Μητέρες και Θείες SOS: Οι αφανείς ηρωίδες

Συντάκτης: Αγγελική Μαργιού

Τα παιδικά χωριά SOS αποτελούν έναν Φιλανθρωπικό Οργανισμό με σκοπό τη φροντίδα ανήλικων παιδιών όλων των ηλικιών, που για διάφορους λόγους οι βιολογικές τους οικογένειες αδυνατούν να τα φροντίσουν όπως τους αξίζει.Τα παιδιά παραμένουν υπό τη φροντίδα των χωριών SOS μέχρι τη στιγμή που θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ανεξαρτητοποιηθούν. 

Η ζωή συχνά φέρεται άδικα σε αθώες παιδικές ψυχές. Βρίσκονται ανυπεράσπιστες απέναντι σε κινδύνους και αντιμέτωπες με τραύματα που ίσως δε γιατρευτούν και ποτέ. Και τότε απλώνεται ένα «γιατί» στο μυαλό μας, στο οποίο δε βρίσκουμε ικανοποιητική απάντηση.  

Όμως, ποια είναι η Μητέρα SOS;

Η Μητέρα SOS είναι εκείνη η γυναίκα που αποφασίζει να εργαστεί αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της στη φροντίδα αυτών των παιδιών. Προϋπόθεση γι’ αυτό το ρόλο είναι τα αποθέματα αγάπης και υπομονής. 

Είναι ρόλος η Μητέρα SOS;

Ίσως και να είναι. Δεν είναι μία συνηθισμένη εργασία, στην οποία περνάς 8 ώρες στο χώρο εργασίας σου, μετά γυρνάς σπίτι στην οικογένειά σου, στα κατοικίδιά σου ή απλά στη μοναξιά σου και αφήνεις τα προβλήματα της δουλείας σου στο χαλάκι της εξώπορτας. Η Μητέρα SOS περνάει εικοσιτετράωρα ολόκληρα στο σπίτι του χωριού που έχει αναλάβει. Έχει στην ευθύνη της 4-6 παιδιά, το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να καταφέρει να δημιουργήσει το κλίμα της οικογένειας που τα παιδιά πάντα έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσπαθεί να τους παρέχει, σε συνεργασία με παιδαγωγούς και κοινωνικούς λειτουργούς, ένα ασφαλές περιβάλλον αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. 

Οφείλει να αφήσει στην άκρη την ευαισθησία που πιθανόν νιώθει, κοιτώντας αυτά τα παιδιά και γνωρίζοντας την ιστορία του καθενός ξεχωριστά. Χρειάζεται να βρει τον τρόπο, ώστε όλα να βρίσκονται σε μία ισορροπία. 

Ποια είναι η Θεία SOS;

Αντίστοιχο ρόλο με τη Μητέρα, έχει και η Θεία SOS. Είναι εκείνη που αντικαθιστά τη Μητέρα, όταν πρέπει να λείψει ή είναι stand-by σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. 

Επίσης, η Θεία SOS αναλαμβάνει τη φροντίδα εφήβων ή νέων που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αυτοσυντηρηθούν. Πιο συγκεκριμένα, επιφορτίζεται με την ευθύνη της διαχείρισης διαφόρων κρίσεων των εφήβων και των νέων, σε συνεργασία και πάλι με τους παιδαγωγούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Στέκεται αρωγός δίπλα σε κάθε βήμα των παιδιών, βοηθώντας τα να κατανοήσουν ποιος είναι ο δικός τους δρόμος προς την αυτοεξάρτηση.

Η Μητέρα και η Θεία SOS αποτελούν καίρια πρόσωπα στα παιδικά χωριά SOS, καθώς φιλοδοξούν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στη ζωή των παιδιών. Είναι εκείνες που συχνά φαίνονται λιγότερο, πολλοί από εμάς μέχρι πρόσφατα ίσως δε γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όμως, χρειάζεται να απαντάμε στο κακό με κάτι καλό. Δίπλα σε μία άσχημη και τραγική είδηση, να μαθαίνουμε και κάτι όμορφο, κάτι απ’ το οποίο μπορούμε να κρατηθούμε και να συνεχίζουμε να ελπίζουμε!

Συντάκτης: Αγγελική Μαργιού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.