Μητρικός Θηλασμός: το πολυτιμότερο δώρο για τα μωράκια σας

Συντάκτης: Παναγιώτα Τρυγώνη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού(2003), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Η σύσταση συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Μετά τη περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν το μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο».

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική και αδιαμφισβήτητα η ιδανικότερη τροφή για το μωρό και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του.

  • Η ποιότητα της διατροφής είναι εξασφαλισμένη. Όλα τα συστατικά βρίσκονται στην καταλληλότερη μορφή
  • Η θερμοκρασία της τροφής είναι με ακρίβεια ρυθμισμένη
  • Ο κίνδυνος μόλυνσης του γάλακτος είναι ελάχιστος
  • Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε προστατευτικούς παράγοντες, κυτταρικά στοιχεία, αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές πρωτεΐνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες προαγωγής της αύξησης της εντερικής χλωρίδας, όπως επίσης και αναστολείς του μεταβολισμού παθογόνων μικροβίων
  • Το μητρικό γάλα προστατεύει από νοσήματα αλλεργικής αιτιολογίας, όπως άσθμα, έκζεμα, αλλεργία στο γάλα της αγελάδας
  • Τα βρέφη που θηλάζουν είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις, κυρίως του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος
  • Τα βρέφη που θηλάζουν σιτίζονται με βάση το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και όχι με βάση ωράρια και δεδομένο όγκο στο μπιμπερό. Αυτό δημιουργεί υγιείς βάσεις διατροφικής συμπεριφοράς και περιορίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Το μητρικό γάλα προστατεύει από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • Το μητρικό γάλα περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης του βρέφους
  • Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών νοσημάτων (όπως κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn)

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Τα βρέφη που θηλάζουν δεν ευνοούνται μόνο από τη σύσταση του γάλακτος, αλλά και από τη διαδικασία του θηλασμού και τη στενότερη φυσική επαφή με τη μητέρα. Γιατί λοιπόν να στερήσουμε αυτό το πολύτιμο δώρο για τα παιδιά μας; Η διατροφή του βρέφους δεν πρέπει να θεωρείται ως μια επιλογή τρόπου ζωής, αλλά μάλλον ως ένα βασικό θέμα υγείας.

Για περισσότερες συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Τρυγώνη στο facebook.

Συντάκτης: Παναγιώτα Τρυγώνη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.