Πώς συμβάλει ο μητρικός θηλασμός στην υγεία του βρέφους

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όταν ένα μωρό έρχεται στη ζωή, το πρώτο πρόσωπο που γνωρίζει είναι αυτό της μητέρας. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να γίνει αυτή η γνωριμία είναι μέσω του θηλασμού, ο οποίος θέτει τις ιδανικές συνθήκες για μία «καλή αρχή» αλλά και για αληθινή σωματική και ψυχική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της. Σε γενικές γραμμές έχει παρατηρηθεί πώς τα παιδιά που θηλάζουν είναι πιο υγιή και ταλαιπωρούνται από λιγότερες αλλεργίες, πράγμα που καθιστά τον θηλασμό το καλύτερο δώρο που μπορεί να λάβει ένα μωρό στα πρώτα στάδια της ζωής του. Γνωρίζουμε όμως ποια ακριβώς είναι τα οφέλη που προσφέρει στο βρέφος ο μητρικός θηλασμός;

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα και το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: Το μητρικό γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα τελειόμηνο, υγιές μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του προκειμένου να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, αν δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα, είναι θεμελιώδης απόφαση για μια μητέρα να θηλάσει για το καλό του μωρού της. Ας δούμε γιατί…

Φτιαγμένο για τα ανθρώπινα μωρά

Το μητρικό γάλα παράγεται συγκεκριμένα για να καταναλωθεί από ανθρώπινα μώρα, κάθε φορά που αυτά το χρειάζονται. Για το λόγο αυτό, περιέχει ακριβώς όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα βρέφος σε αυστηρά σωστές αναλογίες. Έτσι, μεταβολίζεται πολύ εύκολα από τον νεοσύστατο οργανισμό του παιδιού, σε σχέση με τα τυποποιημένα γάλατα, τα οποία περιέχουν είτε αγελαδινό γάλα ή προϊόντα σόγιας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που αποτελούν τα σημαντικότερα συστατικά του γάλακτος, ποικίλουν μεταξύ των διαφόρων θηλαστικών. Έτσι, αν ένα ανθρώπινο μωρό καταναλώσει πρωτεΐνες από αγελαδινό γάλα, πιθανώς να αντιμετωπίσει αλλεργίες, ειδικά αν είναι πολύ μικρό σε ηλικία. Αντίθετα, οι πρωτεΐνες του ανθρώπινου γάλακτος, είναι πολύ πιο εύπεπτες και προστατεύουν το στομάχι του παιδιού. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του ανθρώπινου γάλακτος, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού, βασικές λειτουργίες που πραγματοποιούνται τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Πλεονεκτήματα για την υγεία του μωρού

Γενικά είναι γνωστό πως ο μητρικός θηλασμός έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα για την υγεία του βρέφους, τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτό τρέφεται από το γάλα της μαμάς όσο και μακροπρόθεσμα στην μετέπειτα ζωή του. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ευεργετικές αυτές ιδιότητες:

 • Στατιστικά λιγότερες πιθανότητες για γαστρεντερικές λοιμώξεις και διάρροια
 • Στατιστικά λιγότερες πιθανότητες για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
 • Προστασία από ωτίτιδες
 • Μικρότερος κίνδυνος για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου
 • Μείωση θνησιμότητας σε βρέφη έως 6 μηνών

Μάλιστα, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μίας έρευνας στην οποία πήραν μέρος κυρίως μεσοαστικές οικογένειες, σύμφωνα με την οποία, μωρά που τρέφονταν με ξένο γάλα είχαν 5 φορές περισσότερες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, από τα μωρά που θήλαζαν. Σε μια άλλη μελέτη, οι περιπτώσεις εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ήταν διπλάσιες στα μωρά που τρέφονταν μόνο με τυποποιημένο γάλα. Όταν τα μωρά που θήλαζαν προσβλήθηκαν από αυτού του τύπου τις λοιμώξεις, αυτές ήταν συνήθως λιγότερο σοβαρές. Οι συγκεκριμένες έρευνες είχαν λάβει υπόψη τους άλλους παράγοντες που συντελούν στις ασθένειες του αναπνευστικού, όπως γονείς που καπνίζουν και η ύπαρξη άλλων παιδιών μικρής ηλικίας στην οικογένεια. Ειδικά στις οικογένειες που υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες, η προστατευτική επίδραση του θηλασμού ήταν ακόμα πιο σημαντική.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η προστασία του θηλασμού δεν χάνεται αλλά διατηρείται και μετά το πέρας του διαστήματος που το μωρό λαμβάνει το μητρικό γάλα. Μάλιστα, ο θηλασμός προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία όταν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του, με την προστασία αυτή να μειώνεται ανάλογα με την ποσότητα συμπληρωμάτων που λαμβάνει. Μερικά από τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα του θηλασμού αναφέρονται παρακάτω:

 • Προστάσια από ενετερίτιδα ή ελκώδη κολίτιδα σε ενήλικη ηλικία
 • Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κοιλιοκακικής νόσου
 • Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
 • Λιγότερες πιθανότητες για ινσουλινοεξαρτόμενο διαβήτη
 • Μειωμένη εμφάνιση χρόνιων παθήσεων του ήπατος
 • Σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών
 • Έξι φορές μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση λεμφώματος, μία μορφή παιδικού καρκίνου.

Ψυχικά οφέλη

Φυσικά, ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά ψυχικά οφέλη για τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, τα οποία είναι το ίδιο θεμελιώδη όσο και τα πλεονεκτήματα στην υγεία του. Αρχικά, ο θηλασμός αποτελεί για το μωρό πηγή στοργής και ασφάλειας. Η άμεση δερματική επαφή το διεγείρει και αυξάνει το δέσιμο μητέρας -παιδιού. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους. Επίσης, ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, πράγμα που κάνει το παιδί να οργανώνει καλύτερα τη συμπεριφορά του μαθαίνοντας να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους.

Ο θηλασμός αναγνωρίζεται ως ο ιδανικός τρόπος διατροφής ενός μωρού. Το μητρικό γάλα συμβάλει στην υγεία του και βοηθά στη σωστή σωματική και ψυχική του ανάπτυξη. Επιπλέον είναι ανέξοδος, εύκολος και ξεκούραστος τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί. Μάλιστα, πολλές μητέρες που ξεκινούν να θηλάζουν για το καλό του μωρού, τελικά συνεχίζουν επειδή απολαμβάνουν αυτό το ξεχωριστό δέσιμο που προσφέρει. Αν είστε μέλλουσα μητέρα και έχετε αμφιβολίες για το αν θα θηλάσετε ή όχι, ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε είναι να δοκιμάσετε.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…