται η υπερχείλιση. Μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμα ένα είδος σίτας στην υποδοχή των υδάτων για να μην μπει τίποτα ανεπιθύμητο στο δοχείο.

Απλή ανακύκλωση στο σπίτι

Αρκετοί είναι αυτοί που ανακυκλώνουν το νερό που χρησιμοποιούν μετά από οικιακή χρήση. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό μετά από ένα δικό σας ντους για να πλύνετε το κατοικίδιό σας. Στη μαγειρική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό από τα κρέατα ή τα λαχανικά που βράζετε για να νοστιμίσετε άλλα φαγητά. Επίσης για να μην ξοδεύετε νερό στο ξύρισμα ή το πλύσιμο δοντιών, μην αφήσετε τη βρύση να τρέχει. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε συγκεκριμένη ποσότητα.

Μην ξοδεύετε το νερό. Ανακυκλώστε το!Νερά πλύσεων

Τα γνωστά και ως «γκρι νερά», μπορούν να χρησιμεύσουν σε εξωτερική άρδευση. Για παράδειγμα με το νερό που βγαίνει από το πλυντήριο ή μετά το μπάνιο σας, μπορείτε να ποτίσετε τα φυτά σας αρκεί το απορρυπαντικό να μην περιέχει φωσφορικό άλας και να είναι χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου.

Βιολογικοί καθαρισμοί

Η συλλογή και επαναχρησιμοποίηση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Στην Κύπρο για παράδειγμα, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, προσπαθούν να ανακυκλώνουν και να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr